Geplaatst op: 01-03-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied

Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied

HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is een gezamenlijk programma van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het programma moet richting geven aan de transitieopgaven in het landelijk gebied. HISWA-RECRON heeft op het ontwerp een formele zienswijze ingediend en daarin het belang van de recreatie benadrukt.

Meer ruimte voor recreatie

In die zienswijze benadrukt de brancheorganisatie het belang van recreatie voor gezondheid en welzijn en het belang van leefbaarheid van het landelijk gebied. "Recreatie biedt werkgelegenheid, zorgt er voor dat regionale en lokale voorzieningen behouden kunnen blijven en draagt bij aan de regionale en lokale economie. In veel gebieden is de recreatie zelfs de drager van de regionale of lokale economie.” Ruimte voor recreatie en toegankelijkheid van het landelijk gebied verdienen dan ook aandacht.

Volgens HISWA-RECRON moet ter bescherming van kwetsbare natuurgebieden juist nieuwe recreatieruimte worden ontwikkeld en toegankelijk worden gemaakt. De gestage jarenlange afname van beschikbare recreatieruimte en het inmiddels ontstane tekort dient omgebogen te worden: tot 2050 zal er ruim 65.000 hectare nieuwe groene ruimte nodig zijn om onze groeiende bevolking te kunnen laten recreëren. "Die recreatieve ruimte verbindt de natuur en het landschap met inwoners en bezoekers. En het biedt ook kansen voor ondernemers (wel met aandacht voor het level playing field) en daarmee ook voor de versterking van de leefbaarheid van het landelijk gebied.”

Recreatie wordt als bedreiging gezien

HISWA-RECRON stoort zich erg aan het feit dat recreatie in het NPLG, naast verdroging, verzuring, stikstof en ondermaatse waterkwaliteit, als een bedreiging wordt gezien voor de natuur. De brancheorganisatie neemt hier met kracht afstand van: "Natuur en recreatie kunnen prima samen en de sector investeert al vele jaren in duurzaamheid, energietransitie, biodiversiteit, circulariteit en natuurontwikkeling op en rond de bedrijven. Dat wordt ook onderkend door de Minister van LNV. De vrijetijdseconomie heeft niet voor niets een prominente rol in de Rijksagenda Collectief Natuurinclusief als verbinder tussen natuur, landelijk gebied en recreatie. De komende jaren worden vanuit het domein Vrijetijdseconomie samen met rijk, provincies, natuur- en landschapsbeheerders, gebruikersorganisaties en ondernemers programma’s ontwikkeld voor groen-blauwe dooradering van beleefbare landschappen waar functies samenkomen.”

Recreatiebedrijven in de knel

HISWA-RECRON maakt zich grote zorgen om de keuzes die worden gemaakt voor overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden. Voor die gebieden worden "algemene inrichtingsprincipes opgesteld die ingaan op de (on)wenselijkheid van (nieuwe) ontwikkelingen in het landelijk gebied. Voor nieuwe ontwikkelingen bij agrarische bedrijven, die omschakelen naar andere minder stikstof veroorzakende activiteiten, wordt naar verwachting ruim baan gemaakt. "Voor de vele bestaande recreatiebedrijven die in die overgangsgebieden zitten gloort echter een doemscenario dat ernstige gevolgen zal hebben voor het toekomstperspectief van die bedrijven en dus ook voor de leefbaarheid van het landelijk gebied en de regionale en lokale economie. De bedrijven worden volgens de letterlijke tekst van het ontwerp NLPG gezien als bedreigingen van de natuur en dientengevolge lijken beperkingen in de doorontwikkeling van de bedrijfsvoering het toekomstbeeld van die bedrijven te gaan bepalen. Dat zal leiden tot een stand-still situatie bij de bedrijven, afglijden in kwaliteit en vitaliteit en tot verloedering.” Een ontwikkeling die het ministerie van Binnenlands Zaken in projecten Vitale Vakantieparken juist probeert te voorkomen.

Beter aansluiten bij NOVI

HISWA-RECRON vindt dat de maatschappelijke waarde van recreatieruimte sterker in het NPLG naar voren moet komen en zou moeten aansluiten op wat hierover in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is vastgelegd. Daarin wordt het als kerndoel gekwalificeerd als ‘het bewaren en verbeteren van omgevingskwaliteit en daarmee de beleefbaarheid van het landschap’. HISWA-RECRON pleit ervoor om de recreatieve toegankelijkheid als één van de leidende inrichtingsprincipes op te nemen in het NPLG om te voorkomen dat dit bij de verdere uitwerking in gebiedsplannen ondergewaardeerd wordt of zelfs helemaal niet wordt meegenomen.

Link: https://www.hiswarecron.nl/assets/download/0KtqaQMSxR
Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, natuur, landelijk gebied, dagrecreatie, verblijfsrecreatie

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

04/10/24
Nederlanders willen eerlijke vliegbelasting, ook zorgen om betaalbaarheid vliegen
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders vreest dat vliegen te duur voor hen wordt als de kosten van vliegen verder stijgen. Veel Nederlanders zien in een eerlijkere opzet van de vliegbelasting een oplossing. Dat betekent dat er een meerderheid is voor afstandsafhankelijke vliegbelasting, hogere belasting voor businessclass en een heffing voor transferpassagiers.
04/10/24
Week van de Veiligheid met nieuwe campagne
Ondernemers en hun personeel worden helaas in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld....
02/10/24
Hoe een ziekteverzuimverzekering je bedrijf kan beschermen
Het welzijn van medewerkers is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de ondernemer. Ziekteverzuim kan een aanzienlijke impact hebben op je bedrijf
26/09/24
Exclusief voor leden
Spreiding festivals over provincie Utrecht
De provincie Utrecht heeft het advies van de ‘Adviescommissie festivals 2025-2028’ integraal overgenomen. Daarmee ontvangen 29 festivals een bijdrage voor de periode 2025-2028.
25/09/24
Exclusief voor leden
Vergunningstelsel rondvaartboten Amsterdam naar de prullenbak
De gemeente Amsterdam moet opnieuw naar de tekentafel om het aantal vergunningen voor rondvaartboten te beperken. De gemeente heeft onvoldoende aangetoond dat de leefbaarheid in de stad wordt gediend bij minder rondvaartboten. Ook zijn kleine rederijen onevenredig hard geraakt door de maatregelen.
25/09/24
Nederlandse vakantiegangers verlaten Nederland na BTW-verhoging
De aangekondigde btw-verhoging van 12% door het kabinet zal een zware klap betekenen voor recreatieondernemers. Veel vakantiegangers die in het verleden nog voor Nederland als vakantiebestemming kozen, dreigen ons land te verlaten. Vooral ondernemers in landelijke gebieden en grensregio’s maken zich zorgen.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
20/09/24
Exclusief voor leden
Jachthaven open bij Blauwestad
Met de opening van twee nieuwe bruggen en een extra jachthaven is weer een vernieuwing bereikt in He...

||| Agenda |||

23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...