Geplaatst op: 22-12-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Wat zijn de vrijetijdsmotieven van recreatieve fietsers?

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen. Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag. In een nieuwe factsheet staan de resultaten van de koppeling gebundeld. Nuttige informatie die handvatten geeft voor gerichte productontwikkeling of het bepalen van een marketingstrategie. 

 

Fietsgedrag per leefstijl

Gekeken is naar fietsgedrag binnen de zeven leefstijlgroepen. Zo hebben Harmoniezoekers veel behoefte aan bankjes en picknickplaatsen. Gebruiken Plezierzoekers weinig routebeschrijvingen en stappen Verbindingszoekers graag af om iets te bezoeken. Voor elke Leefstijl staan circa zes opvallende punten uitgelicht. Ook maakt de factsheet duidelijk hoe de vertegenwoordiging is van verschillende groepen binnen een bepaalde leefstijl. Bijvoorbeeld: LF-routes zijn populairder dan gemiddeld bij Stijlzoekers; 19% van de LF-gebruikers is een Stijlzoeker, terwijl 16% van de Nederlanders tot deze groep behoort. Avontuurzoekers kiezen relatief vaak voor een trektocht; 17% van de trektochtfietsers heeft deze leefstijl, terwijl 11% van Nederlanders Avontuurzoeker is. 

LeefstijlenFietsers


 

Concreet aan de slag 

Directeur Eric Nijland van het Fietsplatform: "Met de informatie uit de factsheet kunnen partijen uit de vrijetijdssector concreet aan de slag. Bijvoorbeeld bij het bepalen van een marketingstrategie, maar ook bij de productontwikkeling. In de factsheet staan twee voorbeelden van aanbiedingen passend bij een leefstijl en bij de vertegenwoordiging daarbinnen van de verschillende groepen fietsers.”

 

Fietsvakantieonderzoek als bron

Bron voor de factsheet is het Fietsvakantieonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd door Kien Onderzoek. Monica Wagenaar van De Afdeling Onderzoek legt uit: "We hebben de postcodes van respondenten van dit onderzoek verrijkt met behulp van Leefstijlvinder.nl. Zo konden we bepalen welke Leisure Leefstijlen binnen een specifieke groep over- of ondervertegenwoordigd zijn ten opzichte van het gemiddelde voor Nederland. Hierbij is gekeken naar verschillende type fietsers: recreatieve fietsers, fietsers die een fietsstandplaatsvakantie ondernemen, trektochtfietsers en gebruikers van LF-routes.”

 

Meer onderzoekscijfers

Eric Nijland is blij met de factsheet: "Het is een mooie aanvulling op onderzoeksgegevens die het Fietsplatform als kennis- en informatiepunt deelt. Onlangs verscheen ook onze factsheet Recreatief fietsen Nederland. Daarin staan cijfers uit verschillende onderzoeken uit 2021 en 2022. Van de waardering van het recreatief fietsen tot het aantal fietsvakanties. En van het aantal Nederlanders dat fietst voor het plezier tot het type fiets waarop men fietst."

Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/2022_Factsheet_Recreatief_fietsen_Nederland.pdf
Trefwoorden: Leefstijl, fietsgedrag, vrije tijd

||| Blogs |||

01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/23
Kampeerauto van het jaar 2023 bekend!
Nederlandse camperaars hebben als Kampeerauto’s van het jaar 2023 gekozen voor de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i. Dat zijn respectievelijk een camperbusje, een buscamper, een half integraal en een integraalcamper.
17/01/23
Exclusief voor leden
Hoe komen we tot een eerlijke prijs voor reizen
Het grote probleem voor de reisbranche is dat vliegreizen relatief goedkoop zijn. Er zit geen belasting op kerosine en de maatschappelijke schade komt niet in de ticketprijs tot uitdrukking. Kan een werkelijke prijs voor vliegen helpen? Elske Doets (Doets Reizen), Stef Driessen (ABN-AMRO), Paul Peeters (BUas), Fenny Koppen (Riksja) en Florian Reuter (Impact Institute) gingen in debat over true pricing.
22/12/22
Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen
Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen. Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag.
22/12/22
Rotterdam The Hague Airport blijft binnen geluidsruimte
Rotterdam The Hague Airport is dit gebruiksjaar (1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022) binnen de vergunde geluidsruimte gebleven.
05/12/22
Eén Europees luchtruim zorgt voor minder CO2-uitstoot
De KLM steunt de plannen voor één Europees luchtruim het zogenaamde Single European Sky 2+. Daardoor zijn directere vluchtroutes mogelijk en wordt zowel brandstof als CO2 bespaard.
21/11/22
Exclusief voor leden
Booking.com verbetert Duurzaam Reizen-programma met footprint over luchtvaart
Booking.com voegt productfuncties toe aan het Duurzaam Reizen-programma. Het programma is een jaar geleden gestart zodat consumenten bewustere keuzes kunnen maken voor hun reis. Onder meer is een filter toegevoegd over de belasting van vliegreizen naar het vakantiehuis. Als vernieuwing zijn ook drie niveaus gemaakt in het programma.
02/11/22
KHN slaat handen ineen met Too Good to Go om voedselverspilling in de horeca te voorkomen
Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand acti...
28/10/22
RIU Hotels & Resorts gaat voor kooivrij inkoopbeleid kippeneieren
RIU Hotels & Resorts, een hotel-brand van TUI met het hoofdkantoor in het Spaanse Mallorca, wil eind 2025 een volledig kooivrij inkoopbeleid voor alle soorten kippeneieren die door RIU hotels over de hele wereld worden gebruikt. RIU Hotels & Resorts heeft 100 accommodaties in meer dan 20 landen.