Geplaatst op: 03-12-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Studio Ossidiana mag drijvend kunstpaviljoen bouwen in Almere

Studio Ossidiana mag drijvend kunstpaviljoen bouwen in Almere

Begin dit jaar vroegen gemeente Almere en provincie Flevoland vijf aanstormende architectenbureaus een schetsontwerp te maken voor een kunstpaviljoen, als voorloper van een later te ontwikkelen, nieuw kunstmuseum. De jury koos unaniem voor het poëtische ontwerp van Studio Ossidiana, dat architectuur, kunst en natuur laat samensmelten en bezoekers zowel binnen als buiten een prikkelende belevenis biedt. Het paviljoen opent met de start van Floriade Expo in april 2022, en zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor het nieuwe museum.

 

De stad Almere heeft de ambitie om de komende jaren uit te groeien tot vijfde stad van Nederland. Behalve woningen, moeten er ook nieuwe voorzieningen komen om de aantrekkingskracht van de stad te vergroten. Vanuit het programma Almere 2.0 werken Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere samen om dit te realiseren. Een nieuw kunstmuseum staat hoog op de prioriteitenlijst. In plaats van er meteen een op te tuigen, is ervoor gekozen eerst te experimenteren met een prototype: een tijdelijk kunstpaviljoen, waar de komende jaren allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, en volop ruimte is om nieuwe ideeën te ontwikkelen en testen. Vijf opkomende bureaus die op het snijvlak van architectuur en beeldende kunst werken, werden uitgenodigd een voorstel te doen voor het ontwerp. Een deskundige selectiecommissie boog zich over deze schetsontwerpen en koos unaniem voor het even conceptuele als toegankelijke ontwerp van Studio Ossidiana. Een ontwerp dat alle zintuigen prikkelt en een goede representatie is van de omvangrijke collectie Land Art in Flevoland. 

 

Het ontwerp: The Port, The Stage en The Observatory

Studio Ossidiana liet zich inspireren door de zee die de provincie Flevoland ooit was en het meer waarop het paviljoen komt te liggen, het Weerwater. Ze bouwden hun ontwerp op uit drie cirkels: The Port, The Stage en The Observatory. The Port is een ringvormige promenade op het water, waar bezoekers kunnen wandelen en verblijven, en dat buitenprogrammering mogelijk maakt. The Stage is een drijvend platform dat dienst kan doen als terras, maar bij flinke wind zal afdrijven als een eiland. Net als The Port is het gemaakt uit een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo, dat met schelpen, mosselen, klei en houtskool de bodem van Flevoland weerspiegelt. Op het derde cirkelvormige platform staat The Observatory, de tentoonstellingshal met twee tentoonstellingsruimten. Deze biedt een dromerige blik van buiten naar binnen, en andersom. Doordat de cilindervormige gevel gemaakt is van lichtgewicht polycarbonaat, filtert en reflecteert deze de tinten van het water en de omringende vegetatie. Door zorgvuldig gekozen openingen in de gevel, vormen ook de silhouetten van bezoekers binnen een kunstzinnig schouwspel. 

 

Nieuw kunstmuseum

Het kunstpaviljoen wordt gezien als voorloper of dependance van een nog te ontwikkelen kunstmuseum, dat over vijf tot tien jaar een plek moet hebben in Almere. Dit museum staat onder leiding van kwartiermaker Denise de Boer, en gaat zich richten op toegankelijke, aansprekende kunst, met een nadruk op grootschalige multimediale kunst en landschapskunst. Uitgangspunt vormt het eigenzinnige profiel van Almere en Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan. 

 

Samenwerking met Floriade 2022

Het paviljoen komt in het hart te liggen van wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Na de Floriade zal deze plek ontwikkeld worden tot de innovatieve, duurzame woonwijk Hortus, met het kunstpaviljoen als belangrijke trekpleister. 

Link: https://almere20.nl/

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
08/04/21
13e vakantiepark voor Roompot in Noord-Holland
De grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, Roompot, kondigt vandaag een 13de park in Noord-Holland aan. Gasten kunnen sinds vandaag hun vakantie op het kleinschalige en comfortabele park Strand49 in Sint Maartenszee bij Roompot boeken.
07/04/21
Kampeerder gaat voor laagseizoen en kleine campings
Kampeerders in heel Europa staan te springen om weer te kamperen. Ondanks dat in veel landen nog str...
02/04/21
Leiden Science Box naar Vlaamse media
Vijftien Vlaamse media ontvangen volgende week de Leiden Science Box. Een kistje vol wetenschappelijke (voor)proefjes als aankondiging op Leiden2022, European City of Science.
01/04/21
Wandelnetwerk Amstelland officieel open
Ruim 300 kilometer wandelplezier onder Amsterdam is vanaf april klaar voor gebruik. Wandelnetwerk Am...
01/04/21
Nieuw - Achterhoek Routes app en Interactieve Routemixers wijzen de weg door de Achterhoek
Met ruim 3000 km aaneengesloten wandelnetwerk en 3200 km hoogwaardig fietsknooppuntennetwerk hoef je...
30/03/21
Loon op Zand is Wandelgemeente van het jaar 2021
Loon op Zand mag zichzelf de winnaar noemen van de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar 2021. De verkiezing is georganiseerd door wandelkrant 'te voet'. De gemeente nam het op tegen twee mooie wandelgemeenten Roerdalen en Landerd.
29/03/21
Exclusief voor leden
Nederlanders gelukkiger met hoeveelheid vrije tijd
Het persoonlijk welzijn van de Nederlandse bevolking is afgelopen jaar nauwelijks veranderd. Wel zijn minder Nederlanders tevreden en gelukkig. De tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd groeide voor het eerst in jaren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.