Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 11-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Fort Nieuwersluis vol kleinschalige initiatieven

Recreatie, horeca, beleving maar ook werkplekken en de buurt ontmoeten

Fort Nieuwersluis vol kleinschalige initiatieven
Fort Nieuwersluis, de kazerne.
Fort Nieuwersluis dat te vinden is tussen Breukelen en Loenen is heropend. Als laatste werd de commandopost officieel heropend en daarmee is de renovatie van het fort af.

Om de opening te vieren drukte Valeska van Straalen, opgavemanager van het programma Nieuwe Hollandse waterlinie en Stelling van Amsterdam van de provincie Utrecht, op een knop die een oude sirene van de Bescherming Burgerbevolking (BB) deed afgaan. De BB was gehuisvest in Fort Nieuwersluis ten tijde van de Koude Oorlog. 

Van Straalen opende de commandopost samen met Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten en Jeroen Willem Klomps, wethouder van Stichtse Vecht. Natuurmonumenten is eigenaar van de locatie. Van Straalen: "Met de opening van de commandopost vieren we dat de eigenaar Natuurmonumenten een traject van duurzame herbestemming van Fort Nieuwersluis heeft afgerond."


Veel kleinschalige initiatieven

In het fort zitten nu diverse organisaties en horeca. Hiermee is een stabiele inkomstenbron voor duurzaam beheer en onderhoud gegarandeerd. Overdag worden ruimtes in het fort verhuurd als werkplek en/of atelier en al die initiatieven zorgen voor een solide financiële basis, meldt de provincie Utrecht. 

Daarnaast is het een plek waar de buurt en bezoekers zich thuis voelen in de koffie- en theetuin met zelfgemaakte taart op de zondag en waar iedereen mee kan doen met culturele en buurtactiviteiten. 


Investering heeft maatschappelijke meerwaarde en draagt bij aan beleving

De provincie Utrecht heeft een forse financiële bijdrage geleverd aan de restauratie en de herbestemming om Fort Nieuwersluis toekomstbestendig te maken. Nu heeft het fort een grote meerwaarde voor de omgeving, door de zakelijke, maar ook recreatieve benutting met bijvoorbeeld een balie met informatie over wandel- en fietsroutes door de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de buurt. Dit draagt bij aan het versterken en verzelfstandigen van het militaire werelderfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat al op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, de Nieuwe Hollandse Waterlinie is hiervoor genomineerd.

In 2012 werd de restauratie van het fort afgerond. Daarna ging eigenaar Natuurmonumenten op zoek naar een partij om het duurzaam beheer van Fort Nieuwersluis te bekostigen en om het open te stellen voor het publiek. In 2013 richten een aantal buurtbewoners van Nieuwersluis hierop de Stichting Fort Nieuwersluis op en maakten een plan waarbij het fort een belangrijke functie in de buurt zou vervullen.

Samen met de buurt

Twee ondernemers op het fort, Patrick Riet en Chantal Evers, maakten een vervolgplan dat nog meer nadruk legt op de verbinding met de buurt. Voor de schoonmaak en catering wordt nu bijvoorbeeld samengewerkt met de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Ook is er maandelijks een buurt WhatsHap, waarbij iemand uit de buurt kookt voor buurtgenoten en een tentoonstelling over de geschiedenis van het fort en de omgeving. De ondernemers zijn aanspreekpunt voor het fort en werken verder aan verbinding en samenwerking met de buurt.

Het fort is makkelijk voor bezoekers bereikbaar. Nieuwersluis ligt dicht bij de snelweg A2.
Link: https://www.fortnieuwersluis.nl/
Trefwoorden: Fort Nieuwersluis, recreatie, natuur, horeca, erfgoed, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
30/06/25
Metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk in ontwikkeling
De bestaande fietsroute vanuit Westland naar het centrum van Delft wordt ontwikkeld tot metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk.
27/06/25
Exclusief voor leden
Wordt Groningen de AI-stad van Nederland?
Kunstmatige intelligentie (AI) is de technologie die onze economie, veiligheid en manier van leven de komende jaren gaat bepalen. Maar op dit moment komen de belangrijkste innovaties uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, te afhankelijk van anderen. In Groningen moet een AI-fabriek komen die in 2027 operationeel wordt.
27/06/25
Exclusief voor leden
Gratis handbagage in aantocht
De Europese Unie wil nieuwe regels invoeren die luchtvaartmaatschappijen verplichten om passagiers gratis een handbagagekoffer toe te staan, naast een persoonlijk item zoals een handtas of laptoptas. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij.
20/06/25
Exclusief voor leden
Provincie Limburg schiet musea te hulp
De drie provinciale musea in Limburg krijgen hulp van de Provincie om hun stijgende kosten te kunnen betalen.