Geplaatst op: 17-04-2024
Auteur: Marc Gerlings

ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties

ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
Toeristen in Praag.
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR.  Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

"Het is hartstikke goed dat er vakantiespreiding is. De piek in vakanties wordt op deze manier wat afgezwakt. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op om de onderbezetting buiten de piekperiode te compenseren. Zelfs bij een gematigde groei in bevolking en vakantiebehoefte zal ondanks de huidige spreiding, de drukte bij de start en terugkomst van een vakantie alleen maar toenemen”, aldus Frank Oostdam, directeur van branchevereniging ANVR. "Er zal daarom echt naar een verdere spreiding moeten worden gekeken. Niet alleen beperkingen wat betreft vliegvervoer, maar ook het stimuleren van andere duurzamere vormen van vervoer vraagt om ruimere mogelijkheden. Nu al zijn er werkgevers die werknemers een extra vakantiedag geven bij een vakantie per bus of trein.” 

Geef ‘flexdagen’

De ANVR pleit al jaren voor meer flexibiliteit in schoolvakanties. ANVR roept de formerende partijen dan ook op de mogelijkheid van het inzetten van ‘flexdagen’ - zoals bijvoorbeeld nu al gedaan wordt in Zwitserland – voor leerlingen in primair- en voortgezet onderwijs ook in Nederland mogelijk te maken. Iedere leerling heeft daar een paar extra vakantiedagen per jaar. Die zijn vrij inzetbaar, zonder dat hiervoor een reden hoeft worden opgegeven. Scholen hebben het recht om te weigeren bij bepaalde schoolgelegenheden, zoals bezoek- of sportdagen. 

Oostdam: "In de praktijk leidt dit helemaal niet tot een leegloop van scholen: lang niet alle ‘flexdagen’ worden gebruikt. Afgezien van het feit dat ‘flexdagen’ net wat meer flexibiliteit geven om voor privéredenen afwezig te zijn, kan dit leiden tot een meer gelijkmatige vakantiespreiding en meer mogelijkheden om een vakantie te organiseren”. 

"Werkgeversverenigingen kijken steeds vaker hoe flexibel omgegaan kan worden met het ruilen van vrije dagen. In de bouw wordt steeds meer gepleit voor de mogelijkheid om buiten de bouwvakweken vrij te kunnen nemen. In de reisbranche kijken werkgevers en werknemers ook naar mogelijkheden hoe flexibeler kan worden omgegaan met vrije dagen. Dan moet het toch ook mogelijk zijn om een paar ‘flexdagen’ per jaar te geven”, zegt Oostdam.  

Hier vind je het position paper van de ANVR omtrent dit onderwerp.
Trefwoorden: vakantie, spreiding, flexibiliteit, school, beleid

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Touroperator TUI zet campagne op met 10 influencers
Vandaag start TUI een campagne waarin de reisorganisatie op zoek gaat naar 10 TUInfluencers. Dat zijn niet de gebruikelijke influencers met veel volgers en een groot bereik op social media, maar TUI fans die graag op vakantie gaan en anderen daarvan laten meegenieten.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
16/05/24
Exclusief voor leden
Nominaties beste bed en breakfast vallen in Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland
De genomineerden zijn B&B De Engelhoeve in Roderwolde (Drenthe), Casa No.8 in Nunspeet (Gelderland) en Hoeve BuytenHout in Delfgauw (Zuid-Holland). De winnaar wordt onthuld op woensdag 5 juni.
16/05/24
Exclusief voor leden
easyJet noteert verlies maar verwacht sterke winstgroei in 2024.
Luchtvaartbedrijf easyJet meldt een gerapporteerd verlies van £347 miljoen voor belastingen. Dat klinkt veel maar het verlies daalt snel door de stijgende vraag naar vliegreizen. Dit zijn halfjaarcijfers van het gebroken boekjaar van easyJet.
16/05/24
Exclusief voor leden
Na succes Corendon op Curaçao ook vluchten naar Bonaire
Wat vinden mensen van werken in de reisbranche? Dat gaat Reiswerk grondig onderzoeken in de komende tijd. Het laatste imago onderzoek dateert van vóór de coronaperiode, hoog tijd om opnieuw te kijken naar hoe de reisbranche als werkgever wordt gezien.
15/05/24
Exclusief voor leden
47% heeft zomervakantie 2024 nog niet geboekt
#Loudbudgeting, de wereldwijde TikToktrend waarbij mensen openlijk praten over budgetteren en besparen, is ook populair onder vakantiegangers. Uit onderzoek van reisapp Skyscanner blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48%) aan loudbudgeting doet om geld te sparen voor de zomervakantie.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...