Instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie gedaan. De instructieregel heeft een looptijd van 10 jaar. De minister wil hiermee wat doen aan de woningnood en bewoners zekerheid bieden. Volgens de branche doorkruist de regel juist de inzet op vitale vakantieparken. Lees daarover het artikel 'Weinig enthousiasme voor legaliseren wonen op vakantieparken'.
De minister ziet dat er al decennia lang op vakantieparken wordt gewoond, en het handhavingsbeleid per gemeente verschilt. De woningnood heeft waarschijnlijk ook bijgedragen aan het hoge aantal mensen dat op dit moment staat ingeschreven op een vakantiepark; tussen 2019 en 2024 is het aantal ingeschrevenen ieder jaar toegenomen, van 52.000 in 2019 tot de genoemde 60.000 in 2025. Maar het aantal mensen dat op een vakantiepark woont, is waarschijnlijk hoger.
Minister grijpt in
Met deze instructieregel wil de minister gemeenten verplichten om bewoning van recreatiewoningen onder voorwaarden toe te staan. Het kabinet wil hiermee huidige bewoners van recreatiewoningen zekerheid bieden over hun woonsituatie, zolang er een tekort is aan betaalbare woningen. Volgens de minister is overheidsingrijpen gerechtvaardigd omdat de woningcrisis één van de meest urgente en voelbare problemen is voor inwoners van Nederland op dit moment. Dat gaat ze regelen met een AmvB op de Omgevingswet.
Gemeenten krijgen via de instructieregel de opdracht om bestaande gevallen van bewoning van recreatiewoningen toe te staan in het omgevingsplan. De instructieregel geldt voor mensen die sinds 16 mei 2024 in een recreatiewoning wonen en geen andere woning bezitten. Een inschrijving op het adres is geen vereiste, ook andere bewijsstukken van permanente bewoning kunnen worden gebruikt voor een vergunningaanvraag. Verder moet de woning voldoen aan bepaalde minimale eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid die ook gelden voor reguliere woningen.
De instructieregel is nadrukkelijk bedoeld voor mensen die geen alternatief hebben voor hun huidige woonsituatie. Zodra er weer voldoende betaalbare woningen zijn, vervalt de noodzaak van deze maatregel. Daarom geldt de instructieregel voor tien jaar. Na acht jaar wordt de instructieregel geëvalueerd.
Consultatie
De instructieregel gaat tot en met 22 juli in consultatie. Na de verwerking van de reacties stuurt de minister het voorstel na de zomer naar de Tweede Kamer. De instructieregel kan in 2026 van kracht worden.