Geplaatst op: 05-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Utrechts Landschap krijgt POM-status

Erkenning voor jarenlange inzet

Utrechts Landschap krijgt POM-status
Huis Oostbroek. Foto: Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is zeer verheugd en trots op het krijgen van de status van Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Deze status van de Rijksoverheid biedt de stichting voordelen bij de aanvraag voor instandhoudingssubsidie voor beschermde rijksmonumenten. 
 
Met de POM status krijgt de stichting voorrang bij het toekennen van instandhoudingssubsidies voor rijksmonumenten. Dit jaar bestaat Utrechts Landschap 97 jaar. Gedurende deze periode heeft Utrechts Landschap zo’n 5.800 hectare natuurgebied en divers erfgoed in eigendom verworven en voor altijd veiliggesteld met als doel instandhouding door goed beheer. Utrechts Landschap is dan ook verheugd en trots op het krijgen van de POM status. Directeur Utrechts Landschap Saskia van Dockum: "Trots omdat het een enorme opsteker en erkenning is voor onze jarenlange inzet van het behoud van al ons mooie erfgoed in de provincie Utrecht. Verheugd omdat het ook een steun in de rug is bij de belangrijke maar ook kostbare instandhouding van erfgoed.” 
 

Divers erfgoed

Met de instandhoudingssubsidie kan Utrechts Landschap beschermde rijksmonumenten zoals historische parken van buitenplaatsen, gebouwen zoals huis Oostbroek en de steenfabriek Bosscherwaarden goed onderhouden. In totaal heeft Utrechts Landschap 77 beschermde rijksmonumenten. Naast beschermde rijksmonumenten beheert Utrechts Landschap ook gemeentelijke monumenten of erfgoed zonder een beschermde status. Het Koude Oorlog erfgoed van de voormalige Vliegbasis Soesterberg is daar en voorbeeld van.
 
Utrechts Landschap zet zich uiteraard in om dit erfgoed in goede staat te houden, maar ook om kennis daarover met andere partijen te delen. Zo wordt actief bevorderd dat intercollegiale uitwisseling met andere erfgoed beherende organisaties plaatsvindt. Utrechts Landschap is op landelijk niveau actief lid van FIM (Federatie Instandhouding Monumenten), sKBL (Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen) en de NMO (Nationale Monumentenorganisatie).

Utrechts Landschap beschermt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Deze organisatie beheert ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: natuur, status, POM, beleid, erfgoed

CELTH
 








||| Nieuws |||

17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.