Topics
Topics
12/06/24   ·
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24   ·
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
12/06/24   ·
De toekomst van jachthavens en watersportsector
Een deel van de jachthavens wordt steeds meer een verblijfsplek in plaats van een parkeerplek van jachten. Dat is een van de trends die Rob Vrolijks constateert. Jappe Eggink onderschrijft dat maar wijst wel op de verschillen tussen een verblijfsrecreatieondernemer en een watersportondernemer. Vrolijks en Eggink zijn het er ook over eens dat de sector niet langer een eenheidsworst moet zijn, maar meer moet differentiëren. Verslag van een expertgesprek over de toekomst van de watersport.
12/06/24 · Watersport | Lees meer
11/06/24   ·
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
11/06/24   ·
Exclusief voor leden
Voorbereiding zomervakantie 1 tot 30 dagen van tevoren
ANWB hield onder zijn leden een onderzoek hoe zij de lange zomervakantie voorbereiden. Het geeft goed inzicht in wat wij checken en doen voordat we de auto instappen voor een paar heerlijke weken erop uit.
10/06/24   ·
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24 · Horeca | Lees meer
10/06/24   ·
Recreatief beleid 'Groen groeit mee' krijgt push door geld voor transitie landelijk gebied
De provincie Utrecht krijgt 249 miljoen euro van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor de uitwerking van het Utrechts Programma Landelijk Gebied. Geld dat voor een groot deel ook wordt gestoken in de recreatieve beleidsaanpak 'Groen groeit mee'.
10/06/24 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur | Lees meer
10/06/24   ·
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur | Lees meer
10/06/24   ·
Exclusief voor leden
Noord-Beveland wint titel fietsvriendelijke gemeente 2024
De gemeente Noord-Beveland is door fietsers uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Dat werd vandaag bekendgemaakt op het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Meer dan 46.000 fietsers gaven hun mening over het fietsklimaat in hun gemeente in de landelijke enquête van de Fietsersbond.
10/06/24   ·
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24 · Beleid | Lees meer
10/06/24   ·
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24   ·
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.
09/06/24   ·
Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-1: Thema Food
Elk nummer van Vrijetijdstudies kent een eigen thema. Het eerste nummer van 2024 heeft als thema food.
09/06/24 · | Lees meer
09/06/24   ·
Het OOG van Richard de Bruin
Richard de Bruin is directeur van Bureau Toerisme, de DMO voor de regio Rivierenland. De regio staat bekend als de Fruittuin van Nederland. Een derde van het fruit dat in Nederland geteeld wordt, komt uit deze regio. In dit interview met Richard de Bruin gaat het over foodtoerisme en destinatieontwikkeling.
09/06/24   ·
Can immersive multisensory experiences drive sustainable food behaviour?
In today’s fast-paced modern world, consumer attention to dietary choices can sometimes take a backseat. Among the different methods available to stimulate more conscious food choices, is the practice of mindfulness (Tapper, 2022). This practice involves focusing on the present moment, fostering a heightened awareness of one’s surroundings (Oxford Advanced Learner’s Dictionary, n.d.). Mindfulness is often achieved through a conscious effort to be present in the current mental, physical, and emotional state or an activity at hand. It aims to immerse the mind in the now through actively taking note of sensory stimuli that affect the state of self. Researchers and practitioners across diverse fields, ranging from videogames and entertainment to leisure, tourism, and hospitality, have endeavoured to recreate immersive experiences to engage consumers in the presence. In current times, immersive experiences lend themselves well to hospitality, tourism, and leisure settings, allowing visitors to fully engage in the present moment.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
Changing Eating Habits
Food security is rising across the world, as prices rise under pressure from climate change, geopolitics, demographics, and de-globalisation. These factors, when combined, will impact the food service sector. In this trends paper, the author identifies ten trends that reflect the changes occurring in the food service sector. The trends analysis is based upon the predictive paradigm in future studies which draws upon evidence, facts, and observational research.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
Leidraad voor het ontwikkelen van foodroutes
Foodroutes zijn activiteiten die tot doel hebben om het culinaire landschap, de smaak, identiteit en voedselgeschiedenis van een specifieke regio, streek, stad of buurt op verhalende wijze ten tonele te brengen. Daarbij draait het niet alleen om de beleving van lokale gastronomie (zoals bijvoorbeeld delicatessen), maar ook educatie speelt een belangrijke rol, net als het gevoel om op te kunnen gaan in lokale culturen. De toenemende hang naar authentieke, boeiende, memorabele en actieve belevingen, waarin men zich kan onderdompelen in lokale culturen sluit naadloos aan bij foodroutes, waarin deze belevingen veelal opgedaan kunnen worden.
09/06/24   ·
De sociale waarde van vrije tijd – een drieluik
Van oudsher wordt aan vrijetijdsbesteding een maatschappelijke betekenis toegedicht. Deze maatschappelijke betekenis verandert echter door de tijd heen. Aan de ene kant komt dit omdat de sociale vraagstukken veranderen (en ook de framing ervan zoals bijvoorbeeld in het idee van de participatiesamenleving). Aan de andere kant verandert ook de samenleving, waaronder ook de manier waarop mensen hun vrije tijd besteden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de invloed van sociale media. Dit roept de vraag op naar de sociale waarde van vrije tijd in de huidige samenleving. Deze vraag stond centraal in het tweejarig onderzoek De Virtuele Buurt. De resultaten van dit onderzoek worden hier gepresenteerd in de vorm van een drieluik over de theorie en praktijk van de sociale waarde van vrije tijd. Het zijn drie opeenvolgende artikelen over verschillende aspecten van het onderzoek. In het eerste deel bespreek ik theorie aan de hand waarvan de sociale waarde van vrije tijd begrepen en onderzocht kan worden. In het tweede deel illustreer ik vervolgens deze theorie met onderzoeksresultaten. Het derde deel sluit ik af met implicaties voor het inrichten, monitoren en evalueren van de sociale waarde van vrije tijd.
12/06/24   ·
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24   ·
De toekomst van jachthavens en watersportsector
Een deel van de jachthavens wordt steeds meer een verblijfsplek in plaats van een parkeerplek van jachten. Dat is een van de trends die Rob Vrolijks constateert. Jappe Eggink onderschrijft dat maar wijst wel op de verschillen tussen een verblijfsrecreatieondernemer en een watersportondernemer. Vrolijks en Eggink zijn het er ook over eens dat de sector niet langer een eenheidsworst moet zijn, maar meer moet differentiëren. Verslag van een expertgesprek over de toekomst van de watersport.
12/06/24 · Watersport | Lees meer
11/06/24   ·
Exclusief voor leden
Voorbereiding zomervakantie 1 tot 30 dagen van tevoren
ANWB hield onder zijn leden een onderzoek hoe zij de lange zomervakantie voorbereiden. Het geeft goed inzicht in wat wij checken en doen voordat we de auto instappen voor een paar heerlijke weken erop uit.
10/06/24   ·
Recreatief beleid 'Groen groeit mee' krijgt push door geld voor transitie landelijk gebied
De provincie Utrecht krijgt 249 miljoen euro van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor de uitwerking van het Utrechts Programma Landelijk Gebied. Geld dat voor een groot deel ook wordt gestoken in de recreatieve beleidsaanpak 'Groen groeit mee'.
10/06/24 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur | Lees meer
10/06/24   ·
Exclusief voor leden
Noord-Beveland wint titel fietsvriendelijke gemeente 2024
De gemeente Noord-Beveland is door fietsers uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Dat werd vandaag bekendgemaakt op het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Meer dan 46.000 fietsers gaven hun mening over het fietsklimaat in hun gemeente in de landelijke enquête van de Fietsersbond.
10/06/24   ·
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
09/06/24   ·
Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-1: Thema Food
Elk nummer van Vrijetijdstudies kent een eigen thema. Het eerste nummer van 2024 heeft als thema food.
09/06/24 · | Lees meer
09/06/24   ·
Can immersive multisensory experiences drive sustainable food behaviour?
In today’s fast-paced modern world, consumer attention to dietary choices can sometimes take a backseat. Among the different methods available to stimulate more conscious food choices, is the practice of mindfulness (Tapper, 2022). This practice involves focusing on the present moment, fostering a heightened awareness of one’s surroundings (Oxford Advanced Learner’s Dictionary, n.d.). Mindfulness is often achieved through a conscious effort to be present in the current mental, physical, and emotional state or an activity at hand. It aims to immerse the mind in the now through actively taking note of sensory stimuli that affect the state of self. Researchers and practitioners across diverse fields, ranging from videogames and entertainment to leisure, tourism, and hospitality, have endeavoured to recreate immersive experiences to engage consumers in the presence. In current times, immersive experiences lend themselves well to hospitality, tourism, and leisure settings, allowing visitors to fully engage in the present moment.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
Leidraad voor het ontwikkelen van foodroutes
Foodroutes zijn activiteiten die tot doel hebben om het culinaire landschap, de smaak, identiteit en voedselgeschiedenis van een specifieke regio, streek, stad of buurt op verhalende wijze ten tonele te brengen. Daarbij draait het niet alleen om de beleving van lokale gastronomie (zoals bijvoorbeeld delicatessen), maar ook educatie speelt een belangrijke rol, net als het gevoel om op te kunnen gaan in lokale culturen. De toenemende hang naar authentieke, boeiende, memorabele en actieve belevingen, waarin men zich kan onderdompelen in lokale culturen sluit naadloos aan bij foodroutes, waarin deze belevingen veelal opgedaan kunnen worden.
12/06/24   ·
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24   ·
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24   ·
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24 · Horeca | Lees meer
10/06/24   ·
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24 · Beleid · Dagrecreatie · Natuur | Lees meer
10/06/24   ·
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24 · Beleid | Lees meer
10/06/24   ·
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.
09/06/24   ·
Het OOG van Richard de Bruin
Richard de Bruin is directeur van Bureau Toerisme, de DMO voor de regio Rivierenland. De regio staat bekend als de Fruittuin van Nederland. Een derde van het fruit dat in Nederland geteeld wordt, komt uit deze regio. In dit interview met Richard de Bruin gaat het over foodtoerisme en destinatieontwikkeling.
09/06/24   ·
Changing Eating Habits
Food security is rising across the world, as prices rise under pressure from climate change, geopolitics, demographics, and de-globalisation. These factors, when combined, will impact the food service sector. In this trends paper, the author identifies ten trends that reflect the changes occurring in the food service sector. The trends analysis is based upon the predictive paradigm in future studies which draws upon evidence, facts, and observational research.
09/06/24 · Horeca · Toerisme | Lees meer
09/06/24   ·
De sociale waarde van vrije tijd – een drieluik
Van oudsher wordt aan vrijetijdsbesteding een maatschappelijke betekenis toegedicht. Deze maatschappelijke betekenis verandert echter door de tijd heen. Aan de ene kant komt dit omdat de sociale vraagstukken veranderen (en ook de framing ervan zoals bijvoorbeeld in het idee van de participatiesamenleving). Aan de andere kant verandert ook de samenleving, waaronder ook de manier waarop mensen hun vrije tijd besteden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de invloed van sociale media. Dit roept de vraag op naar de sociale waarde van vrije tijd in de huidige samenleving. Deze vraag stond centraal in het tweejarig onderzoek De Virtuele Buurt. De resultaten van dit onderzoek worden hier gepresenteerd in de vorm van een drieluik over de theorie en praktijk van de sociale waarde van vrije tijd. Het zijn drie opeenvolgende artikelen over verschillende aspecten van het onderzoek. In het eerste deel bespreek ik theorie aan de hand waarvan de sociale waarde van vrije tijd begrepen en onderzocht kan worden. In het tweede deel illustreer ik vervolgens deze theorie met onderzoeksresultaten. Het derde deel sluit ik af met implicaties voor het inrichten, monitoren en evalueren van de sociale waarde van vrije tijd.

Blogs

25/03/24
Beste Femke
Column van Herre Dijksma over het spreiden van toerisme in de vorm van een open brief aan Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam
11/01/24
Navigeren door de wind van verandering
Op het moment van schrijven van deze column, hebben net de parlementsverkiezingen plaatsgevonden. Op de dag na de verkiezingen, in Breda University of Applied Sciences, een plek waar dagelijks veel studenten uit binnen- en buitenland samenkomen om te leren en ontmoeten, hing een ijzige sfeer. Ik had het gevoel dat er wat veranderd was. Onzekerheid hing in de lucht.
08/01/24
Neem de fiets nou
Neem de fiets nou
08/01/24 · Dagrecreatie · Toerisme · Vakanties · ex-cryonaut | Lees meer
De fiets nam en neemt een belangrijke plaats in, in onze familie: praktisch maar ook emotio...
08/12/23
Handelingsperspectief: je gast bewust maken van duurzaam gedrag tijdens een leuk dagje uit
Van iedere organisatie in de gastvrijheidssector wordt inmiddels verwacht dat zij duurzaamh...
18/10/23
Geen vakantie meer
Geen vakantie meer
18/10/23 · Toerisme · Vakanties · ex-cryonaut | Lees meer
Vakantie kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe Vakantie kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe Hoe ver moet ik gaan De leukste landen zijn oorlogslanden Klimaatgevoelige demonstratielanden, rampenlanden Hoe ver moet ik gaan Met de E-fiets of eerst meer geld verdienen Nee, vakantie kan niet meer. (vrij naar: Vluchten kan niet meer. Frans Halsema en Jenny Arean, 1972; tekst Annie M.G. Schmidt)
06/10/23
Kompas voor ontwikkeling human capital
Organisaties uit de gastvrijheid- en vrijetijdssector slaan de handen ineen voor een sterke...
13/07/23
Fastfood in slow motion
Fastfood in slow motion
13/07/23 · Horeca · Ton Vermeulen | Lees meer
We hebben een drukke middag achter de rug en gaan langs de fast service voor een snelle hap. We rammelen van de honger na een drukke middag. Het werd een lesje fast food in slow motion.
10/07/23
ChatGPT en de gastvrijheidssector; vloek of zegen?
Wie de afgelopen tijd niet van ChatGPT heeft gehoord, heeft zeer waarschijnlijk onder een s...
10/07/23
Een hardnekkig misverstand
In tijden van economische en klimatologische malaise neemt de oproep aan de bevolking toe o...
19/05/23
Bestemmingsmanagement vereist betere verankering van recreatie en toerisme in het bestuurlijk instrumentarium
Vrijwel dagelijks berichten nieuwsmedia over de dilemma’s van Nederlandse overheden en on...

Agenda

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...

||| Nieuws |||

12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.
07/06/24
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hoeveelheid vrije tijd?
Binnen de Europese Unie scoort Nederland hoog als het gaat om de zogenaamde Brede Welvaart in het hier en nu. Dan staan we na Zweden op de tweede plek. Als we kijken naar de tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd, dan doen we het niet zo sterk.