Geplaatst op: 16-05-2013
Auteur: Annemarie Kuijer

Licht in de duisternis

Licht in de duisternis

Heeft de crisis ook uw bedrijf geraakt? Hoe gaat u daar als recreatieondernemer mee om? Is het voor u alleen maar kommer en kwel of ziet u licht in de duisternis. Ik vind de uitdagingen waar u voor staat niet mis. Waarom? Ten eerste vanwege de crisis. Het consumentenvertrouwen is laag en de consument houdt de hand op de knip. Het gevolg is dat mensen later en meer ad hoc een bungalow of kampeerplek boeken.


Ik zie ook nog een heel ander probleem. De vraag naar bungalows is in de afgelopen 10 jaar weliswaar met bijna 11% gestegen, maar de bezetting per bungalow is gedaald met bijna 10%. Hoe dat komt? Vanwege het toegenomen aanbod. En in de kampeersector is het nog erger. Daar is de vraag met bijna 11% gedaald. Door het toegenomen aanbod is de bezetting per kampeerplaats met circa 24% gedaald. De markt is kortom behoorlijk verzadigd.


Hoe nu om te gaan met al deze gegevens die er niet om liegen. Deze ontwikkelingen vragen om daadkracht en visie van u als ondernemer. Niet straks maar nu. Als goede ondernemer stuurt u bijvoorbeeld op cijfers en benchmarkt u met collega-ondernemers. Daardoor krijgt u inzicht in de mogelijkheden om te besparen. U ziet zo ook welke omzet het beste bijdraagt aan het rendement. Daadkracht en visie zitten eveneens in het volgen van consumentenontwikkelingen. En in het vermogen daarop onderscheidend in te spelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zeven trends die de Rabobank voor de komende jaren verwacht: Klinkende Keuze, Groen is Poen, Hebben maar niet houden, Do it Together, I want it now, De wereld Dichtbij en Voel het verschil.

Hoe dan ook, ik zie licht in de duisternis en ik kom gelukkig nog genoeg ondernemers tegen die een goed rendement weten te maken. Afgelopen najaar was ik voor het geven van een lezing bij een ondernemer in Zeeland en dat vakantiepark zat voor bepaalde periodes in 2013 al volgeboekt. De desbetreffende ondernemer heeft zijn park op orde en speelt in op de wensen van de consument.


Het is niet alleen maar kommer en kwel, vandaag de dag. Deze moeilijke tijd zorgt ervoor dat het kaf van het koren gescheiden zal worden. Als goede ondernemer met visie en daadkracht heeft u de toekomst!


Ik nodig u van harte uit om te reageren op deze blog en/of andere onderwerpen in onze Rabobank Horeca & Recreatienetwerkgroep op LinkedIn.
Topics:Toerisme
Trefwoorden: crisis, trends

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/01/20
Exclusief voor leden
Voor een dag baas van TUI Nederland
Gister was een bijzondere dag voor Berfin Çesin en Ibrahim Bulut. Zij waren voor een dag de bazen v...
24/01/20
Koninklijk Paleis in Amsterdam bereikt bezoekersrecord in 2019
Het Koninklijk Paleis in Amsterdam ontving in 2019 een ongeëvenaard aantal van 314.833 bezoekers ui...
23/01/20
Populairste kampeerauto van 2020
Het Nederlandse publiek kiest campermodellen van Dreamer, Carado en Weinsberg tot NKC Kampeerauto va...
23/01/20
‘THIS IS HOLLAND’ vliegt uit naar China
Na twee succesvolle eerste jaren, vestigt de experience ‘THIS IS HOLLAND’ zich nu in China. Als ...
21/01/20
Marketing reizen: handig inspelen op blue monday
Gister was het Blue Monday. Deze maandag van de laatste volle week van januari staat bij het grote p...
21/01/20
Exclusief voor leden
Ongekend sterke stijging passagiersinkomsten easyJet in Q1
Johan Lundgren, CEO van easyJet: "Ik ben blij dat we het jaar sterk zijn begonnen met een aanhoudend...
20/01/20
Auke Hulst, Aniek Rooderkerken,  Malou van Breevoort en Marco Barneveld & Alessio Cuomo winnen de Aad Struijs Persprijs 2020
Auke Hulst heeft de Aad Struijs Persprijs (ASP) 2019 in de categorie Tekst gewonnen. Aniek...
20/01/20
Verbeterde kampeerervaring met ACSI en TomTom
Europese kampeerders hoeven binnenkort nooit meer de weg te vragen. Campingspecialist ACSI en TomTom...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk