Geplaatst op: 23-07-2021
Auteur: Klaas van Erp
Maas RBM
Publicatie: R&T 2021-03

Wanneer is het verstandig te verkopen?

“Mijn bedrijf is klaar, dus nu wil ik het verkopen”

Wanneer is het verstandig te verkopen?

in de 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren, aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, is deze vraag vaak gesteld: "Wanneer is het verstandig om te verkopen?”.

Uiteraard is dat een vraag waar vele antwoorden op van toepassing zijn. Het is maar hoe je het bekijkt. Is het bekeken vanuit de verkoper, het bedrijf of de markt.

Verkoper

Vaak is de reden van verkoop vanuit de verkoper bezien zijn gezondheid, de zin om door te gaan of zijn wens om zijn leven anders in te vullen. Gezondheid en zin om door te gaan is lastig om op te anticiperen. Eigenaren worden vaak ineens geconfronteerd met gezondheidsproblemen of afnemende zin om door te gaan met het bedrijf. De zin om door te gaan wordt vaak beïnvloed door de toenemende regeldruk vanuit de overheid en de veeleisendheid van de gast. Gekenmerkt door uitspraken als: "ik ben er zo klaar mee!”.

De wens om het leven anders in te vullen is afhankelijk van de persoon in kwestie en zijn interesses. We hebben wel eens een recreatiebedrijf verkocht omdat de verkoper als vrachtwagenchauffeur wilde gaan werken. Ik bedoel maar.

Bedrijf

De weg er naartoe is mooier dan de bestemming, met andere woorden: "mijn bedrijf is klaar, dus nu wil ik het verkopen” of "het bestemmingsplan van de uitbreiding is klaar, maar de uitbreiding zelf mag de opvolger doen”.

Of een bedrijf klaar is voor de verkoop is uiteraard van vele aspecten afhankelijk: de staat van onderhoud, de winstgevendheid, de bezetting, de recensies en nog veel meer. In feite is er voor ieder bedrijf in iedere staat en fase van de levenscyclus een koper te vinden, maar een gepoetste auto verkoopt nou eenmaal beter dan een gedukte auto!

Markt

De markt is het enige waar we geen invloed op kunnen hebben. De markt is een omstandigheid waar je als verkoper mee te dealen hebt. De markt wordt bepaald door vraag en aanbod onder invloed van beschikbaar kapitaal, rente stand, kansen en bedreigingen en nog meer variabelen.

Voor nu mogen we concluderen dat de markt voor de verkoop uitstekend is.

Ons advies is om elk jaar voor jezelf op een rijtje te zetten of en wanneer het verstandig is om te verkopen. Dit kan heel eenvoudig om dat te bezien vanuit jezelf (de verkoper), het bedrijf en de markt. We willen graag met je meedenken, een goede voorbereiding is immers de voorwaarde voor succes.

Ook eens praten over verkoop?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp 06-53424147

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, groepsaccommodaties, watersport, jachthavens, verkoop, bedrijfsopvolging

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
03/12/21
HISWA-RECRON eert leden
HISWA-RECRON heeft tijdens haar Algemene Ledenvergadering drie leden in het zonnetje gezet. Vice-voorzitter Cees Slager werd benoemd tot Erelid, Jos de Punder en Eric van der Wansem tot Lid van Verdienste.
01/12/21
Showroom met 80 verschillende leaseboten
Kun je een boot leasen en in een showroom uitkiezen? Nog niet maar vanaf 6 december wel.
19/11/21
Gemeente Wijdemeren zet forse verhoging toeristenbelasting niet door
Een amendement van de coalitiepartijen van gemeente Wijdemeren heeft ervoor gezorgd dat een verhoging van de toeristenbelasting van 1,25 naar 3,00 euro niet doorgaat. Dit geldt ook voor de een verhoging van de forensenbelasting, meldt HISWA-RECRON.
13/11/21
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door!
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door. Ook na de aanscherping van de coronamaatregelen is een vakbeurs, een zogenaamd doorstroomevenement, mogelijk. Ook NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op deze vakbeurs in Hardenberg.
15/10/21
Vier maanden Groninger bruggen Noord-Willemskanaal dicht
Alle Groninger bruggen over het Noord-Willemskanaal blijven vanaf maandag 18 oktober 2021 vier maanden dicht voor de recreatievaart. Dit komt door werkzaamheden op en rond het kanaal bij de Julianabrug. Voor de beroepsvaart worden de bruggen wel bediend maar dan met aangepaste tijden.
13/10/21
Europarcs verbetert website en leidt dat tot betere conversie?
De website van vakantieparkenketen Europarcs is vernieuwd - www.europarcs.nl. "Een prachtig nieuw design, nog meer voorkeuren die jij kan invullen, nog meer parken in binnen- en buitenland", meldt het bedrijf trots.
13/09/21
Gelderland gaat routenetwerken versterken
Gelderland gaat de komende periode flink aan de slag met diverse routenetwerken. Zo komen er veel nieuwe routes, is er aandacht voor verbindingen tussen routenetwerken, ook over de provinciegrens en routes voor kinderen en bezoekers met een beperking.