Geplaatst op: 28-06-2024
Auteur: Marc Gerlings

Nieuwe speelplek voor Museumplein Amsterdam

Begin 2025 starten de werkzaamheden

Nieuwe speelplek voor Museumplein Amsterdam
Ontwerp van Boerplay voor speelplek op het Museumplein. Illustratie: Boerplay.
Het Museumplein is een hotsport voor toeristen. In een driehoekvormige ruimte wordt nu gewerkt aan een nieuwe speeltuin. Het ontwerp is van Boerplay.

De speelplek wordt toegankelijk voor iedereen dankzij ruime paden, een zachte vloer en duidelijke kleuren. Kinderen kunnen klimmen in de netten van een trommel. Je kunt bovenin praten door de spreekbuis met vrienden die beneden spelen. Een triangelschommel wordt geplaatst, waar je samen of alleen op kan schommelen. Iedereen kan deelnemen, zelfs als zitten lastig is. Test je spieren en balans op speeltoestel contrabas. En vergeet niet dat fotomoment voor het Rijksmuseum, melden de ontwerpers.

Nog meer speeltoestellen worden geplaatst zoals een werk-watertafel. Een werktafel waar je een eigen racebaan kan bouwen voor zelf meegebrachte auto’s. Laat flesjes water leeglopen in de groef en bouw een dam van stokjes of steentjes.

Kleine en grote glijbaan.De peuterglijbaan, bereikbaar voor iedereen via een kleine helling, klimmend of kruipend. Je kunt omhoog klimmen of naar beneden rennen. En naar de grote. Klim via de klimgrepen op de grote rots naar de hoge glijbaan en geniet van een snelle afdaling vanaf 2 meter hoogte. De helling naast de ingang biedt de helling een leuke uitdaging voor rolstoelgebruikers. Er komt ook een opvallende muziekbalk.

Er zijn vier duidelijke ingangen voorzien zonder drempel. Op deze manier zijn de speelplek en alle toestellen bereikbaar voor mensen in een rolstoel of met een rollator of kinderwagen.

De gemeente en Boerplay verwachten begin 2025 te starten met de werkzaamheden.

Kinderen van de organisatie de Speeltuinbende kunnen binnenkort reageren op het voorlopig ontwerp. Zij krijgen hiervoor een uitnodiging.
Trefwoorden: Museumplein, Amsterdam, spelen, toerisme, hotspot

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/07/24
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Koninklijk rijtuig naar Spoorwegmuseum
Tijdens het staatsbezoek van de koninklijke familie aan België in 2023 werd bekend dat het koninklijke rijtuig SR10 met pensioen ging. Komende vrijdag 12 juli wordt het rijtuig door Wouter Koolmees, president-directeur van NS, officieel overgedragen aan het Spoorwegmuseum.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.