Geplaatst op: 25-09-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Internationale top duurzaam toerisme in Gelderland

Internationale top duurzaam toerisme in Gelderland

De provincie Gelderland host deze week de Green Destinations Global Leaders conferentie. Deskundigen uit 22 landen bespreken hier de internationale trends op het gebied van duurzaam toerisme in Europa, Afrika, Azië en Australië. ‘Toerisme is wereldwijd een groeiende markt, maar de sector zorgt tegelijkertijd voor veel overlast en vervuiling. Toerisme moet daarom duurzamer.’ vindt Albert Salman oprichter van Green Destinations. Ook voor Gelderland is duurzaam toerisme een actueel thema. ‘Gelderland wil profiteren van de kansen die toerisme biedt, maar tegelijkertijd moeten we kwaliteiten zoals onze schitterende natuur behouden. Daarbij hebben we een belangrijke klimaatopdracht.’ Aldus Bea Schouten gedeputeerde toerisme. De besloten conferentie is de opmaat voor het Wereldtoerismedag event in Nijmegen op 27 september.


Green Destinations zet zich in voor een groen, duurzaam en verantwoord toerisme wereldwijd. Amsterdam worstelt bijvoorbeeld al jaren met overlast door toenemende bezoekersaantallen, Disneyficatie en de internationale macht van Airbnb. Deze problemen gaan zich steeds meer voordoen. Kijk maar naar Barcelona waar de lokale bevolking het inmiddels zat is. Dit kan volgens Albert Salman alleen worden voorkomen door het planmatig opstellen en invoeren van een groen toeristisch beleid, gebruikmakend van de ervaringen van anderen.


Lancering Global Leaders Netwerk

Om ervaringen beter te kunnen delen, wordt tijdens de conferentie ook het Global Leaders Netwerk gelanceerd. Deelnemers verklaren zich in te zetten voor een duurzamer toerisme in hun regio. Ook zullen deelnemers elkaar actief bijstaan in het voorkomen van negatieve effecten van het toerisme voor de lokale economie, de lokale bevolking en de plaatselijke cultuur, natuur, landschap en milieu.

Gedeputeerde Bea Schouten ondertekent de verklaring namens de provincie Gelderland, die graag wil leren van de ervaring en kennis van de andere deelnemers. Duurzaamheid is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Om die het hoofd te bieden hebben we elkaar nodig.


Apenheul, de Hoge Veluwe en Amsterdam

Tijdens de Global Leaders conferentie wordt uitgebreid ingegaan op het toeristisch beleid in Nederland, zoals dat van Amsterdam, Schouwen Duiveland en Zuid-Limburg. Daarnaast worden best practices uit Portugal, Slovenië, Rwanda, Japan en Australië besproken. Ook Gelderse voorbeelden komen aan de orde. Roel Welsing vertelt over hoe de Apenheul omgaat met duurzaamheid en de deelnemers brengen een bezoek aan de Hoge Veluwe en de Wageningen Universiteit.


Wereldtoerismedag

De Global Leaders conferentie vindt plaats op 25 en s6 september bij het provinciehuis in Arnhem. Donderdag 27 september is het wereldtoerismedag. Deze dag is ingesteld door de VN om wereldwijd aandacht te creëren voor de kansen maar ook de bedreigingen van de toeristische sector. Elk jaar organiseert Green Destinations een evenement op deze dag. Dit jaar is Nijmegen gaststad.

Link: http://http://greendestinations.org/2018-global-green-destinations-days/
Trefwoorden: Conferentie, duurzaam toerisme

||| Blogs |||

25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
20/09/21
New opportunities arise
New opportunities arise
20/09/21 · · Roland Kleve | Lees meer
This edition, with many in-depth articles, highlights the past corona period (what hit us?) but also looks ahead and focuses on new opportunities for our ‘new normal’. Here is an assembly of passioned articles written by our lecturers, students and industry partners.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/11/21
Het verhaal van Holwerd op de Arriva bus
Veel partijen acteren op het toneel van gastheerschap en communicatie voor een destinatie. Dat zette busmaatschappij Arriva aan het denken hoe je dat kunt doen. Een chauffeur gaf inspiratie en daar rolt een bijzonder verhaal en een opvallende bus uit.
26/11/21
Evenementensector voorziet ook in 2022 nog veel beperkingen
De evenementensector verwacht ook in 2022 nog het hele jaar met beperkingen te maken te hebben als gevolg van diverse corona maatregelen. Dat blijkt uit een recente quickscan binnen de totale branche waarvan onderzoeksbureau Respons vandaag de resultaten publiceert.
25/11/21
Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk
Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overh...
25/11/21
Nederlanders zoeken veiligheid en zekerheid voor vakanties
Wat is het vakantiesentiment onder Nederlanders en de voor ons land belangrijke herkomstlanden? NBTC laat dat zien in haar elfde Vakantie Sentiment Monitor.
24/11/21
Zo kunnen we onze steden groener maken
Volgens de Verenigde Naties woonde in 2018 55 procent van de wereldbevolking in steden, en dat aantal zal naar verwachting toenemen tot 60 procent in 2030. Door de sterke concentratie van inwoners dragen steden enorm bij aan de algemene niveaus van vervuiling en CO2-uitstoot, maar biedt ook de mogelijkheid om veranderingen door te voeren die een brede en diepe impact kunnen hebben.
24/11/21
Kunstwerk langs A12 trekt aandacht voor Waterliniegebied (met video)
Automobilisten en fietsers zien op het talud langs de A12 bij Houten vast een beeld van een sluis, e...
23/11/21
Pandemie verpest vakantiesentiment van Nederlanders niet
De pandemie verpest de vakantieplannen van de Nederlanders niet. Ze zijn wel voorzichtiger, bereid om een boosterprik te nemen en boeken later. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter. Intussen lopen in Nederland de boekingen voor december als een trein, EuroParcs meldt nu al 30% meer boekingen voor de feestmaand.
23/11/21
Hoe waardeer je een toeristisch plan?
Hoe kun je een (verblijfs)recreatief plan op waarde schatten? Dat blijkt nog heel erg lastig en daarom komt er een cursus.