Geplaatst op: 18-11-2015
Auteur: Marcel Baltus

Toerisme mag zich nooit door terrorisme uit het veld laten slaan

Toerisme mag zich nooit door terrorisme uit het veld laten slaan
Stacey Newman / Shutterstock.com
‘We leven in een andere tijd en dat moeten we accepteren.’ Het was de covertitel van het toeristisch vakblad Travelpro van afgelopen week en het zouden onbedoeld wel eens zeer profetische woorden kunnen worden na het drama van afgelopen vrijdag. Je vraagt je af of de terroristen met opzet vrijdag de 13e hebben gepland om hun monstrueuze gruwelen uit te voeren.


Het begrip ‘multiculturele samenleving’ zou haast geschrapt kunnen worden uit de Van Dale. Mensen – wie heeft ze ooit de meeste intellectuele levensvorm genoemd? – blijken moeilijk in staat om samen te leven. Symbiose is een hartenkreet, maar angst en machteloosheid beginnen ons dagelijks leven te domineren.


Imagine all the people ... if only we could live side by side in peace.

Tekst: John Lennon, Cartoon: Pablo Stanley


Terrorisme is maar drie letters verwijderd van toerisme. De onmenselijke daden van de afgelopen jaren – MH17, de Twin Towers, Tunesië, Egypte, Turkije, de Russische Airbus, Beiroet – hebben ook hun effect op de reissector. Consumenten annuleren hun vakantie of laten het omboeken - reisorganisaties maken overuren om de veroorzaakte ellende weer enigszins in goede banen te leiden. Laten we vooral ook niet de impact vergeten die het heeft in deze landen zelf, waar toerisme vaak een van de belangrijkste economische pijlers is. De gids, de souvenir-verkoper, de schoonmaaksters en die tienduizenden – zo niet honderdduizenden anderen – zijn brodeloos gemaakt. Ook dat is een terreurdaad, omdat een handjevol barbaren er niet mee om kan gaan dat opvattingen en meningen mogen verschillen.


Op termijn zouden onze vakantiebestemmingen niet bepaald gaan worden door verkeersbureaus, touroperators of PR-bureaus maar door terroristische groeperingen en brandhaarden. Ondenkbaar en ontoelaatbaar natuurlijk.


Culturen wereldwijd

Melitonabotello


Hoe radeloos we allemaal ook mogen zijn, het mag niet tot wanhoop leiden. De aanval van vrijdag mag niet onbeantwoord blijven. Ik heb dit weekend dan ook mijn eigen ‘wapens’ ingezet tegen terrorisme: mijn wandelvakantie geboekt voor eind december. De komende twee dagen bezoeken wij met twee Franse klanten verschillende redacties – het was gepland en we gaan er gewoon mee door. En wij laten ons niet uit het veld slaan en gaan door met onze voorbereidingen om de Europese Stedenreizen Persdag in 2016 ook in Parijs te organiseren.


Peace for Paris

Jean Jullien


De show must go on, het leven en werken van alledag moet gewoon doorgaan. Het recht op een glas wijn drinken op een terras, een muziekconcert bezoeken en op vakantie gaan zal ons nooit en te nimmer door wie dan ook ontnomen kunnen worden. Want dat zou het einde van onze beschaving betekenen.


Ik hoop dat de stand van Atout France op de aankomende Vakantiebeurs in januari flink in de belangstelling zal staan bij Nederlanders om zich te oriënteren op een mooie reis in dit prachtige vakantieland.


U kunt op deze blog reageren op de site van Baltus Communications

Topics:Toerisme
Trefwoorden: terrorisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/11/21
Internationaal toerisme zakt nog verder weg
Hoe gaat het met het internationaal toerisme in het tweede coronajaar? UNWTO zet de cijfers op een rijtje met sombere maar ook bemoedigende conclusies.
26/11/21
Het verhaal van Holwerd op de Arriva bus
Veel partijen acteren op het toneel van gastheerschap en communicatie voor een destinatie. Dat zette busmaatschappij Arriva aan het denken hoe je dat kunt doen. Een chauffeur gaf inspiratie en daar rolt een bijzonder verhaal en een opvallende bus uit.
25/11/21
Nederlanders zoeken veiligheid en zekerheid voor vakanties
Wat is het vakantiesentiment onder Nederlanders en de voor ons land belangrijke herkomstlanden? NBTC laat dat zien in haar elfde Vakantie Sentiment Monitor.
19/11/21
Wat gebeurde er donderdag op de Recreatie Vakbeurs?
NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op de Recreatie Vakbeurs. Ons camerateam maakt elke beursdag een dagjournaal en in de studio interviewt Marc Gerlings interessante gasten. Een terugblik op de laatste beursdag.
19/11/21
Gemeente Wijdemeren zet forse verhoging toeristenbelasting niet door
Een amendement van de coalitiepartijen van gemeente Wijdemeren heeft ervoor gezorgd dat een verhoging van de toeristenbelasting van 1,25 naar 3,00 euro niet doorgaat. Dit geldt ook voor de een verhoging van de forensenbelasting, meldt HISWA-RECRON.
16/11/21
Gastvrij Nederland: steunpakket te mager door indeling naar kwartaal
Voor brancheorganisatie Gastvrij Nederland is het nu voorliggende pakket volstrekt onvoldoende. Dat is de reactie op de aankondiging van het Kabinet voor een steunpakket voor 1,3 miljard euro voor ondernemers om de korte lockdown op te vangen.
13/11/21
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door!
De Recreatie Vakbeurs 2021 gaat door. Ook na de aanscherping van de coronamaatregelen is een vakbeurs, een zogenaamd doorstroomevenement, mogelijk. Ook NRIT is samen met HISWA-RECRON zeer actief op deze vakbeurs in Hardenberg.
11/11/21
Van Gogh museum wint internationale publieksprijs Remarkable Venue Award
Gisteravond maakte Tiqets tijdens de Remarkable Venue Awards (RVAs), awardcerenomie op de Tourism In...