Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 04-05-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Amsterdam kondigt meldplicht voor toeristische verhuur aan

Amsterdam kondigt meldplicht voor toeristische verhuur aan
I AM NIKOM / Shutterstock.com
De gemeente Amsterdam is van plan een meldplicht in te voeren voor mensen die hun woning incidenteel willen verhuren aan toeristen. Dat zei de Amsterdamse wethouder Wonen, Laurens Ivens, deze week bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Inmiddels is de maatregel ook al aangekondigd op de site van de gemeente Amsterdam. 


"Mensen moeten het gaan melden als ze gaan verhuren, zodat we goed kunnen bijhouden of ze hun woning niet te lang verhuren. En als ze dat niet doen, dan volgt er een sanctie, een boete," stelde Ivens.


Overleg met BiZa gevoerd

Deze uitwerking van de meldplicht is het resultaat van overleg tussen de gemeente Amsterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en stelt de gemeente in staat om de negatieve effecten van vakantieverhuur effectiever en resultaatgerichter te beheersen.


Zelf melden

De verantwoordelijkheid om vakantieverhuur voortaan voorafgaand aan elke verhuur te melden bij de gemeente ligt bij de verhuurder zelf. Via welk platform wordt verhuurd maakt niet uit. Dit zorgt ervoor dat de gemeente haar handhavingscapaciteit meer kan richten op de mensen die zich niet aan de regels voor vakantieverhuur houden.


Hoge boetes

Amsterdam neemt haar strijd tegen de overlast van illegale hotels bijzonder serieus. Zo is er eerder dit jaar al besloten om de boetes te verhogen naar een maximale boete van 20.500 euro, is het budget voor de handhaving verdrievoudigd en wordt er gewerkt met mystery guests. Daarnaast zijn de openingstijden van Zoeklicht Direct voor meldingen van overlast door illegale vakantie verhuur sterk verruimd. De invoering van de meldplicht is een nieuw wapen in de strijd tegen illegale hotels.


Controle verbeteren

Amsterdam wil met de meldplicht de controle op het maximaal aantal te verhuren dagen (60) verbeteren. De gemeente heeft met Airbnb afgesproken dat huizen na 60 dagen van de site verdwijnen maar eigenaren maken meerdere profielen aan of verhuren via andere sites om dat te omzeilen. Met deze maatregel wil de gemeente Amsterdam de overlast beperken.


Vlaanderen gidsland

In Vlaanderen bestaat al langer een meldplicht die onlangs nog is gemoderniseerd. Daar worden eisen aan de verhuurder gesteld en moet een onafhankelijk bureau de brandveiligheid controleren.


De zeven basisvoorwaarden in Vlaanderen

  1. Er is een brandveiligheidsattest dat bewijst dat het logies voldoet aan specifieke brandveiligheidsnormen.
  2. Het logies is voldoende proper en onderhouden.
  3. Er is een verzekering voor brand en burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating.
  4. De uitbater of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven.
  5. Het logies wordt minstens voor één overnachting aangeboden (dus niet per uur).
  6. De uitbater heeft een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelaat het logies uit te baten.
  7. De informatie over het logies is waarheidsgetrouw.


Airbnb groeit spectaculair in Amsterdam

De mededeling van de Amsterdamse wethouder komt nadat gisteren bekend werd dat het aantal overnachtingen in Amsterdam via Airbnb vorig jaar meer dan verdubbeld is. Getallen die Airbnb zelf ontkent en ook de gemeente Amsterdam niet onderschrijft. Het bedrijf zegt dat de toename 30% is geweest.


Inspraak en besluitvorming

De meldplicht wordt geregeld in de verordening tot wijziging van de huisvestingsverordening Amsterdam en is vanaf 5 mei 2017 beschikbaar voor inspraak op www.amsterdam.nl/inspraak. U kunt hier tot 2 juni 2017 uw mening over geven. In de gemeenteraad wordt de aanpassing in de huisvestingsverordening op 19 juli 2017 behandeld.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, deeleconomie, airbnb, hotels

CELTH



||| Nieuws |||

04/07/25
Exclusief voor leden
ZooParc Overloon opent nieuw expeditiegebied Ngyuwe
ZooParc Overloon heeft vandaag het langverwachte expeditiegebied Ngyuwe geopend voor abonnementhouders. Dit nieuwe deel van het park staat volledig in het teken van Tropisch Afrika en is vanaf 11 juli toegankelijk voor alle bezoekers.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuw regionaal Limburgs congresbureau zet in op internationale kenniscongressen
Limburg krijgt een provinciebreed opererend congresbureau dat zich richt op het aantrekken van internationale meerdaagse congressen, met een focus op wetenschap en innovatie. Het vernieuwde bureau is een doorontwikkeling van het Maastricht Convention Bureau (MCB).
04/07/25
Nieuwe fietsroute rond het IJsselmeer met veerverbindingen
De veerverbindingen tussen Enkhuizen, Stavoren, Urk en Medemblik zijn voortaan onderdeel van de fiets- en wandelnetwerken van Noord-Holland, Friesland en Urk. Dit maakt het eenvoudiger om recreatieve routes over het IJsselmeer te plannen.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
04/07/25
Exclusief voor leden
Petitie: informeer passagiers over tromboserisico
De Trombosestichting is een petitie gestart om luchtvaartmaatschappijen te bewegen passagiers beter te informeren over het risico op trombose tijdens lange vluchten.
04/07/25
Exclusief voor leden
Opening nieuwe camperplaats in hart van Emmen
Emmen verwelkomt camperreizigers met een gloednieuwe camperplaats aan het Westeind.
04/07/25
Toeristische bestedingen in Zuid-Limburg stijgen naar recordhoogte
Zuid-Limburg heeft in 2023 een indrukwekkende groei doorgemaakt als toeristische bestemming. Uit onderzoek in opdracht van Visit Zuid-Limburg blijkt dat toeristen en recreanten samen maar liefst €1,59 miljard uitgaven in de regio. Deze groei onderstreept het belang van toerisme als economische motor voor de regio.