Geplaatst op: 07-05-2024
Auteur: Redactie
NRIT

25 jaar fietsknooppunten in Nederland

25 jaar fietsknooppunten in Nederland

Het fietsknooppuntensysteem viert in Nederland haar 25ste verjaardag. Bedacht in Belgie stak het systeem in 1999 in Limburg de grens over en begon zijn opmars door Nederland. Het Fietsplatform bewaakt landelijk uniformilteit en kwaliteit van de regionale lappendeken aan netwerken.

In Nederland zijn nu 9.500 fietsknooppunten met een fijnmazig fietsroutenet van 34.500 km waarbij je fietst van knooppunt naar knooppunt

Vanuit Vlaanderen uitrol over Nederland

De oorsprong van de fietsknooppunten ligt in Belgisch Limburg. Daar werd in 1995 het eerste netwerk geopend, al snel gevolgd door andere Vlaamse regio’s. Ondertussen staken in 1999 de knooppunten vanuit België de Nederlandse grens over. Met de primeur voor regio Midden-Limburg. Ook in Nederland volgde een uitrol over het land en in 2014 was de landelijke dekking compleet.

Ter gelegenheid van het allereerste fietsknooppuntenbordje in het Maasdorpje Ohé en Laak introduceert DMO Hart van Limburg een speciale jubileumfietsroute en winactie. De jubileumroute '25 jaar Fietsknooppunten Nederland' leid je, vanzelfsprekend via knooppunten, langs de Maas, de Maasplassen en de markante dorpjes Stevensweert en Thorn en brengt onderweg ook een bliksembezoek aan België. Dit als ode aan de Vlaamse mijningenieur Hugo Bollen, die de bewegwijzering met knooppunten bedacht. Met de winactie kan een een overnachting voor 2 personen bij Bed & Botram Bie Os in Thorn worden gewonnen.

Veel gebruikt en gewaardeerd

Het netwerk is een groot succes. Van 14,6 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder in 2021 fietst 76% wel eens voor het plezier: 11,1 miljoen personen. Van deze groep maakt 54% gebruik van fietsknooppunten: oftewel 6 miljoen Nederlanders. Als totale waardering krijgen de knooppuntnetwerken een rapportcijfer 7,9.

Op het oog één geheel

Zo op het oog lijken de fietsknooppunten één groot landelijk netwerk; in totaal 34.500 km. Maar in werkelijkheid zijn het 37 regionale netwerken, met verschillende beheerders, waaronder 18 provinciale of regionale routebureaus. Deze partijen spelen een essentiële rol bij de instandhouding van de routenetwerken en het onderhoud van de bewegwijzering. Inmiddels volgen veel Landelijke Fietsroutes de knooppunten zodat gebruikers eenvoudig kunnen overstappen tussen de netwerken. Knooppunten zijn vooral geschikt voor dagtochten; LF-routes voor fietsvakanties.

Kwaliteitsbewaking belangrijker dan ooit

Ook nu Nederland al lange tijd bedekt is met knooppunten staan de ontwikkelingen niet stil. Routes en netwerken zijn niet statisch. Er komen in het veld nieuwe paden en wegen bij. Industrieterreinen en woonwijken rukken op. Het fietsen zelf verandert ook enorm: we fietsen meer, verder en langer. Dat vraagt om aandacht om het fietsen veilig en aantrekkelijk te houden. Samen met regiopartners werkt Fietsplatform aan een nieuw kwaliteitskader. Dit helpt om het fietsen ook in de toekomst veilig en aantrekkelijk te houden. Eric Nijland, directeur Fietsplatform: "Met onze adviserende rol droegen we bij aan de totstandkoming van een indrukwekkend landsdekkend netwerk met hoge waardering en intensief gebruik door fietsers. En ook nu nog werken we in samenwerking met de regio's aan het behoud en aan voortzetting van het succes."

Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, routes, fietsroutes, knooppunten, fietsknooppunten

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
De 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux
Pleisureworld heeft de 10 meest innovatieve vakantieparken van de Benelux bekend gemaakt. Uit de top 10 wordt op 8 oktober, tijdens De Vakdag Vakantiehuis van de Toekomst 2024, de overall winnaar gekozen.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.

||| Agenda |||

23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...