Geplaatst op: 05-01-2017
Auteur: Judith Vos en Hans Dominicus
Publicatie: Recreatie & Toerisme december 2016

Grootste kennisnetwerk van Nederland gelanceerd

Volop vruchten plukken van kennisontwikkeling in toerisme & leisure

Grootste kennisnetwerk van Nederland gelanceerd
Ko Koens gaf tijdens de Innovatie Expo op uitleg over het CELTH onderzoeksproject ‘leren omgaan met bezoekersdruk’.

Katapult is gelanceerd op 16 november. Dit is het verbindende platform van Centres of Expertise waar ook Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) onder valt. CELTH maakte onder meer bekend dat nu 395 bedrijven uit de sector betrokken zijn bij dit kenniscentrum.


Medio november was het zover. De teller van innovatiecentra voor onderwijs en markt staat op 133 Centra in Nederland: samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en andere publieke organisaties binnen het mbo en hbo. Met als doel onderwijs en markt dichter bij elkaar te brengen en van elkaar te laten profiteren. Op de 16e november werd tevens het grootste kennisnetwerk beroepsonderwijs-bedrijfsleven gelanceerd: Katapult (let op, de website heet: www.wijzijnkatapult.nl). Een beweging voor en door Centra en andere publiek-private samenwerkingsverbanden, maar ook een groep enthousiaste vernieuwers die nu al concrete resultaten opleveren. Zo concreet dat tijdens deze conferentie de eerste ‘innovatie expo’ werd gevuld met 31 innovaties, waaronder een breed instrumentarium om toeristenoverlast tegen te gaan. Maar ook ’s werelds eerste brug uit biocomposieten en het verbouwen van Afrikaans graan op Zeeuwse bodem om bier te brouwen.


Eerste ‘innovatie expo’ met 31 innovaties


Debat zet zaken op scherp

Om de innovaties die op de expo stonden een beetje in context van de laatste (beleids)ontwikkelingen te plaatsen, werd de expo gecombineerd met een ronde tafel debat in De Wereld Draait Door setting. Kirsten Verdel - Amerikadeskundige, voormalig medewerker van Barack Obama, politica, bestuurskundige en politiek commentator leidde het debat en gaf de meest recente cijfers: dit netwerk van Centra heeft een bereik van 4.500 bedrijven, 50.000 studenten en bijna 4.000 docenten. Wellicht zelfs het grootste kennisnetwerk van Nederland waarin beroepsonderwijs en bedrijfsleven samenwerken.


Concept doorzetten

In 4 gespreksrondes namen naast vertegenwoordigers van veel Topsectoren onder andere Adri de Buck (Hogeschool Zeeland), Paul Thewissen (Directeur directie ondernemerschap, ministerie van EZ), Hein van Oorschot (NHTV) Peter Bongaerts (Directeur Belangenbehartiging FME) en Inge Vossenaar (Directeur directie mbo, ministerie van OCW) plaats aan tafel. De discussie liep van het belang van Leven Lang Leren tot ‘wildgroei’ onder de Centra; van financieren tot het omzetten naar resultaten; het werd allemaal op tafel gelegd. Opvallendste punt was de overeenstemming van alle tafelgasten over het voortzetten van het Centre-concept, preciezer uitgedrukt: de nauwe samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Over de concrete invulling van die voortzetting bestond wel enige onenigheid: maak je deze huidige randbeweging juist integraal onderdeel van het onderwijssysteem (met als grote kans opschaling en als grote dreiging starheid)? Of laat je het juist aan de rand staan? De meningen over het hoé zijn wellicht verdeeld, maar het geloof in het wáárom zeker niet.


Overeenstemming van alle tafelgasten over het voortzetten van het Centre-concept


Vruchten plukken

De resultaten van Centra worden concreter, waarmee het aanbod zich uitkristalliseert. De vruchten die men afwerpt zijn dan ook steeds zichtbaarder voor ondernemers, projectleiders, docenten. Dat merkt ook CELTH, het Centrum voor de brede gastvrijheidsbranche: er zijn inmiddels in dit Centrum 2100 studenten en 395 bedrijven betrokken bij verschillende projecten van onderzoeken, conceptontwikkeling tot praktijk exercities. Die tastbaarheid van diensten en producten maakt de wens van Centra om onderling samen te werken en nieuwe kennis te creëren, groter. Waar men eerst sprak over ‘appels’ en ‘peren’, gaat het nu over ‘fruit’. De 133 Centra zijn samen gebundeld onder de naam Katapult. ‘Katapult - aanjagers van de kennis voor morgen’ trekken Centra, PPS-en, koplopers, proeftuinen en andere verbanden waarin onderwijs en praktijk samenwerkt, samen op. Met meer concrete doelen, ingegeven door de markt. Dat is het succes van de afgelopen jaren.


Bussemaker: Onderwijs afstemmen op maatschappij

Minister Bussemaker, die op de conferentie aanwezig was, zag de ontwikkeling als uiterst succesvol in het kader van het beleid om het onderwijs meer af te stemmen op de maatschappelijke vraag in de markt en tegelijkertijd daarmee de kennis uit het onderwijs en de innovatiekracht voor de markt aan te wenden. Dat is ook de reden waarom zowel OCWE als EZ dit initiatief voor Centra 4 jaar geleden hebben gelanceerd. Want Nederland wil internationaal kennisland blijven.



Onverwachte ondersteuning voor 2017

Op 16 november maakte minister Bussemaker in Breda bekend dat zij de Centres of Expertise die de afgelopen jaren in het kader van de prestatieafspraken financiering ontvingen, een jaar langer zal ondersteunen. Dit geldt voor de centres die positief beoordeeld zijn door de Reviewcommissie Hoger Onderwijs en Onderzoek. Ook de prestaties van CELTH zijn positief beoordeeld. Dit extra jaar geeft de centres de tijd om door te bouwen aan hun succes en tevens andere financieringsbronnen aan te boren ten gunste van de verduurzaming van hun business model. Bij veel centres, waaronder CELTH (samenwerking NHTV, HZ en Stenden), dragen bedrijfsleven en onderwijs al gezamenlijk flink bij.



Judith Vos, Platform Bèta Techniek en Hans Dominicus, CELTH

Dit artikel verscheen in Recreatie & Toerisme, december 2016.
Topics:Beleid, CELTH
Trefwoorden: kennis, strategie, leisure, onderzoek, onderwijs

CELTH
 






||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.
23/10/23
Forumdiscussie: Ensut Screw Up - Leisure in Stedelijke Gebiedsontwikkeling
Het Expertise Network Sustainable Urban Tourism (ENSUT), Sweco en J2Leisure organiseerden met ondersteuning van CELTH en ABN AMRO een interessante paneldiscussie over leisure en stedelijke gebiedsontwikkeling.
09/10/23
NRIT interviews experts arbeidsmarkt en vakantieparken
Dinsdag 14 november 11.00 uur, Dubbelinterview NRIT Media met Jeffrey Belt (adjunct-directeur HISWA-RECRON) en Simone Romijn (Kenniscentrum CELTH) over de arbeidsmarkt en human capital. Woensdag 15 november 11.00 Dubbelinterview NRIT met Klaas van Erp en Jappe Eggink (Maas recreatie bedrijfsmakelaardij) over vakantieparken, trends en de kracht van vastgoed.
30/06/23
Sector tekent Hospitality Pact
Organisaties uit de gastvrijheid- en vrijetijdssector slaan de handen ineen. Vandaag lanceren zij het Hospitality Pact. Het doel van dit Pact is om met elkaar samen te werken aan duurzame oplossingen voor de arbeidsmarktuitdagingen van vandaag en morgen.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
23/03/23
Trendcongres 2023: Tourism Futures
Na de pandemie gaan we eindelijk weer live met het Trendcongres. Het team van NRIT heeft samen met de hogescholen een mooi programma gemaakt rond het thema Tourism Futures.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...