Geplaatst op: 01-02-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Brabant zet vol in op bezinningstoerisme met Ons Kloosterpad

Brabant zet vol in op bezinningstoerisme met Ons Kloosterpad

De toekomst van Ons Kloosterpad in de provincie Noord-Brabant is veiliggesteld. De provincie Noord-Brabant, Vereniging Samenwerkende Kloosters en Visit Brabant hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Ons Kloosterpad is al in 2021 ontwikkeld en mag zich in een grote belangstelling verheugen. Gebruikers roemen de route en de mooie gesprekken die ze onderweg hebben.

Ons Kloosterpad is in de basis een wandelroute van 330 kilometer langs vijftig voormalige kloosters en abdijen. Nu nog alleen in Oost-Brabant maar het initiatief wordt uitgebreid naar West-Brabant en Vlaanderen. De huidige route in Oost-Brabant kan in 15 etappes worden gelopen waarbij ook in kloosters kan worden overnacht. Daarnaast zijn er zo’n 20 rondwandelingen starten en eindigen bij een kloosterlocatie. In West-Brabant komen ook rondwandelingen. In de hele provincie worden nog dit jaar fietsroutes langs kloosters en abdijen ontwikkeld. Tot slot komen er plekken voor stiltebeleving en bezinning langs de route.

Route met centra voor stilte en bezinning

Noord-Brabant heeft een rijke kloosterhistorie. Van de 660 locaties resteren er nog zo’n 450. Volgens abt Denis Hendrikx van de Abdij van Berne heeft het kloosterleven een grote invloed gehad op de Brabantse samenleving. "Dat verhaal dreigde te verdwijnen maar we merken tegelijkertijd dat er veel belangstelling is voor het kloosterleven.” Hij had nooit gedacht dat het Kloosterpad zo’n vlucht zou nemen. Bovendien hebben kloostergemeenschappen de aanloop van wandelaars die blijven slapen als heel positief ervaren. Vooral omdat ze vaak deelnemen aan het gebed en de gezamenlijke maaltijd. "Zo ontstaan mooie gesprekken over het kloosterleven.” Louter nieuwsgierigheid wordt volgens de abt omgezet naar betrokkenheid. ”Kloosters zijn centra geworden waar mensen op verhaal kunnen komen. Bijvoorbeeld als plekken voor stilte en bezinning, waar in deze tijd veel behoefte aan is.”

Route in goede handen bij VisitBrabant

Jos van der Horst, gedeputeerde Energie en Cultuur, ziet voor de provincie na een initiële rol als ontwikkelaar nu een rol weggelegd als verbinder. Hij is een warm voorstander van het betrekken van het Routebureau van VisitBrabant bij het project en heeft dat ook financieel mogelijk gemaakt. "VisitBrabant is uitstekend toegerust om Ons Kloosterpad te beheren, door te ontwikkelen en onder de aandacht te brengen. De route past bovendien naadloos bij beleidskader Levendig Brabant 2030 van de provincie rond cultuur, erfgoed, sport en vrije tijd.” De provincie Noord-Brabant heeft destijds de opdracht gegeven om het verhaal van het Brabantse kloosterleven uit te werken en te werken aan de opbouw van een netwerk. "In 2021 werden diverse activiteiten georganiseerd in het kader van het Brabantse Kloosterjaar. Ook werd in dat jaar Ons Kloosterpad gelanceerd. Wat mij betreft is dit een super geslaagd ‘instrument’ om het verhaal van het Brabants kloosterleven toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daar ben ik trots op.”

Routes als verbinders en verhalenvertellers

Van der Horst was vooral trots op de inzet van vrijwilligers die deze route hebben ontwikkeld. In het K3-project van Erfgoed Brabant worden nu alle kloosters, kerken en kapellen digitaal ontsloten waardoor extra routebeleving aan Ons Kloosterpad kan worden toegevoegd. Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant: "Routes zijn verbinders en verhalenvertellers waar alles bij elkaar komt. Het volgen van een route is bovendien goed voor de gezondheid. Nu al is ‘Ons Kloosterpad’ een van de meest populaire routes in Brabant. We gaan de route uitbreiden én nog mooier maken met kunst en verhalen. Juist ook de jongere bezoekers waarderen de spirituele beleving. De kloosterwaarden van vroeger zien we terug in de wensen van morgen: liefde voor de natuur, sociale binding, gezondheid voor lichaam en geest. Wandelen en fietsen op Ons Kloosterpad past goed bij de levensstijl waar Brabant voor staat: volop genieten, met respect en belangstelling voor jouw omgeving.”

Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, fietsen, routes, bezinning, dmo's, beleid

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...