Geplaatst op: 24-11-2021
Auteur: NRIT redactie

Zo kunnen we onze steden groener maken

Zo kunnen we onze steden groener maken
Veel kansen om steden groener te maken.
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben. Steden kunnen bijvoorbeeld groene initiatieven nemen door zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Vervolgens kunnen inwoners ervoor kiezen om deze opgewekte duurzame energie te gebruiken. Daarnaast helpen de onderstaande manieren ook om Nederlandse steden groener te maken. 

Efficiënt openbaar vervoer 

Of het nu gaat om hightech of bescheiden, vervoersoplossingen waarmee mensen zich snel en gemakkelijk zonder auto kunnen verplaatsen, zijn een essentieel onderdeel van een groene stad. De meest duurzame transitsystemen maken gebruik van schone technologieën en verminderen de CO2-uitstoot. Sommige steden hebben goed georganiseerde metrosystemen, terwijl andere alleen busbanen hebben. De beste openbaarvervoersystemen voldoen aan de behoeften van de bevolking met betrouwbare service en handige routes.

Opvallende groene gebouwen

Showcase-ontwikkelingen die de grootste, hoogste en groenste gebouwen willen zijn, kunnen soms worden gezien als "window dressing" voor overheden en bedrijven die op zoek zijn naar groene geloofwaardigheid. Maar zolang ze niet allemaal het werk van een stad zijn, bieden prominente, opvallende milieuvriendelijke structuren zeer zichtbare symbolen van groene intenties en vestigen ze de aandacht op de nieuwste technologieën.

Kwalitatieve openbare ruimtes

Te midden van alle wolkenkrabbers en drukke wegen heeft een goede groene stad plekken die op menselijke maat zijn gebouwd of gerenoveerd, plekken waar mensen veilig kunnen wandelen en gezellig samenkomen. Of het nu de High Line van New York is, een oude spoorwegverbinding die is omgebouwd tot een loopbrug of een populair winkelgebied voor voetgangers in Kopenhagen, zulke plaatsen stimuleren niet alleen het te voet verkennen, maar verminderen ook de behoefte aan grote privéwoningen door gemeenschappelijke ruimte te creëren voor mensen om van te genieten.

Slim energiebeleid

Het kopen van hernieuwbare energie en het verplicht stellen van efficiëntiemaatregelen zijn twee manieren waarop een stad haar economische slagkracht kan gebruiken om een markt voor groenere producten op te bouwen en tegelijkertijd haar eigen milieu-impact en vaak ook de bedrijfskosten)te verlagen, bijvoorbeeld met een energievergelijker. Dankzij het geavanceerde afvalprogramma van Noorwegen kan het afval van de stad bijvoorbeeld worden verbrand en omgezet worden in energie om de stad te verwarmen. Ook veel Nederlandse steden proberen hier al gebruik van te maken.

Veel groene parken

Parken zijn de 'longen van de stad', zei architect Frederic Law Olmsted ooit over Central Park in New York. Van de 500 jaar oude Giardino della Guastella in Milaan tot het Stadtpark van Wenen, parken bieden zowel een plek voor gekwelde stadsbewoners om diep adem te halen, te ontspannen en contact te maken met de natuur, als een verkoelende tegenhanger van het hitte-eilandeffect gecreëerd door al dat asfalt. Het openbaar groen verbetert de leefbaarheid van stedelingen en dient bovendien als buffer tegen overstromingen.

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
01/12/21
Johan Moerman is Officier in de Orde van de Oranje-Nassau
Koning Willem-Alexander heeft oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman benoemd tot Officier in de Orde van de Oranje-Nassau.
29/11/21
Deventer krijgt Leisurestrip
Na jaren van praten en onderhandelen lijkt de Leisurestrip in Deventer weer een flinke stap dichterbij te komen. Deze zomer werden de kavels aan de Holterweg door de gemeente verkocht en nu presenteert architectenbureau Palazzo een voorlopig ontwerp van drie nieuwe gebouwen.
24/11/21
Zo kunnen we onze steden groener maken
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben.
24/11/21
Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
22/11/21
Bedrijfsleven houdt rekening met verminderde toelevering in 2022
Bijna een kwart (23,9%) van de ondernemers verwacht dat in 2022 verstoringen bij leveranciers het meest invloedrijke gevolg van corona zullen zijn voor hun bedrijf. Ook zijn andere verwachte invloeden van de coronamaatregelen meegenomen in het CBS-onderzoek.
22/11/21
Exclusief voor leden
DIY in Ambachtenwerkplaats
Van 4 december 2021 t/m 16 januari 2022 is het Winter in het Nederlands Openluchtmuseum. De programmering ziet er bekend uit maar het museum biedt voor het eerst de Ambachtenwerkplaats.