Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 17-11-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Centres of Expertise positief beoordeeld

Minister Bussemaker geeft 16 miljoen euro werkkapitaal

Centres of Expertise positief beoordeeld
Onthulling kennisnetwerk Katapult
De zestien Centres of Expertise in Nederland krijgen ook in 2017 financiering vanuit de Rijksoverheid. Dat maakte minister Bussemaker van Onderwijs gisteren in Breda bekend bij de General Assembly van de Centres of Expertise. Ook het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), dat in onze branche actief is, heeft het vertrouwen van de overheid en krijgt wederom ondersteuning. Daarnaast investeren de hogescholen en het bedrijfsleven in de Centres of Expertise.


De Centres of Expertise zijn opgezet vanuit het Topsectorenbeleid en zouden vanaf 2017 op eigen benen moeten staan. Hoewel het goed gaat met de centres is dat nog een brug te ver. Alle zestien centres zijn door de minister positief beoordeeld en krijgen in 2017 € 1 miljoen euro aan ondersteuning vanuit de Rijksoverheid. "We hebben met de Centres bruggen geslagen tussen onderwijs en bedrijfsleven”, stelde de minister die de centres met de bijdrage de kans wil geven volwassen te worden.


Directeur Hans Dominicus van CELTH reageerde verheugd op de ondersteuning van de minister: "CELTH maakt goede stappen en heeft in projecten al veel steun van het bedrijfsleven. Maar er liggen nog flink wat opgaven om onze sector, inclusief de onderwijskant ervan, robuust te maken. Daar helpt deze steun goed bij.”


Onderwijs moet sneller vernieuwen

De Centres of Experitise zijn opgezet om innovatie aan te jagen, muren tussen onderwijs en bedrijfsleven te slechten en tegelijkertijd het onderwijs te vernieuwen. Volgens minister Bussemaker zijn we op de goede weg maar moet het onderwijs sneller vernieuwen: "Dat is cruciaal voor de toekomst van het onderwijs”, zei ze in Breda. "Je hoeft niet allemaal hetzelfde te doen , zoek de niches en werk samen met het bedrijfsleven in de regio aan innovatie.” De minister hield ook een opvallend pleidooi voor meer afkijken. Dat was natuurlijk een kwinkslag waarmee ze van elkaar leren wil stimuleren. "Not invented here”, is nog te veel gemeengoed.




Klinkende resultaten

Een centre bestaat uit gemiddeld 35 bedrijven en organisaties, 375 studenten en 30 docenten. Gezamenlijk hebben de centra jaarlijks een bereik van 4.500 bedrijven, 50.000 studenten, bijna 4.000 docenten en 83 mbo-instellingen en hogescholen. In de centra staat naast het zorgen voor een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt het versnellen en vergroten van het innovatievermogen van bedrijven centraal.


Centres hebben samenwerking boost gegeven

Op de General Assembly werd door de centra vooral vooruit gekeken onder het motto Van elkaar leren en een stap vooruitzetten. Achteruit kijkend zijn onderzoekers op hogescholen door de oprichting van de centres veel beter met elkaar gaan samenwerken en is de samenwerking tussen onderzoekers van verschillende hogescholen een succes gebleken.


Verbinden met de buitenwereld

Hein van Oorschot, voorzitter van het College van Bestuur van NHTV was erg enthousiast over de bereikte resultaten maar signaleerde wel een uitdaging: "Het bedrijfsleven wil snel antwoorden maar wij hebben als hogeschool maar een beperkte onderzoekscapaciteit. Wij kunnen vanwege de vaste onderwijsprogramma’s slecht schakelen en niet iemand vanaf morgen drie dagen vrijspelen voor een onderzoeksproject”, stelde hij waarbij hij direct aan de minister minder afvinklijstjes vroeg: "Maatgevend voor het succes van een Centre of Expertise is of de studenten in de industrie aan het werk kunnen en of de industrie tevreden is over het Centre of Expertise.” Volgens Van Oorschot moet het onderwijs vooral de blik naar buiten richten en zich met die buitenwereld verbinden. "Zoek elkaar op, vorm een community of best practices, leer en zet dan weer de volgende stap.”


Katapult gelanceerd

Op de General Assembly werd ook het netwerk Katapult onthuld. Dat is een samenwerking tussen 16 Centres of Expertise en 117 Centra voor innovatief vakmanschap. Katapult moet de kennis van morgen aanjagen. Binnen Katapult moet kennis worden gedeeld, van elkaar worden geleerd en moeten nieuwe goede voorbeelden worden ontwikkeld. Centres kunnen zo ook elkaar versnellen.



Omarm de diversiteit

Aan het eind van de bijeenkomst had de minister nog wel een meer maatschappelijke boodschap voor de aanwezigen waarbij ze aanhaakte bij de discussie van de afgelopen weken over de kloof in de maatschappij tussen mensen die het gemaakt hebben en degene die minder succesvol zijn: "Ik ben niet voor gescheiden werelden. Het is de opdracht voor de samenleving om de diversiteit juist te omarmen”, zei ze. "Met andersdenkenden bij elkaar kom je verder. Dus kom uit je comfortzone zodat we een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.”

Link: http://www.publiekprivaatsamenwerken.nl/actueel/nieuws/persbericht-investeren-in-het-grootste-kennisnetwerk-beroepsonderwijs-bedrijfsleven
Trefwoorden: onderwijs, onderzoek, onderwijs, ondernemen, bedrijfsleven, centres of expertise

CELTH



||| Nieuws |||

18/06/25
Zandvoort lanceert vernieuwde toeristische website met directe boekingsoptie
Zandvoort zet een grote stap vooruit in het toerisme met de lancering van een vernieuwde, drietalige website: VisitZandvoort.nl, VisitZandvoort.de en VisitZandvoort.com. . De website heeft een moderne, organische uitstraling en is nu gebruiksvriendelijker en rijker aan regionale content.
02/06/25
HZ Kenniscentrum zoekt onderzoeker toerisme
HZ Kenniscentrum Kusttoerisme is dé kennispartner van de Zeeuwse vrijetijdssector zoekt een onderzoeker toerisme.
21/05/25
Werkveldkandidaten gezocht voor Professional Doctorate in Leisure, Tourism & Hospitality
CELTH zoekt voor de professional doctorate kandidaten uit het werkveld. De PD biedt organisaties de kans om voorop te lopen in innovatie binnen de LTH-sector. Het traject, dat vier tot zes jaar duurt, combineert praktijkgericht onderzoek met concrete interventies.
13/05/25
Regionale toerismedata nog niet betrouwbaar genoeg voor lokaal beleid
Betrouwbare data op regionaal en lokaal niveau over het aantal gasten en overnachtingen is essentieel voor effectieve beleidsvorming in de toeristische en recreatieve sector. Uit een verkenning blijkt dat het lastiger is dan verwacht om op gemeentelijk niveau betrouwbare cijfers te genereren met de huidige methode.
10/04/25
Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt gepresenteerd
Vandaag is tijdens een LDA-Kennissessie de ‘Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt’ gepresenteerd. Deze wegwijzer biedt een overzicht van zowel voor de hand liggende als innovatieve methoden om bewonersprofijt te meten.
03/03/25
Artikelen Capita Selecta uit Trendrapport online
Alle artikelen in het hoofdstuk Capita Selecta van het nieuwste Trendrapport staan online. Mede dankzij partners CELTH en NBTC vrij toegankelijk.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.