Geplaatst op: 05-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Leefbaarheid 11 Groningse plaatsen onder druk

Leefbaarheid 11 Groningse plaatsen onder druk
Appingedam.
De provincie Groningen en de Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in elf plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben onder druk staat. Onder meer het aanbod in horeca, groen en cultuur passen niet meer bij de wensen.

Deze plaatsen zijn van groot belang voor de inwoners van Groningen voor de voorzieningen, om er te werken en te wonen. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd om de betreffende regiocentra flink te verbeteren. Doel is het versterken van welvaart en welzijn.
 
De dorpen en steden waar het om gaat zijn Appingedam, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten. Adviesbureau KAW heeft de problemen in de kernen en kansen voor een betere toekomst in beeld gebracht. Vandaag is de rapportage hierover gepubliceerd en de aftrap gegeven voor het vervolg, in aanwezigheid van onder andere minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.
 

Welvaart vergroten door centra te verbeteren

Provincie en gemeenten hebben de elf Groningse kernen in goed overleg gekozen. De kernen hebben een belangrijke  functie voor de eigen inwoners en omliggende dorpen op het gebied van bereikbaarheid, onderwijs, zorg, werk en wonen. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: "Regiocentra zijn cruciaal voor de leefbaarheid. We willen er alles aan doen om deze steden en dorpen nieuw elan en perspectief te bieden. Dit geeft een verbetering voor zowel het betreffende centrum, als het verzorgingsgebied en daarmee de hele provincie Groningen."
 
In de regiocentra zijn er opgaven op het gebied van de kwaliteit van de woningen en andere gebouwen, de openbare ruimte, entrees, centrumgebieden en bedrijventerreinen. Daarbij is er vaak te weinig groen en water en sluit de huisvesting van winkels en voorzieningen niet meer aan bij de wensen van tegenwoordig. Investeren in deze leefomgeving is cruciaal voor het versterken van de brede welvaart in Groningen. Ook zijn investeringen nodig voor sociale samenhang en samenlevingskwaliteit en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.
 

Gemeenten maken vertaalslag naar concrete plannen

Provincie en gemeenten zien een grote kans in het gezamenlijk aanpakken van de opgaven. In een `Masterplan regiocentra' hebben provincie en gemeenten afgesproken dat ze de komende tien tot vijftien jaar vol inzetten op het verbeteren van de `brede welvaart' in deze steden en dorpen.
 
Adviesbureau KAW heeft onder andere gekeken naar de aanwezigheid van onderwijs, zorg, cultuur, winkels, horeca, voldoende en goede kwaliteit woningen, een veilige en groene leefomgeving en goede bereikbaarheid. Op basis hiervan gaan de betreffende gemeenten het komende jaar aan de slag met de verdere uitwerking en de vertaalslag naar concrete plannen voor zowel fysiekruimtelijke als sociaaleconomische investeringen. Bij deze uitwerking worden ook de inwoners betrokken.
Trefwoorden: Groningen, stad, dorp, regiofunctie, beleid

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

21/02/24
Groninger Museum 150 jaar
Een feestje in Groningen. Het Groninger Museum bestaat op zondag 25 februari 2024 maar liefst 150 jaar.
21/02/24
Exclusief voor leden
Rotterdam heeft nieuwe leisure locatie voor kunst en creativiteit
Met hun 360 graden kijk op een leisure locatie brengen bedenkers André Marques en Tim Wes een opvallend concept naar de Maasstad. De Kunstfabriek | Unit699 wordt een plek waar kunst gecreëerd, bedacht en gevierd wordt.
16/02/24
Van Gogh Drenthe krijgt meerjarig vervolg
Drenthe gaat meerjarig investeren in het beleefbaar maken van het verhaal van Vincent van Gogh. Vanuit de overheid is jaarlijks 200.000 euro beschikbaar gesteld. Een bedrag dat ze nog hopen aan te vullen vanuit andere financieringsbronnen.
14/02/24
Exclusief voor leden
Gespannen arbeidsmarkt blijft maar uitzendwerk neemt af
Is het een signaal dat de arbeidsmarkt op weg is naar een rustiger vaarwater? De vraag naar uitzendkrachten neemt af. Ondertussen blijft de arbeidsmarkt gespannen. Het aantal openstaande vacatures in recreatie en cultuur staat al 2 kwartalen in 2023 op bijna 13.000.
13/02/24
H'ART viert 750 jaar Amsterdam met Leiden Collection en Brancusi
Vandaag maakt H'ART Museum de hoogtepunten van het tentoonstellingsprogramma voor de komende 5 jaar bekend. Daarin zit ook de aankondiging van de tentoonstelling om 750 jaar Amsterdam te vieren, The Leiden Collection en een tentoonstelling over kunstenaar Brancusi.
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
08/02/24
Wat doen met een Gelders Museum?
Provincie Gelderland maakt plannen voor een Gelders Museum waarin de provincie onderzoekt hoe een Gelders museum eruit kan zien. Daarvoor kijkt de provincie naar 4 verschillende mogelijke scenario’s.
05/02/24
Leefbaarheid 11 Groningse plaatsen onder druk
De provincie Groningen en de Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in elf plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben onder druk staat. Onder meer het aanbod in horeca, groen en cultuur passen niet meer bij de wensen.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...