Geplaatst op: 20-06-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Met het vliegtuig naar de zon blijft populair

Spanje en Curaçao meest in trek

Met het vliegtuig naar de zon blijft populair

Ruim de helft van de Nederlanders overweegt om in de komende drie jaar een zon/zee/strand vakantie met het vliegtuig te maken. Spanje is in het Middellandse Zeegebied de populairste bestemming; van de verder weg gelegen zonbestemmingen is dat Curaçao. Ondanks de grotere kans op extreem weer (hittegolf e.d.) wil het overgrote deel van de vlieg/zon-vakantiegangers dit type vakantie blijven ondernemen. Dit blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek dat onderzoeksbureau Trends &

Tourism in mei heeft uitgevoerd naar de markt van vlieg/zonvakanties.


Voor het onderzoek naar vlieg/zonvakanties is in de tweede helft van mei 2024 een representatieve steekproef van 2.700 Nederlanders van 18 jaar en ouder benaderd. Onder ruim 1.500 respondenten, die beslist/waarschijnlijk van plan waren om in de komend drie jaar een vlieg/zonvakantie te maken is het verdiepende onderzoek uitgevoerd. Aangezien dit specifieke onderzoek voor het eerst is uitgevoerd, kunnen geen vergelijkingen worden gemaakt met gedrag in het verleden. 


Ruim de helft van de Nederlanders overweegt een vlieg/zonvakantie

Directe aanleiding voor Kees van de Most van Trends&Tourism om vlieg/zonvakanties onder de loep te nemen, is het feit dat dit segment de komende jaren onder druk komt te staan: " Vanwege klimaatmaatregelen is het de verwachting dat vliegen duurder gaat worden.  Ook zullen de klimatologische omstandigheden op de bestemmingen veranderen." Desondanks overweegt ruim de helft (56%) van de Nederlandse bevolking om in de komende drie jaar een vlieg/zonvakantie te ondernemen. Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen een zon/zee/strand vakantie met het vliegtuig maken. Volgens Van der Most blijkt ook uit dit onderzoek dat na de pandemie Nederlanders hun oude gewoonten weer oppakken. Daarbij hoort voor 80% van de Nederlanders een buitenlandse vakantie. 


Spanje en Curaçao populairste bestemmingen

Van de Middellandse Zee bestemmingen worden Spanje (63%) en Griekenland (57%) het meest in overweging genomen door vlieg/zonvakantiegangers. Italië en Portugal volgen met 45% resp. 42%. Spanje wordt niet alleen het meest in overweging genomen, het krijgt ook de voorkeur van 34%. Bij verre zonbestemmingen wordt Curaçao het vaakst in overweging genomen (49%), gevolgd door Bali (35%), Thailand (30%), Bonaire (30%) en Aruba (26%). Qua voorkeur scoort Curaçao het hoogst (24%).


Meer dan zwemmen en zonnen

Een aangenaam klimaat en mooie stranden zijn de belangrijkste keuzeaspecten als het om vliegvakanties naar de zon gaat. Vier op de tien vlieg/zonvakantiegangers vindt het daarnaast belangrijk dat er meer te doen is dan zon/zee/strand. Populaire (neven)activiteiten onder vlieg/zonvakantiegangers zijn uit eten gaan (de lokale keuken proeven) en het bezichtigen van bezienswaardigheden. Van der Most: "Je merkt dat mensen heel graag met vlieg/zonvakantie gaan. Dit vakantietype heeft ook heel veel te bieden. Het is zorgeloos, met mooi weer en je kunt leuke dingen doen."


Niet alleen grootschalige resorts

De helft van de vlieg/zonvakantiegangers verblijft het liefst in een wat grootschalige accommodatie, met veel voorzieningen, dichtbij winkels, restaurants en dergelijke. Zo’n 40% kiest liever een kleinschalige accommodatie, een beetje weg van de drukte en één op de tien heeft geen voorkeur.


Door grotere kans op extreem weer vaker in voor- en naseizoen

Verreweg de meeste vlieg/zonvakantiegangers willen ondanks een grotere kans op extreem weer zon/zee/strandvakanties in het Middellandse Zeegebied blijven maken. De helft verwacht echter wel vaker in het voor- en naseizoen te gaan. Minder dan 5% verwacht door de verhoogde kans op extreem weer geen zon/zee/strand vakanties in het Middellandse Zeegebied meer te gaan maken. Bij de keuzeaspecten die de respondenten zijn voorgelegd scoort duurzaamheid niet goed. "Van de Nederlanders die vliegvakanties ondernemen is duurzaamheid veel minder belangrijk dan andere aspecten."

Trefwoorden: zonvakanties, zeevakanties, strandvakanties, extreem weer

CELTH
 


||| Nieuws |||

11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.
10/07/24
Advies: gebruik geen openbaar wifi netwerk
Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters. Cindy Wubben van software maker Visma geeft advies aan reizigers.
09/07/24
Exclusief voor leden
Nederlanders meer naar buitenland op vakantie, koele vakantielanden in trek
Nederlanders gingen in 2023 meer naar het buitenland op vakantie. Vooral meer koele vakantielanden konden op een toenemende belangstelling van Nederlanders rekenen. De vakantiebestedingen groeiden fors.
08/07/24
Nederlandse vakantiegangers zoeken warmte op en mijden Parijs
Naar welke vakantielanden gaan Nederlanders dit jaar op zomervakantie en welke verschuivingen ziet TUI? Veel bekende landen en streken gaan aan top maar toch wel wat verrassingen.
05/07/24
Ruim een derde van de Nederlanders houdt rekening met extreem weer bij vakantiekeuze
Uit de nieuwste editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het NBTC vandaag uitbrengt blijkt o.a. dat 56% een vakantie heeft geboekt die de komende 12 maanden gaat plaatsvinden. Juli is het populairst.
04/07/24
Exclusief voor leden
Wat moet de toerist doen bij extreem weer?
Het Rode Kruis roept voor het eerst Nederlanders op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie, zoals bijvoorbeeld de bosbranden die we begin deze week zagen op de Griekse eilanden Kos en Chios.
02/07/24
Zesde verbinding TUI met Marokko
Luchtvaartmaatschappij TUI België verbindt Eindhoven sinds vrijdag 28 juni met Al Hoceima in Marokko. Hiermee voegt Eindhoven Airport een nieuwe bestemming toe aan haar bestemmingennetwerk. Het is de zesde bestemming vanaf Eindhoven naar Marokko.
01/07/24
Exclusief voor leden
Biertour reisconcept voor busbedrijven wint BAAV wedstrijd
Jaarlijks nemen tweedejaarsstudenten toerisme en recreatiemanagement van de Vlaamse hogescholen deel aan de BAAV-wedstrijd om de autocarsector te ondersteunen met nieuwe reisideeën. Hogeschool VIVES won met een Hop&Roll bustour.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...