Geplaatst op: 04-12-2023
Auteur: Redactie

Technische innovaties in de vakantiebranche

Technische innovaties in de vakantiebranche

De vakantiebranche is, net als de meeste andere branches, voortdurend in beweging. Zo zijn er allerlei verschillende innovaties die zowel voor de reiziger zelf, als de grote organisaties en bedrijven die hierachter zitten, een enorme impact hebben. Dit heeft niet alleen te maken met de manier waarop we reizen, maar ook met de bedrijfsprocessen achter de schermen en de manier waarop een vakantie vandaag de dag wordt geboekt. Als eenvoudig voorbeeld nemen we het inchecken van onze koffers. Waar dit tot jaren geleden volledig door mensen werd gedaan, zien we dat ook deze processen voor een deel worden geautomatiseerd. Zo kun je op Schiphol zelf je koffer inchecken en wordt deze vervolgens automatisch naar het juiste vliegtuig gebracht. Welke innovaties er nog meer zijn, vertellen we je aan de hand van een aantal voorbeelden.


Digitalisering

Digitalisering heeft de vakantiebranche de laatste jaren enorm doen veranderen en de meeste bedrijven maken inmiddels gebruik van cloud technologie. De transformatie naar de cloud maakt het mogelijk om data efficiënter te kunnen beheren, toegang te krijgen tot geavanceerde analyses en de algehele operationele flexibiliteit als bedrijf te vergroten. Een belangrijk onderdeel van deze transitie is Microsoft Azure optimalisatie. Bedrijven in de vakantiebranche die Azure gebruiken, kunnen namelijk gebruikmaken van geavanceerde tools en services om hun operationele processen te verbeteren. Van resourcebeheer tot geautomatiseerde analyses, de optimalisatie van Microsoft Azure biedt bedrijven de mogelijkheid om schaalbaarheid te vergroten, kosten te beheersen en tegelijkertijd de klantervaring te verbeteren. Niet voor niets dus dat de grote spelers in de markt hier maximaal op in zetten.


Slimme technologieën om reizen gemakkelijker te maken

Slimme technologieën hebben een enorme impact gehad op de vakantiebranche. Denk bijvoorbeeld aan slimme koffers die je kunt volgen met behulp van een app op je telefoon, zodat je altijd weet waar je bagage zich bevindt. Daarnaast kunnen slimme hotelkamers worden bediend met je stem, waardoor je de verlichting, temperatuur en gordijnen kunt regelen zonder uit bed te hoeven komen. Deze technologieën zorgen voor gemak en comfort tijdens je vakantie, waardoor je meer kunt genieten van je vakantie. Nu moet je je alleen wel afvragen in hoeverre het fijn is dat je alles met je stem bedient, terwijl het ouderwets aan- en uit doen van een lamp met een schakelaar ook geen handeling vergt. Het kunnen volgen van je koffer door middel van een GPS-tracker is dan wel weer een uitkomst. Vooral wanneer je op vakantie gaat naar Spanje en je ziet dat je koffer in Milaan staat bijvoorbeeld.


Duurzaamheid en groene initiatieven

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema, dus ook in de vakantiebranche. Steeds meer hotels en resorts maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, recyclen afval en verminderen daarmee de uitstoot van CO2. Op deze manier probeert ook deze branche haar steentje bij te dragen, door enerzijds te werken aan het optimaliseren van de eigen processen, maar ook de reiziger op te voeden door simpele plaatsen van meerdere vuilnisbakken. Op deze manier zien we dat we stukje bij beetje steeds dichter bij het uiteindelijke doel komen, maar dat kost natuurlijk wel tijd.

Trefwoorden: technologie, innovatie, vakantie, management

CELTH
 

||| Nieuws |||

05/03/24
Ruim 60% van de Nederlandse camperaars boekt overnachtingsplekken
Door toenemende drukte op camperlocaties is er een grote toename van het vooraf boeken van een overnachtingsplek voor camperaars om er zeker van te zijn dat er een plek is.
05/03/24
EuroParcs ziet enorme piek in vroegboekingen
Enorme stijging in vroegboekingen voor het voorjaar en de zomer bij Europarcs door vooral Duitse Vakantiegasten. Vroegboekingen startten al in begin december vorig jaar.
05/03/24
ITB Berlin: Toerisme is booming
Vandaag start in Duitsland de grootste vakantiebeurs van de wereld de ITB. Jaarlijks bezoeken bijna 100.000 vakgenoten uit de hele wereld deze beurs. Op de openingsceremonie sprak Julia Simpson, voorzitter en CEO van de World Travel & Tourism Council over een ongekende groei van de sector.
05/03/24
Exclusief voor leden
Transitie op het bord naar vegetarisch
De Nederlander verandert in zijn eetgewoonten. Je zal steeds meer vegetariërs en vooral flexitariërs tegenkomen. Iet s om mee rekening te houden in de horeca van hotels, attracties en andere leisure omgevingen. 25% van alle hoofdmaaltijden is vegetarisch meldt CBS na onderzoek in samenwerking met RIVM en Voedingscentrum.
05/03/24
Verhalen en plekjes van bewoners in de spotlight
Deze week start de Gelderse streken campagne 2024. Dit jaar staan de verhalen van inwoners centraal. In deze meerjarige campagne werken de regionale toerismebureaus van Gelderland gesteund door de provincie eendrachtig samen.
05/03/24
Zelfscan voor toegankelijke festivals en evenementen
De Coalitie voor Inclusie heeft een zelfscan ontwikkeld voor festivals en evenementen. Met de zelfscan krijgen organisatoren laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van hun festival of evenement en krijgen ze praktische tips hoe ze de toegankelijkheid kunnen verbeteren.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
Exclusief voor leden
Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.

||| Agenda |||

12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...