Maastricht populairste gemeente van Nederland in 2025

Voor het eerst in veertien jaar is niet Amsterdam, maar Maastricht de favoriete gemeente van Nederland. Op provinciaal niveau komt Flevoland verrassend als winnaar uit de bus. Dat blijkt uit het jaarlijkse Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. De Limburgse hoofdstad scoort hoog op sympathie, sfeer en ligging, en voert daarmee de ranglijst aan van sterkste gemeentemerken in 2025.
Volgens merkadviseur Hendrik Beerda is de daling van Amsterdam te wijten aan de drukte, hoge prijzen en een afnemende sympathie. "Maastricht straalt juist vriendelijkheid en zachtheid uit. Samen met ’s-Hertogenbosch wordt het gezien als de sympathiekste gemeente van Nederland, terwijl Amsterdam op dat vlak slechts op plek 155 staat.” Andere punten waarop de Limburgse hoofdstad goed scoort zijn winkelen, horecabezoek en de ligging in het Zuid-Limburgse landschap.
Top 10 gemeenten met sterkste reputatie in 2025
- Maastricht
- Utrecht
- Rotterdam
- Texel
- ’s-Hertogenbosch
- Amsterdam
- Terschelling
- Nijmegen
- Den Haag
- Breda
Volgens burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht is deze uitkomst vooral te danken aan de kracht en eigenheid van de Maastrichtse gemeenschap: "Deze eerste plaats bevestigt wat wij als Maastrichtenaren al lang voelen: onze stad is uniek. Een stad waar mensen trots op zijn, of ze hier nu wonen, werken of op bezoek komen. Deze erkenning is een compliment aan onze inwoners, die Maastricht met hun warmte en eigen karakter elke dag weer bijzonder maken." Wethouder John Aarts benadrukt de structurele opbouw van het merk Maastricht: "Het succes van Maastricht als merk is geen toeval. Achter deze toppositie schuilt jarenlang consistent werk van veel partijen in de stad — van ondernemers en culturele instellingen tot de inzet van Maastricht Marketing als merkregisseur. Een sterk merk heeft impact, zowel op de aantrekkingskracht voor bezoekers en bedrijven als op de economische vitaliteit van stad en regio."
Sleutelrol voor Maastricht Marketing
Maastricht Marketing speelt al jaren een sleutelrol in de ontwikkeling van het merk Maastricht. Vanuit een strategische aanpak is consequent gebouwd aan de zichtbaarheid, positionering en de laatste jaren ook aan de verbreding van het merk naar meerdere doelgroepen – zowel nationaal als internationaal. Dat de merkinspanningen werken, blijkt niet alleen uit de eerste positie die de stad door dit onderzoek verkrijgt, maar ook uit de stabiele waardering en binding onder inwoners, die in 2025 bovengemiddeld hoog liggen.
Flevolandse gemeenten hebben gemiddeld de sterkste reputatie
Op provinciaal niveau komt Flevoland verrassend als winnaar uit de bus. De zes gemeenten in de jongste provincie van Nederland scoren gemiddeld het hoogst op merkkracht. Urk blijkt het gezicht van de provincie, ondanks dat Almere de grootste gemeente is. Volgens Beerda is het succes van Flevoland deels te danken aan het uitblijven van gemeentelijke herindelingen. "Nieuwe gemeentelijke namen doen vaak afbreuk aan de opgebouwde merkwaarde. Urk heeft zijn reputatie in eeuwen opgebouwd, nog voordat het bij Flevoland hoorde.”
Gemiddelde reputatiescore per provincie
- Flevoland
- Noord-Holland
- Zuid-Holland
- Utrecht
- Zeeland
- Overijssel
- Gelderland
- Noord-Brabant
- Fryslân
- Limburg
- Drenthe
- Groningen
Waadhoeke zwakste gemeentemerk van Nederland
De Friese gemeente Waadhoeke, ontstaan in 2018, scoort het laagst op bekendheid en waardering. Beerda stelt dat de keuze voor een nieuwe naam in plaats van het bekende Franeker de reputatie geen goed heeft gedaan.
Utrechtse Heuvelrug als positief voorbeeld
Toch hoeft een nieuwe gemeentenaam niet altijd negatief uit te pakken. De gemeente Utrechtse Heuvelrug, ontstaan in 2006, is inmiddels uitgegroeid tot een sterk merk. Door gebruik te maken van een bestaande streeknaam, wist de gemeente snel een sterke reputatie op te bouwen. Ze staat nu op plek 31 van sterkste gemeentemerken en zelfs in de top 10 qua waardering en binding.
Het Steden & Streken Merkenonderzoek
Het onderzoek is sinds 2011 uitgevoerd onder 136.000 Nederlanders en monitort de reputatie van alle 342 gemeenten in Nederland. Het is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.