Geplaatst op: 18-10-2022
Auteur: Marc Gerlings

Eerste Culinaire Wadden Weken van start

Eerste Culinaire Wadden Weken van start
Feestelijke opening van eerste Culinaire Wadden Weken. Foto: Visit Wadden.
De eerste editie van de Culinaire Wadden Weken zijn begonnen en die duren tot en met 27 november. Tijdens deze weken zet het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ samen met lokale producenten en chef-koks uit het Waddengebied de smaak van de Wadden op de kaart. 

De Culinaire Wadden Weken zijn op 17 oktober officieel geopend vanaf het biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert in Loppersum. Vanaf daar begint de nieuwe fruitteeltroute die Wethouder Pier Prins van Gemeente Eemsdelta officieel opende. Dit wordt ondersteund door dmo Visit Wadden.

Feestelijke opening fruitteeltroute in de voormalige Fivelboezem

Iedereen kent vis- en schelpdieren als waddenvoedsel. Maar ook akkervruchten en fruitteelt zorgen voor een aantrekkelijk aanbod in de keuken van het waddengebied. De vruchtbare zeeklei biedt een goede bodem voor het verbouwen van onder andere appels, peren, pruimen en bessen. Daarom is de nieuwe fruitteeltroute bij uitstek de plek om de Culinaire Wadden Weken te openen. Op de route zijn diverse lokale fruittelers te vinden en boomgaarden met verschillende oude fruitrassen. Naast deze route is er ook een thematische inspiratiekaart gemaakt waarop al deze plekken te vinden zijn. 

Lokale producenten en chef-koks 

Lokale producenten en chef-koks uit het gebied werken de komende weken samen om de unieke smaakbeleving van het Wad te creëren. Dat is niet alleen goed voor de ondernemers en de regio maar ook voor het klimaat. Door te werken met lokale producten blijft onze ecologische foodprint laag. Lokaal en duurzaam: dát zijn de kernwaarden van de Culinaire Wadden Weken.
Ruim 50 ondernemers uit het waddengebied doen mee aan de Culinaire Wadden Weken. Allemaal zetten ze op hun eigen manier de waddenproducten op de kaart. Velen deden dit altijd al maar doen dit nu met een extra doel: gasten opnieuw kennis laten maken met de lekkerste waddenproducten.

Wat kan de bezoeker doen?

Tijdens de Culinaire Wadden Weken is er overal in het waddengebied wel iets bijzonders te doen en vooral te proeven. Op de eilanden, op en rondom de Waddenzee aan de Noord-Hollandse, Friese en Groningse waddenkust heten ondernemers iedereen welkom die wil proeven van de bekende maar ook nog onbekende Waddengastronomie. Bezoek de fijnste restaurants, kom naar een mosselavond in Lauwersoog, fiets langs de Bildtse smaakroete of ga mee met een proefroute op Ameland. 

Op www.culinairewaddenweken.nl is te vinden wat en waar er van alles te doen en vooral te proeven is. 
De Culinaire Wadden Weken duren tot en met 27 november. 
Trefwoorden: gastronomie, culinair, regio, Wadden, Groningen, beleving

CELTH



||| Nieuws |||

18/12/25
Toerisme en recreatie spelen structurele rol in de leefbaarheid
In december heeft Destinatie Nederland een zienswijze ingediend op de Ontwerp Nota Ruimte. Toerisme en recreatie spelen een structurele rol en daar is ruimte voor nodig.
18/12/25
Musea trokken 32 miljoen bezoeken in 2024
Nederlandse musea trokken in 2024 bijna 32 miljoen bezoeken, evenveel als een jaar eerder. Dat zijn er 2 miljoen minder dan in pré-coronajaar 2019. Ook buitenlandse toeristen gaan iets minder (-2%) naar een museum.
18/12/25
Alumni get-together opleidingen tourism management op vakdag
Het is inmiddels een mooie traditie geworden om de vakdag van de Vakantiebeurs te starten met een le...
17/12/25
Exclusief voor leden
Laser en gezellige lampjes maken Bright Nights
Stap in een oase vol met licht, kleur, sneeuw en muziek. Het ideale kerstuitje voor het hele gezin met meer dan 40 attracties én verrassend entertainment, meldt attractiepark Walibi over de Bright Nights.
17/12/25
Zo maak je van je huis een oplaadpunt door cocooning
We leven in een maatschappij die altijd 'aan' staat. Prikkels, notificaties, deadlines; het houdt nooit op. Het is dan ook niet gek dat de trend van 'cocooning' je terugtrekken in je eigen veilige bubbel alleen maar groter wordt.
17/12/25
Exclusief voor leden
Actie om business class passagiers meer te laten betalen tegen vervuiling
Passagiers in first- en business class zijn verantwoordelijk voor 36% van alle CO2-uitstoot op langeafstandsvluchten vanuit Europa. Dat terwijl ze maar een klein gedeelte (14%) uitmaken van de passagiers. Dit blijkt uit een nieuwe Europese analyse van T3 Transportation Think Tank in opdracht van Greenpeace Centraal- en Oost-Europa.
17/12/25
Vier doorfietsroutes in provincie Utrecht
De provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Soest, Uithoorn, Utrecht, Zeist, de Universiteit Utrecht, Schiphol en de Vervoerregio Amsterdam hebben met het ondertekenen van een overeenkomst hun intenties bekrachtigd om vier nieuwe doorfietsroutes aan te leggen.
17/12/25
Elektrisch rijden is goedkoper dus maken we meer kilometers
Je ziet het wel vaker bij prijsontwikkelingen. Daalt de prijs, dan wordt er niet minder gekocht maar meer. Dit is onder meer te zien bij de verkoop van kleding. Elektrisch rijden leidt tot meer reiskilometers blijkt uit vandaag verschenen rapport van CPB en PBL.

||| Agenda |||

07/01/26 t/m 08-01-26
07/01/26 t/m 08-01-26: Travel Trade Days 2026
De Travel Trade Days zijn kennis- en netwerkdagen voor de professionele reisbranche in de Benelux. G...
08/01/26 t/m 11-01-26
08/01/26 t/m 11-01-26: Vakantiebeurs 2026 - De wereld aan je voeten
De wereld ligt aan je voeten op Vakantiebeurs. Proef nieuwe smaken, ontmoet reizigers met bijzondere...
27/01/26 t/m 30-01-26
27/01/26 t/m 30-01-26: ENTER2026 eTourism Conference
De Breda University of Applied Sciences organiseert in januari 2026 de ENTER2026 eTourism Conference...
12/02/26
12/02/26 t/m 12-02-26: Dagrecreatie Live
Op 12 februari 2026 vindt het gloednieuwe event Dagrecreatie Live plaats in Evenementenhal Gorinchem...
02/04/26
02/04/26 t/m 02-04-26: Trendcongres Toerisme 2026
Het Trendcongres Toerisme 2026 is op donderdag 2 april 2026 bij Saxion Hogeschool in Deventer. De ed...