Geplaatst op: 09-07-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Veel Nederlanders onbewust niet-verzekerd op reis  

Veel Nederlanders onbewust niet-verzekerd op reis  
Afbeelding van Darkmoon_Art via Pixabay

Bijna de helft van de Nederlanders met een reisverzekering (45%) weet niet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje. Het idee leeft dat in een land waar code oranje geldt alleen corona-gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Dat gaat zeker niet altijd op: een kwart van de reisverzekeringen dekt helemaal niets bij code oranje. Ook over vaccinatie en code oranje bestaat verwarring. Zo denkt 12% van de verzekerde Nederlanders ten onrechte dat code oranje niet voor hen geldt als zij volledig zijn ingeënt. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. 

Kleurcode wordt ten onrechte toegewezen aan corona 

De oorsprong van veel onduidelijkheid ligt volgens Arno Baas, specialist schadeverzekeringen bij Pricewise, bij het idee achter de kleurcode. "Mensen denken vaak ten onrechte dat de kleurcodes nieuw zijn en alleen met corona te maken hebben.” Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de verzekerde Nederlanders (46%) het idee heeft dat kleurcodes voor reisbestemmingen zijn ontstaan in reactie op de coronapandemie. "De veranderingen in dekking per kleurcode waren echter altijd al opgenomen in de polisvoorwaarden en geven de mate van risico's aan in een gebied,” vervolgt Baas. "Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde kans op natuurgeweld, criminaliteit of de uitbraak van een pandemie. Omdat er in Europa zelden risico's zijn, lijkt het voor veel Nederlanders alsof code oranje iets nieuws is. Dat verklaart waarom veel mensen er geen rekening mee houden dat ze niet verzekerd zijn voor andere schade, zoals diefstal.” 

Verschil in dekking verzekeraars 

Een analyse laat zien dat een kwart van de verzekeraars helemaal niets dekt als vakantiegangers naar een land reizen waar code oranje geldt. Andere verzekeraars hebben door de coronapandemie hun voorwaarden versoepeld, waardoor zij enkel corona-gerelateerde schade niet meer vergoeden. "Doordat sommige verzekeraars geen dekking meer bieden, zijn veel Nederlanders zelf aansprakelijk bij schade of diefstal van eigendommen als zij in een land met code oranje verblijven,” legt Baas uit. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de Nederlanders met een reisverzekering vindt dat verzekeraars één lijn moeten trekken in wat wel of niet verzekerd is bij code oranje. 83% vindt dat verzekeraars mensen beter moeten informeren als zij reizen naar een land waar code oranje geldt. 

'Zo snel mogelijk’ naar huis

Ook als je al op vakantie bent in een land met code geel, is er een reële kans dat het advies verandert naar code oranje. Bijvoorbeeld door de oprukkende deltavariant. Baas: "In dat geval ben je nog steeds gedekt voor schade, mits je zo snel mogelijk het oranje gebied verlaat. Ook daarbij zien we verschil in hoe verzekeraars dat tijdsbestek interpreteren. De ene verzekeraar hanteert een termijn van 48 uur, de ander verwacht dat je de eerstvolgende vlucht pakt. Wij raden mensen daarom aan vooraf te checken wat hun verzekeraar verstaat onder zo snel mogelijk en hun reisverzekering over te sluiten als de dekking niet voldoende blijkt. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart op reis gaat.” 

Trefwoorden: vakanties, reizen, verzekeringen, reisverzekeringen

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...