Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 27-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen

Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed, me‘Koninklijke Kempen’ wint erfgoedprijs 2023. Copyright: provincie Antwerpen – Foto: Stefan Dewickere.

Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.

Daarnaast winnen twee laureaten 5.000 euro: het gerestaureerde Fort Van Liezele in Puurs-Sint-Amands en de schildering Gloria op de muur van Basisschool De Duizendpoot in Meerhout. Met de prijs bekroont de provincie Antwerpen organisaties die het rijke onroerend erfgoedverleden uit de provincie in de verf zet.

Koning Leopold I en zijn nazaten kochten vanaf midden 19de eeuw systematisch gronden in Geel, Mol, Dessel en Retie. De Belgische Kroon gebruikte de gronden voor bosbouw, landbouw, turfwinning, als jachtgebied, de koning probeerde zelfs wit zand te winnen. Later werden deze ‘Koninklijke Kempen’ omgebouwd tot een voorbeeldregio voor de landbouw, ontstond er het Prinsenpark en kreeg Mol er een atoomdorp waar aan kernonderzoek werd gedaan.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed: "De jury looft de multidisciplinaire aanpak van het project ‘Koninklijke Kempen’: getuigen werden geïnterviewd en de inwoners werden betrokken. Maar ook de toeristische diensten, de openbare besturen, de erfgoed- en de landschapssector en vele vrijwilligers werden ingezet voor dit alomvattend project mét langetermijnvisie. Met het provinciebestuur willen we deze langetermijnvisie met de Erfgoedprijs een steuntje in de rug geven!”

‘Koninklijke Kempen’ deelt het rijke verhaal van deze streek met zoveel mogelijk mensen. Dankzij de inzet van de IOED werd een geheel rond het zogenaamde Koninklijke domein in de Kempen opgezet: wandelingen, een expo, een boek en landschapsherstel verankeren dit erfgoed in de leefomgeving.

Laureaten Erfgoedprijs 2023:  

Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands: Museum Fort Liezele 

Het gerestaureerde Fort Van Liezele, in zijn vernieuwde parkomgeving, verdiende een mooie bestemming. In plaats van het bestaande museum op te frissen, zetten de vele vrijwilligers van de VZW Fort Liezele en het gemeentebestuur gezamenlijk de schouders onder een verfrissend museumproject. De jury looft de aandacht voor jongeren en een divers publiek, met overnachtingsmogelijkheden, tentoonstellingsruimten, een dynamische en interactieve tentoonstelling en avontuurlijke bezoekmogelijkheden.

Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot, Meerhout: Gloria komt naar huis!

Een vergeten schildering van Britse militairen uit het einde van WOII duikt plots op onder het pleisterwerk van een schoolmuur. Voor vele schoolbesturen klinkt dit als een extra probleem, maar niet voor het team van basisschool De Duizendpoot. Zij gooiden hun hele enthousiasme in de strijd en vonden de beste partners om van Gloria een prachtig project te maken en haar opnieuw een plek te geven in de school en de lokale gemeenschap.

Jury Erfgoedprijs 2023 Provincie Antwerpen 

Koen De Vlieger-De Wilde, directeur kasteel d’Ursel – Provincie Antwerpen  

Leni Thiers, Agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse overheid - erfgoedconsulent bouwkundig erfgoed  

Reinoud Van Acker, stafmedewerker Erfgoed, Provincie West-Vlaanderen 

Carolien Van Hecke, directeur Stadsmuseum Dendermonde 

Luk Lemmens, eerste gedeputeerde en juryvoorzitter 

Trefwoorden: erfgoed, cultuur, Antwerpen

CELTH



||| Nieuws |||

19/05/25
Wisselend beeld Gelders dagbezoek in meivakantie
In de meivakantie hebben attracties op de Veluwe, in de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen meer bezoek ontvangen dan een jaar eerder. Het was wel rustiger in de binnensteden en in de natuur. Er waren meer bezoekers uit andere regio’s.
19/05/25
Biesbosch MuseumEiland verbetert toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers
Biesbosch MuseumEiland heeft nieuwe stappen gezet om het Nationaal Park en het museum toegankelijker te maken voor bezoekers met een fysieke beperking. Ook zijn meer bankjes geplaatst.
15/05/25
Kun je voorspellen of het druk wordt in de natuur?
Welke factoren beïnvloeden het bezoek aan natuurgebieden? Is het de dag van de week, periode van het jaar, vakanties of feestdagen, zon, regen of wind of vrije dagen? Market Intelligence Analist van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Pim Nouwens, dook in de data van de Visitor Data Monitor en kwam met interessante conclusies.
14/05/25
Exclusief voor leden
Tweede XL klompenpad gaat open
Zaterdag 24 mei 2025 is in Neder-Betuwe de feestelijke opening van Klompenpad XL: het Spanjaardspad. Wethouder Herma van Dijkhuizen van gemeente Neder-Betuwe en projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland onthullen het startpaneel in Opheusden.
13/05/25
Keukenhof kijkt terug op een stralend seizoen
Ruim 1,4 miljoen bezoekers vanuit de hele wereld brachten een bezoek aan de keukenhof en beoordeelden het bezoek met een 8,7.
07/05/25
Kabinet kondigt forse bezuinigingen aan voor Nationale Parken
In de voorjaarsnota heeft het kabinet aangekondigd dat de Nationale Parken de komende jaren bijna 24 miljoen euro minder zullen ontvangen. Dit besluit komt ondanks jaren van voorbereiding op nieuw beleid voor de periode 2024-2030 en een recent manifest waarin de parken samen met het ministerie van LVVN en 15 partners hun samenwerking bevestigden.
07/05/25
Klompenpad KIDS in Ede ontworpen door kinderen
Met het nieuwe Doesburgermolenpad KIDS kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders op avontuur op de Doesburger Eng in Ede. De route is gemaakt voor en door kinderen.
02/05/25
ZooParc Overloon zet 25-jarig jubileum in het teken van natuurbescherming
Tijdens jubileumjaar maakt het park het Projet van het Jaar bekend en in de zomer vindt de opening van het themagebied Ngyuwe plaats.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.