Geplaatst op: 15-09-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Toerisme blijft knallen

Update met herkomst en bestemming

Toerisme blijft knallen
Nederlandse logiesaccommodaties beleven tot nu toe een uitstekend eerste halfjaar. Het aantal gasten steeg met 7,1% naar 16,9 miljoen waarbij het aantal overnachtingen met 6,0% zich ook positief ontwikkelde. In totaal brachten gasten het eerste halfjaar van 2014 bijna 43 miljoen nachten in Nederlandse logiesaccommodaties door. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Statistiek Logiesaccommodaties.
  • Gasten +7,1%
  • Overnachtingen +6,0%
  • Inkomend toerisme +11,0%
  • Binnenlands toerisme +4,8%
Groei in bijna alle segmenten
Het is opvallend dat vrijwel alle logiesaccommodaties positief presteren. Alleen de groepsaccommodaties blijven achter. Kampeerterreinen konden voor het eerst in jaren weer groeicijfers noteren. Zij zagen in de eerste jaarhelft van 2014 maar liefst 126.000 extra gasten en noteerden daarmee met plus van 8,3% de grootste groei. Hotels en pensions waren met een groei van 7,5% in aantallen gasten een mooie tweede, op de voet gevolgd door huisjesterreinen met een groei van 7,2%. Omdat de meeste gasten in de eerste jaarhelft in hotels verbleven (10,9 miljoen) was in dat logiessegment de groei in absolute aantallen gasten met 767.000 het grootst.

Tabel 1: Gasten en overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties, 1e jaarhelft 2013-2014 (x 1.000)


Vooral inkomend toerisme groeit fors
De groei van het Nederlands toerisme wordt vooral gevoed door een toename van het inkomend toerisme. Het aantal gasten uit het buitenland steeg met 11,0% naar 6,6 miljoen. Toch groeide ook het binnenlands toerisme met 4,8% bovengemiddeld. In de eerste jaarhelft is met 10,3 miljoen gasten het binnenlands toerisme dominant. Het aantal overnachtingen van buitenlanders in Nederlandse logiesaccommodaties groeide in de eerste jaarhelft met 10,8%. De binnenlandse overnachtingen met 3,5%.

Forse groei uit belangrijkste herkomstlanden

De voor Nederland belangrijke herkomstlanden België (+11,3%) en Duitsland (+15,2%) deden het uitstekend. Uit deze landen kwamen respectievelijk 834.000 en 1,8 miljoen toeristen naar ons land. Het toerisme uit het Verenigd Koninkrijk groeide met 10,2% naar 900.000. Maar ook uit intercontinentale bestemmingen wist Nederland veel meer gasten aan te trekken. Zo groeide het toerisme uit Azië (+14,3%) en Australië en Oceanië (+14,3%) en Afrika (+15,5%) sterk. Uit het werelddeel Amerika kwamen 6,3% meer toeristen naar ons land.


Tabel 2: Gasten uit de belangrijkste herkomstlanden, 1e jaarhelft 2013-2014 (x 1.000)Prima jaarhelft voor Zeeland

Vooral Zeeland heeft een prima eerste halfjaar achter de rug. Er kwam maar liefst een kwart meer toeristen (+24,0%). Ook Groningen (+12,0%) en Noord-Holland (+10,8%) deden het prima. Van de andere grote binnenlandse spelers deed ook Zuid-Holland het erg goed met een groei van 8,3% in aantallen gasten. Beneden het gemiddelde scoorden Gelderland (+3,4%) en Limburg(+1,1%). Noord-Brabant had met een achteruitgang van 2,0% een teleurstellende eerste jaarhelft achter de rug.


Tabel 3: Gasten naar provincie, 1e jaarhelft 2013-2014 (x 1.000)

Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlandse toerisme, logiesaccommodaties

Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

Plaats een reactie:

Naam:Verplicht
E-mailadres:Verplicht
Bericht:Verplicht
 

Reload Image


 

||| Blogs |||

14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/10/21
Natuurtop 2022 op terrein Floriade
Op 17 juni 2022 wordt de vierde Natuurtop gehouden. Namens Flevoland is de gedeputeerde Harold Hofstra trots en blij om de gastprovincie te zijn voor de Natuurtop, die zal plaatsvinden op het terrein van de Floriade. Op de top wordt de Agenda Natuurinclusief gepresenteerd.
22/10/21
10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas
Langs de Limburgse Maas komen tien nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Ze vertellen samen één overkoepelend verhaal over ‘Leven langs de Maas’. In Beegden is op 21 oktober het eerste nieuwe speerpunt geopend. Daarmee krijgt de bestaande Archeo route een innovatieve opvolging.
22/10/21
Horeca kan weer ondernemen
Van 19 tot en met 21 september vond de vakbeurs Gastvrij Rotterdam plaats. Het was een van de eerste vakbeurzen die weer gehouden werd. De aftermovie geeft een beeld hoe de horeca aankijkt tegen de herstart. Vooral het optimisme heerst dat ondernemers weer echt toekomen aan ondernemen.
22/10/21
Exclusief voor leden
Aan vakantiedagen geen gebrek en de reislust neemt toe
Als de wereld buiten Europa langzaam opengaat, wil een groot deel van de jongeren zo snel mogelijk weer een verre reis maken. Maar liefst 42% pakt zijn of haar backpack zodra het weer kan. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Uit het onderzoek blijkt ook dat de keuze voor eigen land nog steeds hoog ligt.
21/10/21
John Sijmonsbergen stapt over van volkenkundige musea naar defensiemusea
John Sijmonsbergen wordt per 1 januari 2022 de nieuwe algemeen directeur-bestuurder van de Stichting Koninklijke Defensiemusea. De organisatie omvat het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en het Marechausseemuseum in Buren. Sijmonsbergen volgt Paul van Vlijmen op die met pensioen gaat.
21/10/21
Exclusief voor leden
Royal HaskoningDHV schrapt groot deel reizen om CO2-neutraal doelstelling te halen
In aanloop naar de VN-klimaatconferentie (COP26) heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV strengere klimaatdoelstellingen geformuleerd om de CO2-uitstoot van haar 65 kantoren wereldwijd en zakelijke reizen van haar 6.000 mensen verder te verminderen. Naast meer hybride kilometers die de medewerkers moeten maken wordt 50% bespaart in de vliegreizen.
21/10/21
ARTZUID wrerd veilige plek voor ontmoeting en kunst in de zomer van 2021
Op zondag 17 oktober kwam er na 3.5 maand een einde aan de 7e editie van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID. Vanwege de coronapandemie was lang onduidelijk of de beeldenroute op de lanen van Berlages Plan Zuid in Amsterdam Zuid van start kon gaan.
21/10/21
Investering 32 miljoen euro in beperking aantasten natuur en landschap
Het klinkt fantastisch, het Nederlandse bedrijfsleven investeerde ruim 900 miljoen euro meer in duurzaamheid dan in 2019. De keerzijde van het goede nieuws is dat het overgrote deel van de duurzame investeringen is gedaan door de grote energiebedrijven. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Voor de recreatieve sector is het goede nieuws dat 32 miljard is geïnvesteerd om de aantasting van natuur en landschap te beperken.