Geplaatst op: 18-11-2015
Auteur: Marcel Baltus

Toerisme mag zich nooit door terrorisme uit het veld laten slaan

Toerisme mag zich nooit door terrorisme uit het veld laten slaan
Stacey Newman / Shutterstock.com
‘We leven in een andere tijd en dat moeten we accepteren.’ Het was de covertitel van het toeristisch vakblad Travelpro van afgelopen week en het zouden onbedoeld wel eens zeer profetische woorden kunnen worden na het drama van afgelopen vrijdag. Je vraagt je af of de terroristen met opzet vrijdag de 13e hebben gepland om hun monstrueuze gruwelen uit te voeren.


Het begrip ‘multiculturele samenleving’ zou haast geschrapt kunnen worden uit de Van Dale. Mensen – wie heeft ze ooit de meeste intellectuele levensvorm genoemd? – blijken moeilijk in staat om samen te leven. Symbiose is een hartenkreet, maar angst en machteloosheid beginnen ons dagelijks leven te domineren.


Imagine all the people ... if only we could live side by side in peace.

Tekst: John Lennon, Cartoon: Pablo Stanley


Terrorisme is maar drie letters verwijderd van toerisme. De onmenselijke daden van de afgelopen jaren – MH17, de Twin Towers, Tunesië, Egypte, Turkije, de Russische Airbus, Beiroet – hebben ook hun effect op de reissector. Consumenten annuleren hun vakantie of laten het omboeken - reisorganisaties maken overuren om de veroorzaakte ellende weer enigszins in goede banen te leiden. Laten we vooral ook niet de impact vergeten die het heeft in deze landen zelf, waar toerisme vaak een van de belangrijkste economische pijlers is. De gids, de souvenir-verkoper, de schoonmaaksters en die tienduizenden – zo niet honderdduizenden anderen – zijn brodeloos gemaakt. Ook dat is een terreurdaad, omdat een handjevol barbaren er niet mee om kan gaan dat opvattingen en meningen mogen verschillen.


Op termijn zouden onze vakantiebestemmingen niet bepaald gaan worden door verkeersbureaus, touroperators of PR-bureaus maar door terroristische groeperingen en brandhaarden. Ondenkbaar en ontoelaatbaar natuurlijk.


Culturen wereldwijd

Melitonabotello


Hoe radeloos we allemaal ook mogen zijn, het mag niet tot wanhoop leiden. De aanval van vrijdag mag niet onbeantwoord blijven. Ik heb dit weekend dan ook mijn eigen ‘wapens’ ingezet tegen terrorisme: mijn wandelvakantie geboekt voor eind december. De komende twee dagen bezoeken wij met twee Franse klanten verschillende redacties – het was gepland en we gaan er gewoon mee door. En wij laten ons niet uit het veld slaan en gaan door met onze voorbereidingen om de Europese Stedenreizen Persdag in 2016 ook in Parijs te organiseren.


Peace for Paris

Jean Jullien


De show must go on, het leven en werken van alledag moet gewoon doorgaan. Het recht op een glas wijn drinken op een terras, een muziekconcert bezoeken en op vakantie gaan zal ons nooit en te nimmer door wie dan ook ontnomen kunnen worden. Want dat zou het einde van onze beschaving betekenen.


Ik hoop dat de stand van Atout France op de aankomende Vakantiebeurs in januari flink in de belangstelling zal staan bij Nederlanders om zich te oriënteren op een mooie reis in dit prachtige vakantieland.


U kunt op deze blog reageren op de site van Baltus Communications

Topics:Toerisme
Trefwoorden: terrorisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/09/21
Nieuw brancherapport geeft inzicht in opmars vakantieparkenketens
De markt van verblijfsrecreatie is enorm in beweging. Vakantieparken zijn big business: nieuwe ontwikkelingen en overnames door ketens zijn aan de orde van de dag. In het nieuwe brancherapport verblijfsrecreatie ‘De opmars van de keten: kans of bedreiging?’ inventariseert en analyseert Pleisureworld het complete Europese aanbod van vakantieparkenketens en maakt hiermee inzichtelijk waar de ontwikkelkansen liggen.
21/09/21
Bobbejaanland pakt uit met strafste Halloween ooit: 5 doolhoven, 5 scarezones en 5 nocturnes
Wie komt griezelen in ’t plezantste land ontdekt dit najaar nog meer kansen dan ooit tevoren om zi...
21/09/21
Echt vakantie
Landal GreenParks start deze week een grootschalige, internationale marketingcampagne in Duitsland, ...
21/09/21
Je verdient Noordwijk
Inwoners van de gemeente Noordwijk zijn van alle gemeenten in Nederland het meest positief over hun ...
21/09/21
ANVR-Zakenreismarkt verwacht snel herstel na opheffen reisbeperkingen
Recent onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR onder klanten van zakenreis-organiserende bedrijven...
21/09/21
Exclusief voor leden
Versterking wandelen in Arnhem Nijmegen met 4 netwerken
Wandelaars kunnen vanaf nu gebruik maken van vier lokale wandelnetwerken in de regio Arnhem Nijmegen. De netwerken bieden een combinatie van lokale wandelrondjes en keuzepunten waarmee je je eigen route kunt uitstippelen. De netwerken (350 km) liggen in de gemeenten Druten, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar.
21/09/21
Voor een dag vervangt kinderdirecteur Slagharen Dave Storm
Zaterdag 18 september was het zover en had Attractie- & Vakantiepark Slagharen voor even een nieuwe directeur. Mees Nijhoff (9) heeft grote plannen voor Slagharen, zoals een nieuwe familieattractie en zelfs een heel nieuw themagebied.
20/09/21
Designers ontwerpen Stad van de toekomst
De huidige inrichting van de openbare ruimte sluit niet aan bij het potentieel en de behoeftes van d...