Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 06-02-2018
Auteur: Hans Dominicus

Is toerisme over?

Is toerisme over?
Bron: Pixabay

Overtourism is een nieuwe kreet die men heeft gelanceerd. Het suggereert dat er teveel toerisme is, maar misschien ook dat toerisme over, voorbij is. Onder de term ‘Overtourism’ werd door UNWTO gedurende de World Travel Market vorige maand in Londen internationaal ministersoverleg gevoerd om te kijken waar en hoe toerisme beter beheersbaar gehouden kan worden dan wel overvolle bezoekersstromen kunnen worden voorkomen. De citymarketingorganisatie van Kopenhagen gaf onder de titel ‘The King is Dead’ eerder dit jaar aan dat het toerisme in zijn huidige vorm voorbij is. Paul Peeters, onderzoeker bij NHTV, promoveerde onlangs op de relatie tussen luchtvervuiling en toerisme. Hij is fervent voorstander van het fors terugdringen van het aantal toeristische vluchten. Tijdens de recente presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrijetijd in Den Haag werd echter door diverse presentatoren enthousiast gesproken over groei en zelfs verdubbeling van buitenlandse bezoekers. Gemeenten omarmen toerisme en nemen het op als welvaartskatalysator in hun beleid. Ook UNWTO voorspelt groei wereldwijd.


Ook trekt de bevolking wereldwijd, onder meer in Europa naar de steden om er te wonen en te werken. De Deense urban planner Anne Skovbro gaf een paar jaar geleden al aan dat deze opmars niet alleen te linken is aan werkgelegenheid. "We are now urban species”, stelt zij, en de veranderde behoeften van mensen zijn hier de basis voor. Aantrekkelijker steden met meer faciliteiten zullen bewoners en bezoekers blijven trekken. Provincies en regio’s ontvolken wereldwijd. Daarmee wordt ook het toeristische bezoek meegezogen, want voorzieningen minimaliseren. Het beeld van de spookdorpen in Spanje en Frankrijk doemen op voor heel Europa. Natuurgebieden worden ondertussen net als steden beschermd tegen bedreigende bezoekersstromen, De Veluwe is weer voor de zwijnen. Is toerisme hier over?


Een spagaat tussen twee bewegingen. Er is een competitie ontstaan tussen verschillende sectoren, waar het volwassen geworden toerisme in moet deelnemen. Of ben ik te negatief? "Is overtourism really a problem in most places, or for a handful of crowded cities?”, zoals een van de deelnemers tijdens de European Tourism Day eind november over de toekomst van toerisme in Europa stelt? Tim Fairhurst (ETOA) stelt tijdens dezelfde dag in Brussel dat toerisme alleen op holistische wijze kan worden gemanaged, waarbij de lokale competenties van ale partijen een rol spelen. Collega Michel de Blust (ECTAA) geeft aan dat ‘overtourism’ eigenlijk ‘unmanaged tourism’ is.


Het Centraal Planbureau rekent in Nederland scenario’s door. Misschien zou de ontwikkeling van het toerisme daar ook eens bij betrokken moeten worden. Zijn de gepresenteerde groeicijfers haalbaar en tegen welke prijs? Met voors en tegens. Kopenhagen gaat in de komende jaren primair uit van haalbaarheid en capaciteit en past daar haar strategie op aan. Hoe gaan wij hier mee om? Kunnen wij gezamenlijk zinnige keuzes maken en de daarbij behorende acties uitvoeren? Of moeten we wachten op de volgende innovatiegolf, die zich in de seksindustrie al aankondigt volgens De Volkskrant: kunstmatige intelligentie die beelden completeren met gevoel en beleving. Dan hoef je niet meer op pad… en toerisme is over

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, drukte, negatieve effecten, overtourism

||| Nieuws |||

24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.
23/07/25
Terrasverkiezing vergroot ondernemersbetrokkenheid én zichtbaarheid van waterrijk recreatief aanbod
De jaarlijkse verkiezing ‘Het leukste terras aan het water’, georganiseerd door Stichting Bureau Toerisme, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een krachtig instrument voor regiopromotie en ondernemersactivatie.
23/07/25
Nieuw side event ‘Dagrecreatie Live’ tijdens Recreatie Vakbeurs 2025
Op donderdag 13 november 2025 vindt tijdens de laatste dag van de Recreatie Vakbeurs het nieuwe side event Dagrecreatie Live plaats. Dit interactieve middagprogramma richt zich op professionals in de dagrecreatie en biedt verdieping, inspiratie en netwerkmogelijkheden.
23/07/25
Exclusief voor leden
ACM geeft groen licht voor overname RCN-vakantieparken door Blackstone
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft toestemming gegeven voor de overname van vakantieparkorganisatie RCN door investeringsmaatschappij Blackstone. Het gaat hierbij om negen vakantieparken van RCN in Nederland.