Geplaatst op: 03-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Zeeland ontwikkelt onderwaterlift voor toeristen

Zeeland ontwikkelt onderwaterlift voor toeristen

Duikers roemen al jaren de mooie onderwaterwereld van de Oosterschelde. Het staat bekend als het mooiste onderwaterlandschap van West-Europa. Nadeel is wel dat je een duikbrevet moet hebben en het niet het makkelijkste duikwater ter wereld is. Jaarlijks verdrinken meerdere duikers in het gebied. 

Om deze onderwaterwereld voor iedereen toegankelijk te maken heeft het Zeeuwse ingenieursbureau Walhout Civil samen met twee ondernemers een onderwatergondel ontwikkeld. Deze gondel is een op- en neer bewegende duikkamer (onderwaterlift) die bezoekers die bezoekers 5 meter onder het water zal brengen. In de gondel nemen ongeveer 25-30 personen plaats achter waterdrukbestendige ramen. 

Onderwaterlift

Onderwater Experience Center

De gondel maakt deel uit van een Onderwater Experience Center dat zich richt op 'wonen, leven, werken en recreëren onder water in de verre toekomst. Naast een unieke onderwaterbeleving zal het centrum een hub worden voor wetenschappelijk onderzoek, research & development, educatie en recreatie. "Daar waar anderen zoeken naar leven op andere planeten, zoeken wij naar oplossingen om te kunnen wonen, leven en werken onder water. Zeeland moet dan ook de centrale plek in Europa worden waar onderwatertechnologie daadwerkelijk ontdekt, ontwikkeld, en toegepast gaat worden”, schrijven de initiatiefnemers. 

Subsidie van provincie Zeeland

De provincie Zeeland is zo van het idee gecharmeerd dat ze een subsidie van 50.000 euro hebben gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek. Daarmee gaan onderzoekers en studenten van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, de HZ University en de TU Delft mee aan de slag.

Onderwaterlift
Trefwoorden: dagrecreatie, dagattracties, zeeland

||| Blogs |||

07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/06/21
Efteling herontwikkelt gebied tot thema Sinbad de Zeeman
Direct na de zomer start de Efteling met het aanpassen van een aantal attracties in het Reizenrijk, ...
24/06/21
19 huizen van Roompot Someren open
Morgen opent het nieuwe park De Heihorsten van Roompot zijn deuren en ontvangt het zijn eerste gasten. De vakantiewoningen zijn volgens de Brabantse hoevestijl gebouwd. Het park is nog niet af.
24/06/21
Procedure tegen de Staat door kleine reisondernemer om TVL
Vandaag wordt een bodemprocedure aangekondigd tegen de Nederlandse overheid om met terugwerkende kracht alsnog TVL en annuleringschadevergoeding toe te kennen aan één van de gedupeerden uit een specifieke groep ondernemers binnen de reisbranche.
24/06/21
TVL steun 2e kwartaal 2021 naar 100%
Ondernemers die in het tweede kwartaal van 2021 (april, mei en juni) geraakt zijn door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen vanaf 25 juni 08:00 uur de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q2 2021) aanvragen. Het subsidiepercentage is verhoogd van 85% tot 100%.
24/06/21
Ondanks corona meer horeca in Nederland
Ondanks de coronacrisis telde Nederland begin meer horecabedrijven dan een jaar eerder. Opvallend was dat er meer horecabedrijven werden opgericht dan een jaar eerder, daarentegen was het aantal opheffingen ook hoger. Per saldo resulteerde dat in een groei van 5%. Waar zat groei en waar krimp?
24/06/21
Consumenten hebben meer geld te besteden
Nederlandse huishoudens hadden in het eerste kwartaal van dit jaar 1,2% meer te besteden dan een jaar eerder. Wel vielen als gevolg van de lockdown de consumptieve bestedingen terug. Het consumentenvertrouwen groeit.
23/06/21
Kleine kans op besmetting in vliegtuig
De kans dat je aan boord van een vliegtuig besmet raakt door het coronavirus is klein. Het dragen van mondkapjes verlaagt het risico. Dat blijkt uit onderzoek van NLR en RIVM.
23/06/21
Transavia deze zomer op 85%
Vanaf 21 juni zet luchtvaartmaatschappij Transavia aanzienlijk meer vluchten in. Die capaciteitsuitbreiding laat Transavia synchroon lopen met een actie om minder online te zijn.