Geplaatst op: 21-05-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Texel tekent voor Wandelnetwerk Noord-Holland

Texel tekent voor Wandelnetwerk Noord-Holland

Een feestelijke woensdagmiddag op Schapenboerderij De Waddel waar de overeenkomst voor uitbreiding van Wandelnetwerk Noord-Holland officieel werd getekend. Texel sluit zich aan bij dit netwerk en zorgt hiermee voor een volledige dekking als het gaat om het wandelnetwerk in de provincie Noord-Holland. Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, ANLV De Lieuw, VVV Texel en Recreatie Noord-Holland slaan de handen ineen en voegen samen maar liefst 268 kilometer wandelpad toe aan het netwerk.


Ondertekening in het Texels landschap

Op ‘het oude land van Texel’ midden tussen de schapen vond de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de 6 partijen plaats. Wethouder Rikus Kieft: ’Wandelaars zien we graag komen op Texel; al wandelend ervaar je onze waardevolle eigenschappen zoals de rust, ruimte, natuur, het landschap, de cultuurhistorie en de sterrenhemel bij nacht het meest intens op soms eeuwenoude paden.’ 

Het Routebureau van Recreatie Noord-Holland gaat de aanleg van het eiland-dekkende routenetwerk op Texel coördineren. Na realisatie dragen de samenwerkende partners zorg voor de informatievoorziening en het beheer en onderhoud van het netwerk.


Provincie blij met laatste schakel Wandelnetwerk Noord-Holland

De Provincie Noord-Holland is een belangrijk partner voor de realisatie van het wandelnetwerk op Texel. De provincie wil al jaren een provincie-dekkend wandelnetwerk. Met de realisatie op Texel is de provinciale wandelkaart helemaal ingekleurd.

Esther Rommel, gedeputeerde van Provincie Noord-Holland: ‘Texel is het Waddeneiland met de meeste afwisseling van allemaal, voor de wandelaar wordt het een waardevolle toevoeging aan de wandelmogelijkheden in onze provincie. Mooi dat we samen deze laatste schakel aan Wandelnetwerk Noord-Holland toevoegen.’


Financiering

De totale realisatiekosten voor het wandelnetwerk op Texel bedragen € 430.200. De provincie financiert € 215.100 van de realisatiekosten van het netwerk. De Gemeente Texel, het toeristisch investeringsfonds Stift en VVV Texel financieren de andere helft.


Wandelnetwerk in 2026 klaar voor gebruik

Het doel van de aansluiting op het netwerk is om zowel de bewoners als toeristen te prikkelen en te enthousiasmeren om het Texelse landschap lopend te verkennen. In zijn totaliteit zal er maar liefst 268 kilometer Texels wandelpad aan Wandelnetwerk Noord-Holland worden toegevoegd. De routes verbinden natuurgebieden met omliggende landschappen en dorpen. Daarnaast ontsluit het agrarische gebieden door wandelmogelijkheden op boerenland.

Voor de herkenbaarheid van het netwerk krijgen de routes dezelfde bewegwijzering als in de rest van de provincie. Het moment waarop de gemarkeerde routes op het eiland bewandeld kunnen worden laat nog even op zich wachten. Het schetsontwerp van alle wandelroutes moet omgezet naar een definitief ontwerp. Recreatie Noord-Holland bereidt daarna de aanbesteding van de herinrichting voor, waarna een aannemer naar verwachting halverwege 2025 start met de inrichting van het wandelnetwerk. In 2026 is het netwerk klaar voor gebruik. Tot die tijd kunnen wandelaars gebruik blijven maken van de huidige wandelroutes met de bijbehorende bewegwijzeringen.

Link: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl
Trefwoorden: Wandelnetwerk, Noord-Holland

CELTH
 


||| Nieuws |||

18/06/24
Horeca prominente plek op Recreatie Vakbeurs 2024
Horecaleveranciers krijgen op de komende editie van Recreatie Vakbeurs op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg een nieuwe en prominente plek op de beursvloer.
18/06/24
Exclusief voor leden
Start beleidsaanpak duurzame Utrechtse Heuvelrug
Samen met het ministerie van Defensie, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist, verbindt de provincie Utrecht zich aan een integrale aanpak van de ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen in het gebied.
17/06/24
Exclusief voor leden
Wat levert het EK Voetbal Duitsland op?
Het Europees kampioenschap voetbal 2024 zal Duitsland naar verwachting een miljard euro extra opleveren door buitenlandse toeristen die het land in het kader van dat sportevenement bezoeken. Dat heeft het Duitse IFO Institute berekend die verwacht dat dit kwartaal de Duitse economie daardoor met 0,1% extra groeit.
17/06/24
Exclusief voor leden
Nederland blijft achtste congresbestemming ter wereld
Nederland is wereldwijd de achtste internationale congresbestemming. Onze positie is daarin al enige jaren stabiel op een hoog niveau. Dat blijkt uit de ranglijst van de International Congress and Convention Association’ (ICCA).
17/06/24
Exclusief voor leden
Weinig ambitie voor nieuwe routes bij Eurostar
Een opmerkelijk interview in de Volkskrant met de topvrouw van Eurostar, Gwendoline Cazenave. Eurostar die succesvolle verbindingen tussen Amsterdam, Brussel en Londen exploiteert kijkt pas na 2030 naar nieuwe bestemmingen.
17/06/24
Nieuw VVV infopunt voor Tilburg
Tilburg heeft een gloednieuw informatiepunt op het station. Na zeven jaar vond Stichting Marketing Tilburg dat het merk Tilburg een nieuw jasje verdiende. Daarom lanceerden ze twee nieuwe websites én ging een nieuw informatiepunt open op het station: info in Tilburg.
17/06/24
Exclusief voor leden
Europese natuurherstelwet toch aangenomen
De Europese natuurherstelwet, die lange tijd in de ijskast werd gezet, is uiteindelijk vandaag toch aangenomen. Oostenrijk gaf de doorslag maar dat krijgt nu toch een staartje. De Oostenrijkse minister had van haar regering niet vóór de herstelwet mogen stemmen.
17/06/24
Eenkhoorn stopt als directeur Openluchtmuseum
Vanwege persoonlijke omstandigheden legt Teus Eenkhoorn - in nauw overleg met de Raad van Toezicht- zijn functie als directeur-bestuurder van het Nederlands Openluchtmuseum per 1 juli 2024 neer. Eenkhoorn blijft wel betrokken bij het museum.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...