Geplaatst op: 17-08-2021
Auteur: Marc Gerlings

Gorinchem verkozen tot mooiste vestingstad

70.000 stemmen in verkiezing mooiste vestingstad

Gorinchem verkozen tot mooiste vestingstad
Het lint van verdedigingswerken is goed te zien in Gorinchem. Foto: ANWB.
Gorinchem mag zich ‘De allermooiste vestingstad van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum (FR), Bourtange (GR), Hulst (ZL) en Sittard (LB) stonden. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten 70.000 ANWB-leden hun stem uit.

Op donderdag 20 augustus zal ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje zetten tijdens een feestelijk huldiging ter plaatse.

Na uitvoerig beraad koos de jury (historicus Maarten van Rossem, architectuurhistoricus Jaap-Evert Abrahamse en ANWB route-expert Marieke Haafkens) Gorinchem als allermooiste vestingstad van Nederland. Vooral de ligging van het plaatsje en de schitterend bewaard gebleven wallen maken het een unieke vestingstad.

"Een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Dat alles gecombineerd met een levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon”, aldus de jury.

"Bovendien is het historische karakter van de stad mooi verweven met het heden. Kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal... De historie is echt onderdeel van het nu”, aldus het juryrapport. "Nieuwbouw langs de wal is mooi ingebed in de historische bebouwing en de binnenstad grossiert met meer dan 400 rijks- en gemeentelijke monumenten in de historische gebouwen.”

Verkiezing allermooiste vestingstad

Vorig jaar organiseerde de ANWB de verkiezing van 'Het allermooiste dorp van Nederland' (Winsum). Dit jaar vroeg de ANWB haar leden om hulp bij het bepalen van de allermooiste vestingstad van het land. Via anwb.nl kon er gestemd worden op een van de 40 steden van de ANWB-longlist. Ook kon een ontbrekende stad worden aangedragen. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor. Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 allermooiste vestingstadjes die worden gepresenteerd in het boek ‘De allermooiste vestingsteden van Nederland’. Uiteindelijk koos de jury op basis van authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter uit de Top 5 de winnaar van de verkiezing. 
Trefwoorden: stad, vestingstad, citymarketing, ANWB

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/22
Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector
Optimisme heerst in de gastvrijheidssector maar tegelijkertijd lijkt het erop dat het herstel nog lang zal duren. “Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. “Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.” Zo positief zijn niet alle reacties uit de cultuursector.
25/01/22
Irene Asscher-Vonk ontvangt Museumpenning
Uittredend voorzitter van de Museumvereniging Irene Asscher-Vonk ontving op 24 januari uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu de Museumpenning voor haar tomeloze inzet voor de museumsector in de afgelopen acht jaar.
25/01/22
Nieuwe cursus gastheren van het landschap
In de regio Volkerak-Zoommeer in de Zuidwestelijke delta van Nederland start binnenkort een cursus Gastheer van het Landschap. Deze cursus is bedoeld voor recreatieondernemers die hun gasten nog beter willen voorlichten. De gebiedsorganisatie Waterpoort organiseert de cursus samen met IVN.
21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
19/01/22
Openings- en herstelplan voor culturele sector
Op woensdag 19 januari 2022 wordt het openings- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector bekend gemaakt.
18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?
16/01/22
Bioscopen verliezen meer dan helft van bezoek
Bioscopen hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Nog slechter dan het al dramatische 2020. Hoe zien de cijfers eruit en hoe reageert de branche?