Geplaatst op: 25-08-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Corona deelde in 2e kwartaal harde klap uit aan Nederlandse logiesaccommodaties

Corona deelde in 2e kwartaal harde klap uit aan Nederlandse logiesaccommodaties
Afbeelding van Mediamodifier via Pixabay
Nederlandse logiesaccommodaties ontvingen in het tweede kwartaal van dit jaar maar liefst 72% minder gasten. Groepsaccommodaties werden het hardst geraakt door de coronacrisis, gevolgd door hotels. Kampeer- en huisjesterreinen hadden ook te maken met historische achteruitgang maar minder. Dieptepunt was april (-95%) maar ook in juni (-49) was de crisis nog heel diep. Noord-Holland werd het hardste geraakt. Het aantal overnachtingen laat hetzelfde beeld zien als het aantal gasten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS. 

Van alle accommodatietypen hebben huisjesterreinen zich het best hersteld. Zagen zij in april nog 94% minder gasten, in april is dat teruggelopen naar 26% minder gasten. Ook bij kampeerterreinen (van -95% in april naar -41% in juni) zien we duidelijk herstel. Dat is veel minder bij hotels (van -95% in april naar -55% in juni) en helemaal afwezig bij groepsaccommodaties (van -99% in april naar -81% in juni).


Ruim drie kwart minder gasten in hotels

In hotels en vergelijkbare accommodaties liep het aantal gasten in het tweede kwartaal van 2020 met 76% terug in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dit vertaalt zich in een toename van het aantal faillissementen. De laatste jaren gingen in het tweede kwartaal meestal minder dan 5 hotels failliet, in het tweede kwartaal van 2020 waren dat er 19. Bungalowparken (-63%) en kampeerterreinen (-60%) hadden iets minder van de crisis te lijden, maar ook daar waren minder gasten. Groepsaccommodaties kregen met 87% minder gasten een ongenadig harde klap te verwerken. 

Tabel 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, naar type accommodatie, 2e kwartaal 2019-2020

Bron: CBS

Vooral buitenlanders bleven weg

Vooral buitenlandse gasten lieten het afweten, dat waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 87% minder dan in het tweede kwartaal van 2019. Door wereldwijde reisbeperkingen ging het daarbij vooral om mensen die van verder weg en/of met het vliegtuig moesten komen. Zo kwamen er vrijwel geen gasten van buiten Europa (dalingen tussen de 96% en 98%). Uit Duitsland en België kwamen nog de meeste gasten, maar ook hun aantallen liepen sterk terug met respectievelijk 74% en 87%. Bij de Nederlandse gasten was de terugloop met 60%t het minst.

Figuur 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, naar herkomst, 2e kwartaal 2019-2020, in %
Bron: CBS

Noord-Holland en vooral Amsterdam getroffen

Vooral het toeristisch hart van Nederland, Noord-Holland en Amsterdam, werd door de coronacrisis getroffen met een terugloop van respectievelijk 83% en 92% in het aantal gasten. In Friesland was de daling relatief het kleinst, met 53%. De logiesaccommodaties in steden werden harder getroffen dan die in de meer landelijke gebieden.

Figuur 2: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, naar bestemming, 2e kwartaal 2019-2020, in %

Bron: CBS
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, logiesaccommodaties, verblijfsrecreatie, hotels, kampeerterreinen, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties, gasten

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/21
Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in
Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen.
02/12/21
“Het beantwoorden van reviews beïnvloedt verkoopcijfers”
Bijna iedereen leest wel eens reviews op het internet. Die reacties (en de manier waarop een onderne...
02/12/21
Staycation weer populair: 70% Nederlandse vakantiehuizen bezet door Nederlanders
Met de groeiende onzekerheid rondom de coronamaatregelen kiezen Nederlanders weer steeds meer voor e...
02/12/21
Exclusief voor leden
Kasteel Hoensbroek kaapt Museumprijs weg voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
Vanmorgen werd Kasteel Hoensbroek, tijdens de live uitzending van Koffietijd, verrast met het nieuws dat het met een overtuigende 41% van de publieksstemmen (27.745 stemmen), de VriendenLoterij Museumprijs 2021 in de wacht heeft gesleept.
02/12/21
Bouw van nieuw centrumgebouw op Vakantiepark Beekse Bergen gestart
Op Vakantiepark Beekse Bergen wordt sinds enkele weken hard gewerkt aan de bouw van het ni...
02/12/21
Fries Museum biedt meer voor mensen met visuele beperking
Speciaal voor bezoekers met een visuele beperking organiseert het Fries Museum rondleidingen die een nieuw perspectief bieden op de tentoonstellingen Icons en Ferhaal fan Fryslân. Vooral voelen wordt ingezet om de tentoonstelling te beleven.
02/12/21
CityLab010 levert vooral duurzame ideeën op
De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vooruitstrevend plan voor de stad. In toerisme zijn meerdere living labs actief en daarom is het goed om te zien wat uit dit stadslab komt. Circa 150 aanvragen zijn ingediend, waarvan 49 initiatieven door de vakkundige stadsjury van CityLab010 zijn uitgekozen.
01/12/21
Showroom met 80 verschillende leaseboten
Kun je een boot leasen en in een showroom uitkiezen? Nog niet maar vanaf 6 december wel.