Geplaatst op: 30-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren

Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Een van de lanen in landgoed Haverriet. Foto: Landschap Overijssel.

Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.

De werkzaamheden zijn erop gericht hun veiligheid ook in de toekomst te garanderen en de karakteristieke structuur van dit cultureel erfgoed te behouden. Sterrenbos Haverriet is ruim honderd jaar geleden ontworpen door de gerenommeerde landschapsarchitect Pieter Wattez. Juist die datering maakt het bos bijzonder. Sterrenbossen met rechte lanen die samenkomen op een punt, waren in die tijd al lang weer uit de mode. Waarom gaf Ludwig van Heek dan toch de opdracht voor de aanleg ervan? Mogelijk voor de jacht. Vanuit het middelpunt van de ster heb je goed zicht in de acht lanen. Dat maakt dat Landschap Overijssel dit bos als ‘uniek’ benoemt.


Lanen mogelijk onveilig door slechte conditie

Dat karakteristieke lanenpatroon staat onder druk. De bomen van het landgoed zijn veelal in slechte conditie. Door het natuurlijke verouderingsproces in combinatie met verdroging en verzuring van de bodem, takelen ze nu snel af. Steeds meer bomen gaan dood. Zo dreigt het landgoedbos zijn bijzondere historische structuur te verliezen. Daarnaast maakt Landschap Overijssel zich zorgen over de veiligheid van recreanten. Vallende takken en omwaaiende bomen kunnen hen verwonden.

"Ingrijpen is onvermijdelijk om het bos weer vitaal te krijgen, het ontwerp te behouden en een veilig bezoek aan het sterrenbos te garanderen," aldus projectleider Wesley Meulenkamp. Lees verder >>>

Dit artikel is exclusief voor leden van het NRIT Media Vrijetijdsplatform.
Het complete artikel lezen? Log dan in of word lid.
E-mailadres:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten? - Lid of abonnee en nog niet geregistreerd?

Geen lid van het NRIT Media Vrijetijdsplatform? Word hier lid

 Proeflidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform
Jaarlidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform
Bedrijfslidmaatschap
NRIT Media Vrijetijdsplatform

Stopt automatisch
Compleet individueel
lidmaatschap
Compleet bedrijfs-lidmaatschap
Lidmaatschap NRIT Media Vrijetijdsplatform90 dagen365 dagen365 dagen
Onbeperkt digitaal toegang tot alle content Kennisbank
Nieuwsbrief NRIT Actueel
Recreatie & Toerisme
Vrijetijdstudies
Toegang zonder inloggen
€ 45,-
€ 165,75 per jaarVanaf € 331,50 per jaar
Probeer nu
Bestel nu
Bestel nu
Trefwoorden: Sterrenbos, lanen, natuur, veiligheid, Haverriet

CELTH
 

||| Nieuws |||

29/02/24
Marieke Frank wordt directeur Routebureau Veluwe
Marieke Frank wordt de nieuwe directeur van Routebureau Veluwe. Met ingang van 1 maart zal zij officieel starten in deze functie. In samenwerking met de oud-directeur Henk Mogezomp is het overdrachtsproces ingezet.
12/02/24
Via grondruil bijzondere natuur mogelijk langs de Lek
In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de gemeente Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. Dat werd mogelijk door grond te ruilen en tegelijkertijd recreatie te behouden.
07/02/24
Start herstel natuur in Haagse duinen
Om achteruitgang van de natuur in de duinen te stoppen, is gemeente Den Haag begin dit jaar begonnen met herstelwerk in het Westduinpark. Ook recreanten worden gevraagd rekening te houden met het landschap.
05/02/24
Utrechts Landschap krijgt POM-status
Utrechts Landschap is zeer verheugd en trots op het krijgen van de status van Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM).
30/01/24
Gebrekkige financiering Staatsbosbeheer gaat ten koste van recreatie
Het gebrek aan financiering bij Staatsbosbeheer - de grootste terreinbeheerder van ons land - zet het onderhoud van recreatieve voorzieningen in de natuur onder druk. De ANWB waarschuwt ervoor dat deze ontwikkeling er op termijn toe zal leiden dat natuurgebieden worden afgesloten voor bezoekers.
26/01/24
Exclusief voor leden
Voorlopig geen herontwikkeling Paleis Soestdijk
Het bestemmingsplan van de gemeente Baarn voor de herontwikkeling van het landgoed Paleis Soestdijk en woningbouw in het aangrenzende Alexanderkwartier is vernietigd door de Raad van State.
26/01/24
Meewandelen met Marin Goossen in Nationale Parken
Voorpret speelt een belangrijke rol in vakantie- en vrijetijdsbeleving. Een leuk YouTube-kanaal voor wandelaars is @walksinnationalparks. Daar kun je meelopen met Martin Goossen die wereldwijd de mooiste wandelingen maakt.
22/01/24
Exclusief voor leden
Natuurmonumenten vraagt om meer recreatieruimte
Natuurmonumenten pleit voor een natuurrijker Nederland en tegelijkertijd voor meer recreatieruimte. Om de natuur te beschermen komt Natuurmonumenten ook met aanvullende regels voor mensen die bijzondere activiteiten in de natuur willen organiseren.