Geplaatst op: 22-01-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen

Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Afbeelding van klimkin via Pixabay

Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.

Garantieregeling evenementen

Het kabinet gaat een garantieregeling voor evenementen uitwerken die het risico op annulering van evenementen moet dekken. Hiervoor is dit jaar minimaal 300 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om evenementen die georganiseerd kunnen worden vanaf een tijdvak waar dat vanuit corona-optiek redelijkerwijs verantwoord is. Er wordt gemikt op 1 juli 2021. Organisatoren kunnen dus aan de slag met de organisatie van evenementen die vanaf 1 juli op de rol staan. Mocht het evenement onverhoopt vanwege coronamaatregelen geen doorgang kunnen vinden, kan de organisator een beroep doen op de garantieregeling voor de gemaakte kosten. Addertje onder het gras is dat de regeling nog moet worden uitgewerkt. Als dat zo lang duurt als de voucherbank voor de reisbranche, wat gezien de bestaande structuren veel eenvoudiger lijkt, kan de instelling van de garantieregeling voor evenementen wel eens te laat komen. Bovendien is 300 miljoen euro op alleen al de omzet van publieksevenementen van 2,2 miljard euro per jaar niet heel erg veel. Overigens meldde de kersverse minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van 't Wout dat de testevenementen in februari doorgang kunnen vinden.

Venijnig staartje 

Het kabinet gaat de Tegemoetkoming Vaste Lasten uitbreiden zodat meer bedrijven op deze steun kunnen rekenen. Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgt deze pandemie nog een venijnig staartje en kijken bedrijven die door de overheid zijn gesloten terecht naar het kabinet voor ondersteuning. Minister Hoekstra van Financiën heeft goed naar ondernemers geluisterd en ziet ook dat ze aan het eind van hun spaargeld zitten. "We dachten eerder maatregelen dat we maatregelen konden afbouwen, maar we hebben ingezien dat we ze juist moeten versterken. Het doel moet zijn bedrijven zo goed mogelijk door deze crisis heen te helpen.” In 2021 wordt naar verwachting in totaal 30 miljard euro aan steun uitgegeven. 

Uitbreiding TVL en NOW

De nieuwe subsidiepercentages voor de TVL komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85% subsidie van de vaste lasten gerelateerd aan het omzetverlies, vanaf 30% omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat  ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-MKB. Er wordt voor de verliezen ook in 2021 gekeken naar de omzetten in 2019. 

De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft tien procent. Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart.

Starters

Ook starters die eerder geen omzet konden laten zien krijgen een regeling. De precieze invulling wordt nog vastgesteld. De regeling, die zoveel mogelijk wordt gebaseerd op de TVL, geldt zowel voor het eerste als tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode voor deze bedrijven zal het derde kwartaal van 2020 zijn. 

Belastingen

Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 juli 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schuift ook op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Zij krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.

Reacties KHN en ANVR

KHN reageert positief op de extra tegemoetkomingen voor ondernemers. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘We zien dat het kabinet goed heeft gekeken naar onze punten en een groot deel hiervan heeft ingewilligd. Daar zijn we als sector erg blij mee. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich ook dag en nacht ingezet voor een verbeterd steunpakket voor de horeca en daar zijn we hen dankbaar voor. Het licht aan het eind van de tunnel is nog ver weg, maar met deze aanvullingen is de kans groot dat een groot deel van de horecaondernemers nu ook daadwerkelijk een kans krijgt om het eind van de crisis te halen.’

De ANVR reageert gematigd positief op de uitbreiding van de steunmaatregelen en is blij dat het kabinet extra steun beschikbaar stelt om bedrijven deze crisis door te helpen. Allemaal hebben zij de extra steun hard nodig nu zij met het huidige reisverbod tot eind maart al 13 maanden (!) praktisch volledig stilliggen. Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Wij zijn natuurlijk blij met de uitbreiding van het steunmaatregelenpakket, de verhoging van de TVL naar 85% en dat ook bedrijven die wat groter zijn hiervan gebruik kunnen maken. Het helpt onze reisbedrijven uiteraard dat de NOW-regeling wordt verhoogd naar 85%. Wij zijn blij dat het kabinet nog verder 'puzzelt' over het gebruikmaken van TVL door kleinere organisaties. Maar als deze crisis langer gaat duren, hopen wij dat de steun ook doorgezet gaat worden na 1 juli." Helaas komen er voor de reisbranche geen sectorspecifieke maatregelen. "Want helaas is de TVL-regeling tot op heden voor een grote hoeveelheid zelfstandige reisagenten, circa 1000 zzp-ers in onze branche, niet toegankelijk. En omdat het 'finetunen' voor deze specifieke groep ook nu niet gebeurt, vallen nog steeds veel zzp-ers buiten de boot. We blijven aandacht vragen voor de zgn. 'weeffouten' in de TVL, waardoor met name reisbemiddelaars minder of geen gebruik kunnen maken van steun die wel ook voor hen is bedoeld."

Trefwoorden: corona, crisis, ondernemen, subsidie, beleid, horeca, evenementen

CELTH
 





||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).

||| Agenda |||

19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...