Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 25-09-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality

Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality

Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector. Met behulp van scenarioplanning toont hij hoe technologische innovatie en demografische veranderingen de manier waarop we reizen en werken ingrijpend zullen beïnvloeden.

Echte verandering begint met een plan. Ian Yeoman gebruikt hiervoor scenarioplanning, een methode die trends en risico’s onderzoekt om de toekomst te verkennen. In zijn ‘Future of Work’-project focust hij op het personeelstekort in toerisme en hospitality: "We analyseren de huidige situatie en wat nodig is om de sector te laten overleven." Hij verwacht dat technologie een grote rol gaat spelen in het oplossen van de arbeidstekorten in de toerisme- en hospitalitybranche. "Twee factoren bepalen de toekomst van werk: demografische veranderingen en het feit dat minder mensen gaan studeren," legt Ian uit. "Werkpatronen zijn ook drastisch veranderd. Daarom hebben we vier scenario’s onderzocht om hiermee om te gaan." Overigens is het bij scenarioplanning niet zo dat we een bepaald scenario moeten volgen. De scenario’s geven vooral diverse denkrichtingen aan ter inspiratie.

Scenario #1: Robots runnen de keuken

Binnen 20 jaar zou een robotchef zomaar een Michelinster kunnen winnen. Met de snelle technologische ontwikkelingen is dit niet ondenkbaar. Moley Robotics laat al zien hoe een volledig robotische keuken de horeca kan revolutioneren.

Scenario #2: Hologram concerten

Dankzij grote investeringen in technologie worden holografische concerten de norm. Zo kun je in de toekomst misschien Elvis Presley opnieuw "zien" optreden of een artiest op meerdere podia tegelijk bewonderen. Deze technologie verandert ons idee van entertainment.

Scenario #3: Robotbediening redt het weekend

Veel restaurants sluiten nu vaker door personeelstekorten. Robotbediening en geautomatiseerde keukens kunnen helpen om toch open te blijven, niet om personeel te vervangen, maar om het tekort op te vangen en bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Scenario #4: Het einde der tijden

De arbeidsvoorwaarden in de horeca zijn minder aantrekkelijk dan in andere sectoren, waardoor het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden. Dit scenario verkent een toekomst waarin restaurants permanent sluiten omdat ze het simpelweg niet meer redden.

Over Ian Yeoman

Ian Yeoman is lector bij NHL Stenden’s lectoraat ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’. Als de eerste scenarioplanner in toerisme bij VisitScotland onderzoekt hij de impact van technologie, klimaatverandering en externe factoren op de toerisme- en hospitalitysector.

Link: https://www.nhlstenden.com/en/news-and-articles/a-table-for-none-4-scenarios-on-the-labour-shortage-in-tourism-and-hospitality
Trefwoorden: toekomst, toekomstverkenning, scenario's, onderzoek, toerisme, recreatie, cultuur, horeca, leisure, verblijfsrecreatie, vergrijzing, arbeidsmarkt

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
02/07/25
Exclusief voor leden
Versnelling gebruik AI
Van chatbots en sociale media campagnes tot en met werkprocessen in de horeca, AI is niet meer weg te denken uit de sector leisure. Het gebruik van AI maakt een versnelling mee in onze maatschappij.
30/06/25
Exclusief voor leden
Ruby Group opent eerste hotel in Griekenland
De Ruby Group breidt haar internationale aanwezigheid uit met de aankondiging van een nieuw hotel in Athene, Griekenland. Het wordt het eerste Griekse hotel van de keten.
30/06/25
Voyin introduceert automatische herboeking bij prijsdaling
Het Nederlandse traveltech-platform Voyin.com heeft een innovatieve functie gelanceerd: Book & Rebook. Deze technologie herboekt hotelkamers automatisch wanneer de prijs daalt na de oorspronkelijke reservering, zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen.