Geplaatst op: 21-12-2023
Auteur: Marc Gerlings

Friezen fietsen het vaakst voor recreatief plezier

Kennisrapport Recreatie fietsen - artikel met factsheet

Friezen fietsen het vaakst voor recreatief plezier
Verschillen recreatief fietsen komen naar voren in onderzoeksrapport. Foto: Fietsplatform.

Het recreatieve fietsen zit al jaren in de lift: we fietsen vaker, langer en verder. Maar hoe vaak, hoe veel en hoe ver eigenlijk? En wat zijn de effecten? Voor het eerst wordt in het zojuist verschenen Kennisrapport Recreatief fietsen onderscheid gemaakt tussen landelijke en provinciale onderzoekcijfers.

Fietsplatform spreekt van een unieke mogelijkheid om te benchmarken. Zo stappen Limburgers met 71% minder dan de gemiddeld in Nederland (76%) op de fiets voor een recreatieve tocht. De inwoners van Friesland fietsen het vaakst voor het plezier (82%).

Het rapport geeft ook een inkijk in het verschil in fietsvakantiegedrag. Inwoners van Overijssel, Zeeland en Noord-Holland ondernemen relatief vaak fietsstandplaatsvakanties in eigen land. Daarentegen maken de inwoners van Zuid-Holland, Gelderland en Flevoland relatief vaak trektochten van overnachtingsadres naar overnachtingsadres in Nederland.

Fietsstandplaatsvakantie top 3

De populairste provincies voor een fietsstandplaatsvakantie zijn Gelderland (marktaandeel van 17,6%), Drenthe (13,1%) en Overijssel (10,3%). Ruim een vijfde (22%) van de fietstrektochten gaat (voor een deel) door Gelderland, 16% door Overijssel en 15% door Noord-Holland en Drenthe. 

"De gegevens uit het rapport helpen bij de doorontwikkeling van recreatief fietsbeleid en fietsproducten. Zo kunnen provincies aan de slag met de genoemde verbeterpunten om het fietsen voor het plezier te bevorderen,” meldt Eric Nijland, directeur Fietsplatform.


Veel vrijetijdsactiviteiten worden in de eigen omgeving ondernomen. Fietsen is daarop geen uitzondering. Van de fietsers die doorgaans in Drenthe, Gelderland of Zeeland fietsen, komt een relatief groot deel uit een andere provincie. Voor Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Groningen en Limburg geldt dat de herkomst vooral in de eigen provincie ligt.  

Het rapport belicht onder meer het profiel van de fietser, fietsvakanties, de effecten en de waardering van verschillende aspecten van fietsen. Er is gebruik gemaakt van de meeste recente beschikbare bronnen. Zo zijn ook de nieuwe cijfers van het Onderzoek Inkomend Dagbezoek (OID) en het Onderzoek Inkomend Toerisme (OIT) verwerkt. Tabellen en grafieken tonen zowel de Nederlandse cijfers als die van de individuele provincies. De kerncijfers uit het rapport staan in een losse factsheet

Actualisatie

De rapportage licht veel fietscijfers uit. Maar welke onderzoeken liggen hieraan ten grondslag? En welke landelijke onderzoeken zijn er überhaupt met betrekking tot recreatief fietsen? Eerder dit jaar publiceerde Fietsplatform het document Kennisdata Recreatief fietsen voor een actueel overzicht. Zodra er een nieuw onderzoek of update is, verschijnt een actualisatie van de uitgave.

Trefwoorden: fietsen, recreatie, onderzoek

CELTH
 


||| Nieuws |||

16/05/24
Exclusief voor leden
easyJet noteert verlies maar verwacht sterke winstgroei in 2024.
Luchtvaartbedrijf easyJet meldt een gerapporteerd verlies van £347 miljoen voor belastingen. Dat klinkt veel maar het verlies daalt snel door de stijgende vraag naar vliegreizen. Dit zijn halfjaarcijfers van het gebroken boekjaar van easyJet.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
12/03/24
Exclusief voor leden
Avani Museum Quarter Amsterdam hotel open in tweede kwartaal 2024
Minor Hotels, een hospitality groep die in de hele wereld actief is, opent Avani Museum Quarter Amsterdam hotel in het tweede kwartaal van dit jaar.
08/03/24
Exclusief voor leden
Grondaankoop voor The Dutch Mountains
The Dutch Mountains in Eindhoven wordt met een omvang van ruim 65.000 m2 en een hoogte van 133 meter het grootste houten-hybride gebouw van de wereld. Leisure is een belangrijk in deze locatie. Een hotel, wellness en congrescentrum zijn onderdelen van dit unieke gebouw.
06/02/24
WILDLANDS en ATLAS samen beste evenementenlocatie 2023
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen en het ATLAS Theater zijn uitgeroepen tot Beste Evenementenlocatie van het Jaar 2023 door Meetings Awards. Deze award is een publieksprijs voor evenementenlocaties en organisaties in Nederland.
23/01/24
Exclusief voor leden
NS biedt deelfietsen TIER aan
NS biedt de elektrische deelfietsen van TIER aan in de NS-app. Reizigers kunnen de fietsen vanaf maandag 22 januari met de NS-app handig boeken, betalen en ontgrendelen.

||| Agenda |||

05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...