Geplaatst op: 01-12-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

New Dutch gaat in de versnelling

New Dutch gaat in de versnelling
Foto: Jelle Verhoeks

Gisteren is op het Science Park in Utrecht de New Dutch campagne gelanceerd en het themajaar New Dutch voor 2025 aangekondigd.

New Dutch is een domeinoverstijgende samenwerking om Nederland als innovatief land aan de wereld te presenteren en richt zich op zowel bezoekers, talenten als bedrijven. In New Dutch werken nu 11 steden en regio’s samen. Ook NBTC en NL Branding doen mee.

Innovatie vieren

New Dutch is een beweging, een platform en een campagne die de innovatiedrang van Nederland viert. Gestaafd met verhalen over baanbrekende innovaties en inspirerende evenementen. Een initiatief van bedrijven, steden, regio’s, en landelijke organisaties samen. "Want met gecoördineerde inspanning gaan we laten zien én laten ervaren hoe een nieuwe generatie van Hollandse meesters vormgeeft aan de toekomst”, schrijven de samenwerkende partners enthousiast.

Partners

Partners in New Dutch zijn Eindhoven365 - Brabant Branding, Rotterdam Partners, Utrecht Marketing, Gemeente Nijmegen, Gemeente Arnhem, Leiden&Partners, Visit Flevoland - Almere City Marketing, Provincie Zeeland, Gemeente Zwolle - Twente Board, Merk Fryslân, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en NL Branding.

Relevant voor de toekomst

Voor Bastiaan Overeem van NBTC staat New Dutch voor een nieuwe branding- en positioneringsstrategie van Nederland in de wereld onder het motto ‘solvig global challenges together’. "Nederland is daar met haar open, inclusieve en innovatieve mentaliteit uitermate goed voor toegerust. We willen innovatief Nederland gecoördineerd nationaal en internationaal in de schijnwerpers te zetten.” We moeten volgens Bastiaan niet alleen leunen op het rijke verleden maar ook relevant zijn in de toekomst. "Het innovatieverhaal kon nog wat power gebruiken”, vertelt Bastiaan. New Dutch concentreert zich rond vijf thema’s: earth, heatlh, tech, food, culture en communities.

Themajaar 2025

Momenteel is New Dutch een samenwerking van 11 steden en regio’s. Amsterdam is deze week aangesloten en ze zijn nog in gesprek met Groningen en Maastricht. Op de bijeenkomst in Utrecht werd ook het themajaar 2025 aangekondigd waar New Dutch centraal staat. De ideeën zijn nog pril maar iedere regio kan zich daar bijvoorbeeld met een themaweek presenteren. "In 2025 laten zien hoe de wereld in 2050 er uit zou kunnen zien.”  

NewDutch

Trotser op Nederland

Wat Nederland en Nederlanders parten speelt is de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit. Volgens de voorzitter van de programmaraad van New Dutch, Rob van Hattem, mogen we wel wat trotser zijn op Nederland. "We zijn een klein land met zoveel Nobelprijswinnaars.” Daarnaast staat Nederland als relatief klein land maar mooi op een 7e plaats in de Global Innovation Index, op de 5e plaats van landen die het beste zijn in het aantrekken en ontwikkelen van talent, Op de 2e plaats van de Global Remote Work Index en op de 6e plaats van de Green Future Index van MIT.

Eén stem en één beeld

Dat New Dutch nog niet in de beeldvorming op internet is doorgedrongen liet Creative Strategist Choi Mi Chung van NL Branding pijnlijk zien. Als je ‘Netherlands’ op Google opzoekt kom je steeds weer op molens, tulpen en klompen. Toch is ze niet voor het uitgummen van dat imago: "We moeten het rijke verleden omarmen maar wel de inventiviteit van Nederland en de Nederlanders meer voor het voetlicht brengen.” Over die opdracht is ze wel realistisch: "Het veranderen van een imago van een land is een opgave van hele lange adem.” Over New Dutch is ze enthousiast "We hebben nu een nieuwe internationale positioneringsstrategie. Het is daarbij belangrijk dat we met één stem en één beeld praten. Voorheen bestond de internationale communicatie van Nederland uit allemaal op zich losstaande puzzelstukjes. Die gaan het beeld niet veranderen. We moeten nu één groot puzzelstuk leggen over alle domeinen heen.” Initiatiefnemer van het eerste uur, Peter Kentie van Eindhoven365, is ervan overtuigd dat het ombuigen van het imago van Nederland mogelijk is. "In Eindhoven zijn we in staat gebleken om het verhaal van onze stad in de wereld te veranderen. Vroeger dachten internationale kenniswerkers dat ze op de schaats naar het werk moesten. Nu staan we als moderne stad met een eigen verhaal bekend.”

Campagne gelanceerd

In Utrecht werd ook de campagne en de website newdutch.nl gelanceerd. New Dutch moet met storytelling worden geactiveerd. In de eerste campagne staat het laden van de term New Dutch centraal. Ze richten zich daarbij op de zogenaamde early adopters. Dat kunnen zowel potentiële bezoekers zijn, talenten die in Nederland willen werken of bedrijven die zich in Nederland willen vestigen.

NewDutch

Traditional Dutch

Met de aandacht voor New Dutch is het zeker niet de bedoeling dat we Traditional Dutch bij de vuilbak zetten. Martijn Bulthuis van Leiden&Partners: "New Dutch is ook heel belangrijk voor steden die zowel bekend zijn als Traditional Dutch maar ook een ander innovatief verhaal te vertellen hebben zoals Leiden. We moeten die trots van Nederland naar het buitenland brengen.” Bulthuis is een enthousiast ambassadeur van New Dutch en vindt dat het veel breder gedragen moet worden: "Dit initiatief wordt nu gesteund en gefinancierd door 11 regio’s. Dat is geen toekomstbestendig model en moet dus ook vanuit het rijk worden gesteund.”

NewDutch

Link: https://nlplatform.com/new-dutch
Trefwoorden: toerisme, beleid, dmo, cmo, Nederland, imago, merk, campagnes, themajaren

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
29/02/24
Exclusief voor leden
Schiphol opent nieuwe locatie voor taxidiensten (en later bussen)
Reizigers die van of naar luchthaven Schiphol reizen via een taxi-app zoals Uber of Bolt, kunnen zich vanaf nu laten ophalen op een nieuwe locatie dichtbij de terminal, aan de Koepelstraat.
29/02/24
Exclusief voor leden
Biedt LEV de oplossingen in het nieuwe reizen?
Lichte Elektrische Voertuigen (LEVs) maken tegenwoordig een steeds groter deel uit van het straatbeeld. Denk aan e-scooters, e-steps, e-bikes en micro-auto's. Deze voertuigen bieden kansen voor de verduurzaming van mobiliteit: ze zijn nagenoeg emissievrij en vragen minder (parkeer)ruimte. 18 partners gaan alle voordelen opzoeken in het LEVERAGE project.
28/02/24
Europa-Park start busverbinding tussen camping en Rulantica
Voor Europa-Park-bezoekers die graag overnachten in de eigen tent, caravan of camper beschikt de camping van het park over zo’n 300 staanplaatsen. Met het online reserveringssysteem is iedere gast vooraf verzekerd van een eigen gemarkeerde plek. Nieuw is de start van een busverbinding van de camping naar waterpark Rulantica.
28/02/24
Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland
Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling.
28/02/24
Toerisme Vlaanderen zoekt verbinding met andere beleidsterreinen
Toerisme Vlaanderen geeft een vervolg aan haar visie zoals die is verwoord in ‘Reizen naar Morgen’. Het agentschap nam daarin het voortouw in het zoeken naar een evenwicht tussen de meerwaarde van toerisme voor de bewoner, de bezoeker, de ondernemer en de plek.

||| Agenda |||

26/02/24
26/02/24 t/m 02-03-24: Vakantiebeurs voor mensen met een beperking
Van 26 februari t/m 2 maart 2024 organiseert het Vakantieschip voor de tweede keer dé aangepa...
12/03/24 t/m 13-03-24
12/03/24 t/m 13-03-24: Independent Hotel Show 2024
Independent Hotel Show Amsterdam is hét jaarlijkse hospitality-evenement dat zich volledig r...
19/03/24
19/03/24 t/m 19-03-24: hét kennisevent van de recreatie: Embrace.
Booking Experts organiseert op 19 maart 2024 de tweede editie van het kennisevent Embrace Growth: vo...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...