Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 06-02-2025
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035

Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
Foto: Mediabank NBTC Ernst Wagensveld

In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten. Dat staat in de nieuwe verwachting voor het verblijfstoerisme naar Nederland ‘Forecast 2035' die door NBTC en CELTH is ontwikkeld in het Data & Development Lab.

Het aantal internationale gasten groeit met circa 8 miljoen en het aantal binnenlandse gasten met 4 miljoen. Naar verwachting komt 54% van het bezoek in 2035 uit eigen land en 46% uit het buitenland.

Forecast2035

Binnenlands toerisme groeit gematigd

Het aantal binnenlandse verblijfsgasten stijgt met 13%, van 29 miljoen in 2023 naar 33 miljoen in 2035. Dit toont aan dat Nederland een aantrekkelijke bestemming blijft voor zijn eigen inwoners. Het groeitempo ligt met 1% gemiddeld per jaar wel wat lager dan eerder. De groei van het binnenlands toerisme wordt mede gedreven door een verbeterd imago van vakanties in eigen land sinds de coronapandemie en de voorkeur voor bestemmingen dichter bij huis. Ook spelen weersomstandigheden in het buitenland een rol; bij extreem weer kiezen Nederlanders vaker voor een vakantie binnen de landsgrenzen.

Inkomend toerisme groeit sterker

Het aantal internationale verblijfsgasten in Nederland zal naar verwachting met 39% groeien tot 28 miljoen in 2035. Deze groei verloopt minder snel dan eerder voorspeld, vooral vanuit traditionele markten zoals Duitsland (+13% t/m 2035) dat eerder nog sterk groeide. Vanuit andere nabuurlanden zoals Belgie (+35%) en het Verenigd Koninkrijk (+33%) wordt een sterkere groei verwacht. Tegelijkertijd zien we een sterke opkomst van andere markten. Het aantal verblijfsgasten uit Spanje, Oostenrijk en Zwitserland zal waarschijnlijk verdubbelen, terwijl ook Italië een aanzienlijke groei laat zien. Vanuit Azië wordt een verdubbeling van verblijfsgasten ten opzichte van 2023 verwacht, met China als belangrijk herkomstland. Op de intercontinentale markt blijven de Verenigde Staten veruit het grootste herkomstland. Vanwege het sterke groeipad van Azië als herkomstbestemming benadert het bijna de omvang van Amerika terwijl eerder de verhouding 1:2 was.

Forecast2035

Provinciale inzichten

De Forecast 2035 biedt voor het eerst een gedetailleerde verdeling van de verwachte groei in het verblijfstoerisme op provinciaal niveau. De verwachtingen laten zien hoe binnenlandse en inkomende verblijfsgasten zich tot 2035 over Nederland zullen verspreiden. De verschillen in groeipotentie tussen de provincies zijn soms groot. Zo groeit het inkomend toerisme sterk in de Randstadprovincies en Brabant. De groei van het binnenlands toerisme is meer gelijkmatig over de provincies gespreid met Utrecht en Overijssel licht aan top. Een provinciale forecast is belangrijk omdat toeristisch beleid vaak wordt vormgegeven door provincies, gemeenten en destinatiemarketingorganisaties. De provinciale verwachtingen bieden waardevolle aanknopingspunten om beter in te spelen op de verwachte groei van binnenlands en inkomend toerisme in verschillende regio's.

Forecast2035
Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/bestemming-nederland/verblijfstoerisme-in-nederland
Trefwoorden: toerisme, vakanties, verblijfsrecreatie, vakantieparken, campings, horeca, hotels

CELTH



||| Nieuws |||

14/07/25
850 vrijwilligers klaar voor wandelaars Vierdaagse
Opnieuw staan ruim 850 vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om wandelaars te helpen op de 107de Nijmeegse 4Daagse. Bijna 400 blaarbehandelaars zullen de komende dagen duizenden blaarbehandelingen uitvoeren, met maar één doel: zorgen dat zoveel mogelijk wandelaars de finish halen.
11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.