Geplaatst op: 12-09-2013

De recreatiewinst van zand

De recreatiewinst van zand

Bij zand- en grindwinning denk je aan grote grijpers en enorme bergen materiaal, maar niet zo snel aan ruimte voor recreatie en nieuwe natuur. Toch bieden de zand- en grindwinlocaties steeds vaker mogelijkheden voor natuur en recreatie. Zelfs als de graafwerkzaamheden nog volop bezig zijn.


Bij een aantal zand- en grindwinbedrijven wordt ontwikkeling van natuur en landschap van meet af aan in de plannen meegenomen. Nationaal Groenfonds, financier van natuur en landschap, is dan ook op een aantal plaatsen als financier betrokken bij zand- en grindwinprojecten. Twee voorbeelden daarvan zijn de Kraaijenbergse Plassen en de polder Mastenbroek bij Zwolle.


Kraaijenbergse Plassen

Vanaf 1971 is Smals Bouwgrondstoffen al bezig met zand- en grindwinning aan de Kraaijenbergse Plassen. De Kraaijenbergse Plassen liggen in de gemeente Cuijk en staan in directe verbinding met de Maas. De gegraven plassen hebben het kerkdorp Linden tot een schiereiland gemaakt. Van agrarische gemeenschap werd het een paradijs voor watersportliefhebbers. De in de jaren 2000 – 2012 gerealiseerde woonwijk Heeswijkse Kampen ligt door de ontzanding direct aan het water. Zo ontstond gedurende meer dan 40 jaar een uniek recreatie- en natuurgebied, waar zelfs dassen voorkomen. Eind dit jaar zijn de werkzaamheden afgerond en blijft na vertrek van de machines een prachtig gebied achter.


Mastenbroek

Polder Mastenbroek is een uitgestrekte, lege polder ten noorden van Zwolle. De polder maakt deel uit van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Zandwinningsbedrijf Zeldenrust kreeg vergunning voor een multifunctionele ontgrondingslocatie. Het zandwinningsgebied bestaat uit een diepe plas van 66 hectare. De randen van totaal 25 hectare worden door Zeldenrust tot natuur- en recreatiegebied ontwikkeld. Ook hier ontstaat al tijdens de werkzaamheden, die minimaal twintig jaar gaan duren, ruimte voor natuur en recreatie.


Winst voor iedereen

De zand- en grindwinbedrijven laten zien dat economische activiteiten prima samen kunnen gaan met zorg voor de omgeving en meer ruimte voor natuur en recreatie. Deze commerciële bedrijven zijn jarenlang op een locatie bezig. Dat betekent goed luisteren naar wat bestuur, politiek én burgers willen. Deze bedrijven zorgen op die manier voor mooie maatschappelijke projecten en veel – ongesubsidieerde - natuur.
Trefwoorden: Recreatie, zand, grind, natuur, winst, Nationaal Groenfonds

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/10/21
Fletcher Hotels neemt twee hotels over op Rotterdam The Hague Airport
Fletcher Hotels heeft een overeenstemming bereikt over de overname van twee hotels op de luchthaven ...
15/10/21
Vier maanden Groninger bruggen Noord-Willemskanaal dicht
Alle Groninger bruggen over het Noord-Willemskanaal blijven vanaf maandag 18 oktober 2021 vier maanden dicht voor de recreatievaart. Dit komt door werkzaamheden op en rond het kanaal bij de Julianabrug. Voor de beroepsvaart worden de bruggen wel bediend maar dan met aangepaste tijden.
14/10/21
Provincie werkt mee aan mooie en veilige dijken op trajecten Salmsteke-Schoonhoven en Wijk bij Duurstede-Amerongen
Provincie Utrecht heeft als partner de plannen voor de ontwikkelingen op het dijktraject Salmsteke-S...
14/10/21
Exclusief voor leden
Jorrit Hendriks en Laurens Taekema richten platform Ecohuisje op
Op de website Ecohuisje.nl worden louter duurzame accommodaties getoond, van tiny house tot luxe vil...
14/10/21
Exclusief voor leden
Plaatsen valse reviews verboden vanaf 2022
De regels voor online reviews worden fors aangescherpt. “Er is online nog een wereld te winnen als het gaat om het volledig en duidelijk informeren van de consument," meldt minister Blok. Bij recreatie en reizen zijn reviews van groot belang omdat er onderwerpen in staan die een aanbieder niet of anders verwoord.
14/10/21
Verfijning van strategie nodig voor de internationale bezoekerseconomie
Albert Postma (NHL Stenden en betrokken bij kennisinstelling CELTH) mocht bij de Tourism Committtee van de OECD zijn visie geven over de strategieën voor de internationale bezoekerseconomie om uit het dal van de pandemie te klimmen. In Nederland lijkt alles weer richting de strategie ‘business as usual’ te gaan. Internationaal gezien lukt dat niet. De lage vaccinatiegraad is het spaak in het wiel voor de ontwikkeling. Hoe zet je dan wel de strategie op
14/10/21
Bijna 350000 bezoekers op de `kampeer & Caravan Jaarbeurs
Op zondagmiddag 9 oktober, 17 uur, klonk het eindsein van de van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs,...
13/10/21
Limburg haakt aan op 10.000 km hike Liberation Route
Limburg is volop bezig met de voorbereidingen voor de Liberation Route Europe Hiking Trail, melden de DMO's in Limburg. Mede dankzij een bijdrage van het vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten wordt Limburg onderdeel van deze bekende internationale wandelroute. Deze route van maar liefst 10.000 kilometer neemt de wandelaar mee van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45.