Geplaatst op: 06-05-2021
Auteur: NRIT redactie

Willekeur bij TONK regeling?

Willekeur bij TONK regeling?
Onduidelijkheid over toekennen TONK regeling maar reisondernemingen maken wel kosten.
De ANVR roept minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om samen met de reissector nog eens te kijken naar de uitvoering ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK regeling). Veel kleine, zelfstandige reisondernemers geven aan dat bij sommige gemeenten sprake lijkt van willekeur bij het al dan niet toekennen, terwijl Koolmees in de media liet weten dat "onbekendheid en schaamte” een rol kunnen spelen bij het te weinig gebruikmaken van deze regeling.
 
?Uit een recent gehouden enquête onder kleine ANVR-reisondernemers en zelfstandige reisagenten blijkt dat deze groep -nog steeds- tussen wal en schip valt en te weinig aanspraak kan maken op de TONK regeling. Er blijken grote verschillen te bestaan tussen gemeenten als het gaat om de criteria wat betreft eigen vermogen en woonlasten. Zo komt het zelfs voor dat bij dezelfde woonlasten de ene gemeente toekent en de andere gemeente weigert. Ook zijn afwijzingsgronden vaak onduidelijk of wordt helemaal geen reden gegeven voor het niet toekennen. 

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Ondanks dat de TONK juist bedoeld is voor kleine ondernemers lijken gemeenten ‘de hand op de knip’ te willen houden. Of, zo blijkt uit de gesprekken die wij met onze ondernemers hebben gehad, je moet heel vasthoudend zijn, doorzettingsvermogen hebben, blijven mailen en bellen met de gemeente om alsnog TONK te krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Kosten

Vanaf het begin van de coronapandemie, maart 2020, hebben deze ondernemers vrijwel niets verkocht. Maar zij zijn wel druk bezig geweest om alle reizen die zij sinds september 2019 hadden verkocht, voor 2020 te annuleren of om te boeken naar later in dat jaar. Dit is kosteloos voor de consument, maar voor de reisondernemer niet kosteloos richting zijn leverancier. Vervolgens moesten deze reizen wederom worden geannuleerd of omgeboekt; tot wel 4 à 5 keer in de afgelopen 15 maanden dat nu de reissector praktisch volledig stilligt. Dat betekent dat deze ondernemers al sinds september 2019 het zonder of met lagere inkomsten moeten doen; en het eind is nog niet in zicht. Het gebruik kunnen maken van een regeling vindt de sector dan ook wel het minste.  

"Wij hebben op 17 februari jl. al met minister Koolmees gesproken, waarin hij duidelijk voor ogen had dat de reissector de zwaarst getroffen sector is en dat TONK mogelijk verlichting kan brengen voor de kleinere ondernemers. In april is hierover ook met staatssecretaris Keijzer gesproken. Helaas blijft tot op heden gewenst resultaat uit voor deze kleine ondernemers. Wij hebben daarom vandaag in een brief aan minister Koolmees hem nogmaals opgeroepen te komen met een oplossing”, aldus ANVR-voorzitter Oostdam. 
Trefwoorden: ANVR, ondernemer, TONK, reizen

CELTH
 


||| Nieuws |||

14/06/24
Run op last minutes vanwege slechte weer
Reisorganisatie TUI ziet door het aanhoudend slechte weer in Nederland een flinke boost aan last minute reizen. Boekingen voor Europese vakanties met vertrek op korte termijn stegen met 87% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar.
14/06/24
Prijsvergelijkingen en gebruiksvriendelijkheid bepalend bij keuze van vakantieboekingssites
Uit onderzoek blijkt dat prijsvergelijkingen en gebruiksvriendelijkheid de belangrijkste factoren zijn voor Nederlandse vakantiegangers. Betrouwbare recensies en real-time beschikbaarheid volgen op de derde en vierde plaats.
14/06/24
Zomerprognose Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen
Het aantal binnen- en buitenlandse bezoekers neemt naar verwachting toe in Gelderland, vooral op campings en in huisjes op vakantieparken.
14/06/24
Rondreizen zomervakantie 2024: Azië het populairst, Zuid-Amerika bloeit weer op
De sterkste stijging en de sterkste daling in het aantal boekingen zijn landen in Zuid-Amerika. Azië blijkt opnieuw de populairste vakantieregio voor deze zomer.
14/06/24
Fox gaat zelfstandig verder
Na een strategische heroriëntatie vorig jaar, verlegt de ANWB haar focus in de reissector op het aanbieden van een breed scala aan reizen, maar niet langer op het ontwikkelen ervan. Dat blijft Fox Reizen doen voor de ANWB.
14/06/24
Btw-verhoging logies en cultuur kan vestigingklimaat aantasten
De Rabobank maakte voor sectoren een korte analyse van de gevolgen van het Hoofdlijnenakkoord. De voorgestelde verhoging van de btw bij logies en cultuur wordt niet veroordeeld maar de gevolgen reiken ver.
13/06/24
Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans
Integrity Initiatives International (III) is gestart met de uitbreiding van haar activiteiten in Europa met als doel de oprichting van een International Anti-Corruption Court (IACC) in Den Haag. Dat ziet dmo The Hague & Partners als een nieuwe kans voor de bestemming Den Haag.
12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...