Geplaatst op: 16-05-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken

Minister benoemt bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken
Vitaal Vakantiepark De Lakens in Bloemendaal

Vooralsnog komen zo’n 85 vakantieparken in aanmerking voor transformatie naar wonen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer die ook een bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken benoemd. Ingrijpende maatregelen die vanuit de Tweede Kamer zijn voorgesteld zoals een splitsingsverbod, vergunningstelsel voor uitponden en het per notariële acte overdragen van stacaravans en chalets gaan niet door. HISWA-RECRON ergert zich aan de focus op niet-vitale vakantieparken in het beleid.

De 85 vakantieparken die in aanmerking komen voor transformatie naar wonen is nog maar een tussenstand. De inventarisatie wordt voortgezet in 2024, omdat het inzichtelijk maken van het transformatiepotentieel in sommige provincies nog niet is afgerond. Daarnaast is een digitaal loket geopend waar eigenaren of verenigingen van eigenaren zich kunnen melden als zij belangstelling hebben voor een transformatie naar wonen. Zij kunnen zich nog tot 31 mei 2024 melden. Bij provincies waar de inventarisatie is afgerond en waar transformatiepotentieel is, zal worden onderzocht of, en zo ja, op welke wijze gemeenten en/of ondernemers aan de slag kunnen om de transformaties in gang te zetten.

Bestuurlijk aanjager

Nathan Stukker is door het Rijk benoemd tot bestuurlijk aanjager Vitale Vakantieparken. Hij gaat zich inzetten voor het vitaal maken van de sector. Dit gaat hij doen door in gesprek te gaan met gemeenten en provincies over het wegnemen van knelpunten met betrekking tot transformatie en andere knelpunten in de aanpak van vitalisering van parken.

Irritaties bij HISWA-RECRON

In de lange brief van de minister is vooral veel aandacht voor vakantieparken waar recreatie niet meer voorop staat. Dat irriteert branchevereniging HISWA-RECRON. "Het is en blijft opvallend hoeveel aandacht er is voor vakantieparken, en met name het smaldeel dat niet vitaal is of een andere functie erop nahoudt dan "recreatie”. Dit terwijl het overgrote deel van de sector een fantastisch toeristisch product heeft en veel gasten jaar in jaar uit een unieke beleving biedt.” Waar in de brief van de minister veel concrete stappen worden aangekondigd voor niet-vitale vakantieparken moeten de vitale vakantieparken het doen met een hele korte alinea met wat vrijblijvende en gratuite toezeggingen met deze als meest concrete: "Om vakantieparken vitaal te houden zal het ministerie van EZK onder andere verkennen in hoeverre bestaande instrumenten voor ondernemers toepasbaar zijn op ondernemers van vakantieparken en kunnen bijdragen aan het behouden of verbeteren van de vitaliteit van vakantieparken.” Daarbij wordt onder andere verkend of er hulp van het Rijk nodig is bij de verduurzaming van vakantieparken.

Daarnaast vindt de brancheorganisatie het vreemd dat er in de brief veel aandacht uitgaat naar wonen en wordt er onvoldoende gekeken naar de integrale puzzel met in de toekomst 63.000 hectare tekort aan recreatieruimte.

Geen ingrijpende maatregelen

Positief voor de branche is wel dat de minister geen stappen gaat ondernemen om de overdracht van roerende goederen zoals chalets en stacaravans bij notariële acte te regelen. Dat vergt ingrijpende wetswijziging die de ministern niet proportioneel en wenselijk acht. Ook een vergunningstelsel dat opkopen en uitponden reguleert komt er niet omdat dat een ingrijpende beperking van het eigendomsrecht betekent. Ook een door de Kamer gewenst splitsingsverbod is niet wenselijk omdat veel splitsingen en samenvoegingen van percelen, grond en gebouwen volstrekt legitiem (en gewenst) zijn.

Link: https://www.hiswarecron.nl/actueel/nieuws/21005/hiswa-recron-reageert-kritisch-op-kamerbrief-vakantieparken
Trefwoorden: vakantieparken, vitale vakantieparken, beleid

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.
07/06/24
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hoeveelheid vrije tijd?
Binnen de Europese Unie scoort Nederland hoog als het gaat om de zogenaamde Brede Welvaart in het hier en nu. Dan staan we na Zweden op de tweede plek. Als we kijken naar de tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd, dan doen we het niet zo sterk.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...