Geplaatst op: 22-03-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe

Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe

Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.

Gelderland is de achtste regio van Europa op het gebied van economische ontwikkeling en met de Veluwe hebben heeft Gelderland het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noordwest-Europa. Op de Veluwe investeren rijk, provincie en regio in projecten rond zogenaamde Regiodeals die bijdragen aan economie én natuur. In totaal is bij de regiodeal uit 2020 € 25 miljoen beschikbaar gesteld voor de Veluwe. Daarmee zijn veel verschillende projecten uitgevoerd en een aantal gaan nu in uitvoering. Het Rijk zegde onlangs € 20 miljoen toe voor een nieuwe Regiodeal Veluwe.

Cannenburch Epe

Er gaat onder andere subsidie naar het project ‘Ontvangstlocatie Cannenburch’ van de gemeente Epe. Vlakbij kasteel Cannenburch in Vaassen komt een Veluwse ontvangstlocatie voor recreanten en toeristen, met een Toeristisch Overstap Punt. Dit project draagt bij aan het geleiden van recreanten naar plekken die minder kwetsbaar zijn en daardoor meer bezoekers aankunnen. In totaal gaat het om een subsidie van maximaal € 1.215.000. 

Vakantieparken Ede

Ook het project ‘Natuurversterking vakantieparken’ van gemeente Ede krijgt subsidie. Het gaat om maximaal € 2.722.016 voor maatregelen die zorgen voor verbetering van de natuurwaarden op en rond vakantieparken. Het gaat niet alleen om het aanleggen van natuur. De maatregelen dragen ook bij aan de lokale economie, het verduurzamen van parken, brandpreventie en educatie. En er zijn maatregelen voor nieuwe ondernemers om te zorgen dat ze kunnen investeren in verouderde vakantieparken. Bijvoorbeeld met de vouchers, waarmee 20 vakantieparken een natuurinclusief ontwerp kunnen laten maken. 

Herinrichting historisch erf Oranjerie Staverden

Ook het project ‘Staverden: herinrichting historisch erf Oranjerie’ van Stichting Het Geldersch Landschap (GLK) krijgt een bijdrage. Het gaat om maximaal € 255.000. GLK werkt op landgoed Staverden aan behoud en herstel van de cultuurhistorische waarden van het landgoed. En aan het beleefbaar maken van het Staverdens en daarmee Veluws Verleden. Een onderdeel van dit project is de herinrichting van het historisch erf naast de Brasserie, die ook voor publiek te bezoeken zijn.

Trefwoorden: dagrecreatie, verblijfsrecreatie, cultuur, natuur, subsidies, Gelderland, Veluwe

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Gemeente Ede stond centraal, met de aansluiting op cultuur en erfgoed in de Foodvalley.
14/05/24
Fatih Moskee bij Grootste Museum
Wat moet je doen om je merk op te bouwen? Bureau Kantar gooit er veel Engelse marketingtaal tegenaan maar komt met 3 eenvoudig klinkende vuistregels. Deze zijn gebaseerd op 6,5 miljard data. Het hangt van de uitvoering af, hoe goed je het merk opbouwt.
13/05/24
Exclusief voor leden
Hilversum openingsstad Open Monumentendag 2024
Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum.
03/05/24
Experience Center voor Giethoorn om drukte te spreiden
Giethoorn krijgt een nieuw Experience Center Oude Ambachten om de drukte van toeristen in het dorp beter te spreiden. De provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland stellen daarvoor 200.000 euro beschikbaar.
02/05/24
Aviodrome heeft de 200.000e bezoeker van de expositie 'Sneller dan het geluid' verrast met een speciale vlucht in een klassieke Fokker S.11.
De uitverkorene mocht naast de piloot plaatsnemen in de Fokker, een eenmotorig lesvliegtuig, voor een retourvlucht in de richting van Zeewolde.
26/04/24
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
De informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken zijn vernieuwd om de bijzondere status van UNESCO Werelderfgoed Hollandse waterlinies onder de aandacht te brengen.

||| Agenda |||

11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...