Geplaatst op: 06-05-2021
Auteur: NRIT redactie

Willekeur bij TONK regeling?

Willekeur bij TONK regeling?
Onduidelijkheid over toekennen TONK regeling maar reisondernemingen maken wel kosten.
De ANVR roept minister Koolmees van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om samen met de reissector nog eens te kijken naar de uitvoering ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK regeling). Veel kleine, zelfstandige reisondernemers geven aan dat bij sommige gemeenten sprake lijkt van willekeur bij het al dan niet toekennen, terwijl Koolmees in de media liet weten dat "onbekendheid en schaamte” een rol kunnen spelen bij het te weinig gebruikmaken van deze regeling.
 
?Uit een recent gehouden enquête onder kleine ANVR-reisondernemers en zelfstandige reisagenten blijkt dat deze groep -nog steeds- tussen wal en schip valt en te weinig aanspraak kan maken op de TONK regeling. Er blijken grote verschillen te bestaan tussen gemeenten als het gaat om de criteria wat betreft eigen vermogen en woonlasten. Zo komt het zelfs voor dat bij dezelfde woonlasten de ene gemeente toekent en de andere gemeente weigert. Ook zijn afwijzingsgronden vaak onduidelijk of wordt helemaal geen reden gegeven voor het niet toekennen. 

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Ondanks dat de TONK juist bedoeld is voor kleine ondernemers lijken gemeenten ‘de hand op de knip’ te willen houden. Of, zo blijkt uit de gesprekken die wij met onze ondernemers hebben gehad, je moet heel vasthoudend zijn, doorzettingsvermogen hebben, blijven mailen en bellen met de gemeente om alsnog TONK te krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Kosten

Vanaf het begin van de coronapandemie, maart 2020, hebben deze ondernemers vrijwel niets verkocht. Maar zij zijn wel druk bezig geweest om alle reizen die zij sinds september 2019 hadden verkocht, voor 2020 te annuleren of om te boeken naar later in dat jaar. Dit is kosteloos voor de consument, maar voor de reisondernemer niet kosteloos richting zijn leverancier. Vervolgens moesten deze reizen wederom worden geannuleerd of omgeboekt; tot wel 4 à 5 keer in de afgelopen 15 maanden dat nu de reissector praktisch volledig stilligt. Dat betekent dat deze ondernemers al sinds september 2019 het zonder of met lagere inkomsten moeten doen; en het eind is nog niet in zicht. Het gebruik kunnen maken van een regeling vindt de sector dan ook wel het minste.  

"Wij hebben op 17 februari jl. al met minister Koolmees gesproken, waarin hij duidelijk voor ogen had dat de reissector de zwaarst getroffen sector is en dat TONK mogelijk verlichting kan brengen voor de kleinere ondernemers. In april is hierover ook met staatssecretaris Keijzer gesproken. Helaas blijft tot op heden gewenst resultaat uit voor deze kleine ondernemers. Wij hebben daarom vandaag in een brief aan minister Koolmees hem nogmaals opgeroepen te komen met een oplossing”, aldus ANVR-voorzitter Oostdam. 
Trefwoorden: ANVR, ondernemer, TONK, reizen

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

04/10/23
04/10/23 · Horeca | Lees meer
Een Nederlands restaurant is uitgeroepen tot beste van de wereld op de grootste online review webs...
04/10/23
Exclusief voor leden
Toeslag voor werknemers Schiphol blijft
Vakbonden FNV en CNV hebben afspraken gemaakt over behoud van de medewerkerstoeslag op Schiphol. Die geldt onder meer voor beveiligers, schoonmakers en begeleiders van mensen met beperkte mobiliteit. En er is een doorbraak op ‘leefbaar loon’.
04/10/23
UNWTO start campagne om reisgedrag te veranderen
UNWTO heeft een nieuw wereldwijd initiatief 'Tourism Opens Minds' gelanceerd om landen, leiders in de toeristische sector en consumenten aan te moedigen om meer open-minded te zijn bij het kiezen van een reisbestemming.
04/10/23
Beekse Bergen start met ‘Light Safari’ in de wintermaanden
Safaripark Beekse Bergen organiseert bijzondere avondopeningen in de winter: de Light Safari. Bezoekers lopen via een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten. Light Safari is te bezoeken vanaf donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari.
04/10/23
Meer omzet maar minder boekingen voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe heeft de Nederlandse verblijfsrecreatie qua boekingen en omzet het deze zomer gedaan? Als eerste komt Stratech met resultaten uit haar boekingsmonitor. En die zijn door het matige en wisselvallige weer licht tegenvallend met minder boekingen maar gelukkig wel meer omzet.
04/10/23
Exclusief voor leden
Avalon wint Best Rides of the Year
Attractiepark Toverland heeft tijdens de vakbeurs IAAPA Expo Europe in Wenen twee gouden en drie zilveren awards in de wacht mogen slepen. Zo won Toverland de gouden Park World Excellence Award voor ‘Best Regional Park of the Year’ en werden de nieuwe attracties in themagebied Avalon uitgeroepen tot ‘Best Rides of the Year’.
04/10/23
Exclusief voor leden
Bezit van caravan of kampeerauto groeit sterk onder jongere doelgroep
Het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen is sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Dat melden Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en Jaarbeurs naar aanleiding van de start van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.
03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.

||| Agenda |||

12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...