Geplaatst op: 15-03-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Miljoen subsidie voor Veenpark Drenthe

Miljoen subsidie voor Veenpark Drenthe

Het Veenpark in het Drentse Barger-Compascuum wordt kleiner, rijker ingericht, professioneler en moet daardoor groeien van 50.000 bezoekers naar 75.000 bezoekers per jaar. In dat plan investeren de provincie Drenthe en de gemeente Emmen 1 miljoen euro. Het park moet uitgroeien tot een volwaardig museum en daar hebben de overheden jaarlijks nog eens 110.000 euro voor over.

Het Veenpark vertelt het verhaal van het Drentse veen, een verhaal van de natuur, de mensen, hun werk en hun leven in de turf.

Kleiner en rijker park moet meer bezoekers trekken

Het Veenpark trekt nu tot 50.000 bezoekers per jaar en maakt daarbij geen gebruik van subsidies. Dit blijkt niet langer haalbaar. Perspekt Studio’s ontwikkelde een Masterplan om het uitdragen van het Veenverhaal professioneler aan te pakken. De opvallendste vernieuwing is dat het park kleiner, maar rijker ingericht wordt vanuit één duidelijke tijdsperiode (1920). De bedoeling is dat het als volwaardig museum groeit naar toeristische trekpleister met circa 75.000 bezoekers per jaar.  

Perspect Studio's ontwikkelde onder andere voor Ecomare de tentoonstelling Wonderlijk Wad, de tijdelijke tentoonstelling Cultuur onder Vuur op Slot Loevestijn en het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vugt.

Van de totale subsidie van 1 miljoen euro komt tweederde van de provincie Drenthe en eenderde van de gemeente Emmen. In fase twee van de vernieuwing wil het Veenpark de horeca verbeteren en het station en de turfafgraving verplaatsen. Daarvoor is nog eens een half miljoen euro nodig. Daarvoor zoekt het Veenpark externe financiering en fondsen. In 2021 werkt het museum met een personeelsbezetting van 10,5 fte, 100 vrijwilligers en met een begroting van een miljoen euro. De entreeprijs blijft op 16,50 euro staan. 

Museum van provinciaal belang als toeristische trekpleister

Het Veenverhaal is verankerd in de identiteit van de provincie en het karakter van de Zuidoost-Drente. Dat rechtvaardigt volgens cultuurgedeputeerde Cees Bijl het voornemen om het park te laten groeien naar museum van provinciaal belang. Een museum van provinciaal belang heeft een landelijke en internationale uitstraling, is goed bereikbaar voor het publiek, vertelt een belangrijk onderdeel van de Drentse geschiedenis en/of heeft een collectie van (kunst)historisch belang.

Het Veenpark draagt niet alleen bij aan de cultuur in Drenthe, het speelt ook een rol in de vrijetijdssector als toeristische dagbesteding. Gedeputeerde Henk Brink is daarom enthousiast over de ontwikkelingen: "Vrijetijdseconomie is voor Drenthe een belangrijk onderwerp. De investering die we nu doen is bedoeld om het Veenpark te laten toetreden tot de belangrijkste Drentse toeristische trekpleisters. Dat vergroot de aantrekkingskracht van de provincie als geheel."

Belang voor Gemeente Emmen

Wethouder Robert Kleine (Recreatie, Toerisme en Cultuur) is blij met de nieuwe plannen: "Vanuit toeristisch, economisch en cultureel oogpunt is het belangrijk dat het Veenpark voor onze gemeente behouden blijft en door ontwikkelt. Het Veenpark is één van onze toeristische trekpleisters, maar zorgt ook voor het behoud van ons erfgoed. Dat zie ik op een mooie manier terug in de plannen. Dat geldt ook voor het behoud van de werkgelegenheid en de rol van meer dan honderd vrijwilligers die helpen om het park in stand te houden."

Het Veenpark en Perspekt Studio’s starten in mei met de uitvoering van het Masterplan. Het streven is dat de eerste veranderingen gereed zijn voor de start van het toeristische seizoen 2022. Daarnaast is het de ambitie om eind 2024 doorgegroeid te zijn tot museum van provinciaal belang.

Trefwoorden: dagattracties, cultuur, musea, Drenthe

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
14/03/21
Op zoek naar perspectief voor de gastvrijheidssector: ‘afslaan is een must’
De laatste tijd wordt door Jan en alleman in de media, waaronder ook onze eigen minister-pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/05/21
Diamond Award Health Safety voor KLM
KLM heeft de APEX Diamond Award Health Safety toegekend gekregen. Deze award is de hoogst haalbare status voor luchtvaartmaatschappijen op het gebied van Health Safety. KLM is de tweede Europese luchtvaartmaatschappij die deze Diamond-certificering ontvangt, na Virgin Atlantic.
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
07/05/21
Holland Marketing tourt met Panorama caravan door Nederland
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen tourt voor haar landelijke campagne Ode aan het Landschap deze lente en zomer met een unieke 'Kip Panorama-caravan' door Nederland.
07/05/21
Stratetch lanceert tool voor dynamisch prijsbeleid recreatiebedrijven
Onlangs heeft reserveringssofwareleverancier Stratech een tool gelanceerd waarmee ondernemers in de verblijfsrecreatie eenvoudiger een dynamisch prijsbeleid kunnen voeren.
07/05/21
183 Blauwe Vlaggen voor Nederland
De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend voor 127 jachthavens en 56 stranden.
07/05/21
Koningsdag heeft positieve invloed op imago Eindhoven
Eindhoven was dit jaar gaststad voor Koningsdag 2021. Helaas zonder drommen feestvierders maar wel met live televisie en een hoofdrol voor de Koning en zijn gezin. Wat heeft de organisatie van deze dag de stad opgeleverd?
07/05/21
Exclusief voor leden
Flight compensation: profitable or pitiful?
In de scriptie “Flight compensation: profitable or pitiful?” heeft NHL Stenden-studente de vraag naar vrijwillige bijdrage ter compensatie van de CO² uitstoot van vluchten onderzocht en de prijselasticiteit hiervan bepaalt. Zo blijkt vluchtcompensatie tamelijk prijsinelastisch, zowel voor Europese als intercontinentale vluchten, maar wel elastischer zodra het keerpunt van elasticiteit wordt overschreden. De prijzen die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor CO²-compensatie voor vluchten zijn daardoor niet in overeenstemming met de prijselasticiteit van de vraag onder Nederlandse luchtreizigers.
06/05/21
Campingmuseum in Denemarken
Denemarken heeft het eerste campingmuseum ter wereld. Het museum is een initiatief van de Deense Camping Unie (DCU) en kasteel Egeskov.