Geplaatst op: 12-09-2013

De recreatiewinst van zand

De recreatiewinst van zand

Bij zand- en grindwinning denk je aan grote grijpers en enorme bergen materiaal, maar niet zo snel aan ruimte voor recreatie en nieuwe natuur. Toch bieden de zand- en grindwinlocaties steeds vaker mogelijkheden voor natuur en recreatie. Zelfs als de graafwerkzaamheden nog volop bezig zijn.


Bij een aantal zand- en grindwinbedrijven wordt ontwikkeling van natuur en landschap van meet af aan in de plannen meegenomen. Nationaal Groenfonds, financier van natuur en landschap, is dan ook op een aantal plaatsen als financier betrokken bij zand- en grindwinprojecten. Twee voorbeelden daarvan zijn de Kraaijenbergse Plassen en de polder Mastenbroek bij Zwolle.


Kraaijenbergse Plassen

Vanaf 1971 is Smals Bouwgrondstoffen al bezig met zand- en grindwinning aan de Kraaijenbergse Plassen. De Kraaijenbergse Plassen liggen in de gemeente Cuijk en staan in directe verbinding met de Maas. De gegraven plassen hebben het kerkdorp Linden tot een schiereiland gemaakt. Van agrarische gemeenschap werd het een paradijs voor watersportliefhebbers. De in de jaren 2000 – 2012 gerealiseerde woonwijk Heeswijkse Kampen ligt door de ontzanding direct aan het water. Zo ontstond gedurende meer dan 40 jaar een uniek recreatie- en natuurgebied, waar zelfs dassen voorkomen. Eind dit jaar zijn de werkzaamheden afgerond en blijft na vertrek van de machines een prachtig gebied achter.


Mastenbroek

Polder Mastenbroek is een uitgestrekte, lege polder ten noorden van Zwolle. De polder maakt deel uit van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Zandwinningsbedrijf Zeldenrust kreeg vergunning voor een multifunctionele ontgrondingslocatie. Het zandwinningsgebied bestaat uit een diepe plas van 66 hectare. De randen van totaal 25 hectare worden door Zeldenrust tot natuur- en recreatiegebied ontwikkeld. Ook hier ontstaat al tijdens de werkzaamheden, die minimaal twintig jaar gaan duren, ruimte voor natuur en recreatie.


Winst voor iedereen

De zand- en grindwinbedrijven laten zien dat economische activiteiten prima samen kunnen gaan met zorg voor de omgeving en meer ruimte voor natuur en recreatie. Deze commerciële bedrijven zijn jarenlang op een locatie bezig. Dat betekent goed luisteren naar wat bestuur, politiek én burgers willen. Deze bedrijven zorgen op die manier voor mooie maatschappelijke projecten en veel – ongesubsidieerde - natuur.
Trefwoorden: Recreatie, zand, grind, natuur, winst, Nationaal Groenfonds

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

07/04/20
Resort Duynzicht verlengt contract met Roompot
Resort Duynzicht en Roompot gaan ook de komende twee jaren met elkaar in zee. Het resort Duynzicht i...
06/04/20
Groningen wordt groener voor recreanten
De provincie Groningen kan aantrekkelijker worden voor fietsers en wandelaars. Het beheer langs slot...
05/04/20
Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
04/04/20
Een streekmerk met marketingpower: goed voor landbouw, horeca en recreatie
Hoe haal je, als regio, het meeste rendement uit streekproducten? In Rivierenland hebben ze daar een uitgewerkt plan voor met als kers op de taart regionale attractie: De Streeckerij
03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
31/03/20
Je nu alvast voorbereiden op de nieuwe NOW-regeling
Bedrijven kunnen waarschijnlijk vanaf 6 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Vandaag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt.