Geplaatst op: 05-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Utrechts Landschap krijgt POM-status

Erkenning voor jarenlange inzet

Utrechts Landschap krijgt POM-status
Huis Oostbroek. Foto: Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is zeer verheugd en trots op het krijgen van de status van Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Deze status van de Rijksoverheid biedt de stichting voordelen bij de aanvraag voor instandhoudingssubsidie voor beschermde rijksmonumenten. 
 
Met de POM status krijgt de stichting voorrang bij het toekennen van instandhoudingssubsidies voor rijksmonumenten. Dit jaar bestaat Utrechts Landschap 97 jaar. Gedurende deze periode heeft Utrechts Landschap zo’n 5.800 hectare natuurgebied en divers erfgoed in eigendom verworven en voor altijd veiliggesteld met als doel instandhouding door goed beheer. Utrechts Landschap is dan ook verheugd en trots op het krijgen van de POM status. Directeur Utrechts Landschap Saskia van Dockum: "Trots omdat het een enorme opsteker en erkenning is voor onze jarenlange inzet van het behoud van al ons mooie erfgoed in de provincie Utrecht. Verheugd omdat het ook een steun in de rug is bij de belangrijke maar ook kostbare instandhouding van erfgoed.” 
 

Divers erfgoed

Met de instandhoudingssubsidie kan Utrechts Landschap beschermde rijksmonumenten zoals historische parken van buitenplaatsen, gebouwen zoals huis Oostbroek en de steenfabriek Bosscherwaarden goed onderhouden. In totaal heeft Utrechts Landschap 77 beschermde rijksmonumenten. Naast beschermde rijksmonumenten beheert Utrechts Landschap ook gemeentelijke monumenten of erfgoed zonder een beschermde status. Het Koude Oorlog erfgoed van de voormalige Vliegbasis Soesterberg is daar en voorbeeld van.
 
Utrechts Landschap zet zich uiteraard in om dit erfgoed in goede staat te houden, maar ook om kennis daarover met andere partijen te delen. Zo wordt actief bevorderd dat intercollegiale uitwisseling met andere erfgoed beherende organisaties plaatsvindt. Utrechts Landschap is op landelijk niveau actief lid van FIM (Federatie Instandhouding Monumenten), sKBL (Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen) en de NMO (Nationale Monumentenorganisatie).

Utrechts Landschap beschermt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Deze organisatie beheert ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: natuur, status, POM, beleid, erfgoed

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/11/24
ENCI bij Maastricht wordt monument
In het zuiden van de stad Maastricht is een uniek stukje natuur met industrieel erfgoed te vinden: het ENCI-gebied. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente starten met procedures om deze industriële geschiedenis te beschermen.
07/11/24
Destinatieorganisaties bundelen krachten in belevingsconcept rivieren
Met het nieuwe belevingsconcept 'De Rivier, je kunt er niet omheen' heeft de Initiatiefgroep 3e Waterverhaal de ambitie de verhalen van de rivieren de IJssel, en de Rijn/Nederrijn, Waal & Maas rondom de Groene Metropool Regio te laten spreken.
06/11/24
Deelfietsen om toerisme te ondersteunen in Gooi en Vechtstreek
Deelfietsen kunnen in de Gooi en Vechtstreek de bereikbaarheid verbeteren en toeristen verder op weg te helpen. Het afgelopen jaar deed de provincie Noord-Holland onderzoek naar de mogelijkheden om deelfietsen in deze regio in te zetten.
06/11/24
Subsidieregeling over het verhaal van Flevoland opengesteld
De provincie Flevoland heeft de subsidieregeling opengesteld voor ondernemers en organisaties die het verhaal van Flevoland willen vertellen en bezoekers willen laten beleven. Het verhaal van Flevoland gaat over nieuw land op de zeebodem.
06/11/24
Exclusief voor leden
ANVR naar de rechter voor reclameverbod
ANVR stapt naar de rechter om het reclameverbod op fossiele reclames in Den Haag aan te vechten. Het verbod is volgens ANVR een ‘ernstige inperking’ van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien heeft de gemeente Den Haag een onzorgvuldig besluit genomen.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
25/10/24
Motie voor impacttoets btw-verhoging logies haalt het niet
De motie van Tweede Kamerleden Joost Sneller (D66) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) voor een impacttoets op de voorgestelde btw verhoging voor logies heeft het niet gehaald. Brancheorganisatie HISWA-RECRON richt zich nu op de Eerste Kamer die heel kritisch is op deze maatregel.

||| Agenda |||

22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...