Geplaatst op: 20-11-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught

Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught

Dit weekend is in Nationaal Monument Kamp Vught de avondvoorstelling ‘Crossing Time’ in première gegaan. De voorstelling is nu al zo populair dat op elke speelavond extra voorstellingen zijn toegevoegd.  

Crossing Time is één van de projecten van programma ‘Brabant Herinnert’ en een opmars naar het Brabantbrede culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ in 2024-2025. In dat jaar viert en herdenkt Nederland dat zij 80 jaar geleden bevrijd werd. De voorstelling was al eerder geprogrammeerd maar werd toen door de lockdowns vanwege de pandemie onderbroken.

De dertig minuten durende avondvoorstelling is een 360-graden-beleving op het voormalig kampterrein, waarbij de bezoeker door intense beelden, licht en geluid omringd wordt door silhouetten van een stoet mensen. Jouw schaduw wordt onderdeel van geprojecteerde schaduwen van mensen. In de verte hoor je geluiden. Door van standpunt of perspectief te wisselen bepaal je zelf de rol die je wilt aannemen. Kies je voor een afstandelijke blik of maak je liever deel uit van deze carrousel van licht en beweging

CrossingTime


Paralellen tussen heden en verleden

Het schouwspel is ontworpen door Beeldjutters en Theatermachine en nodigt uit tot nadenken en het trekken van parallellen tussen heden en verleden. De kunstenaars willen bezoekers ervan bewust te maken dat de thema’s die hier 80 jaar geleden speelden bij gevangenen, bewakers en omwonenden, nog steeds actueel zijn. Vincent Vriens van Beeldjutters: "Bezoekers worden tijdens de voorstelling omringd door silhouetten die de mensen van het kamp of bewakers kunnen zijn. Je wordt onderdeel van de carrousel van mensen die om je heen loopt. Het is onze bedoeling dat je gaat voelen wat jouw rol is ten opzichte van die mensen.”

CrossingTime


Van herdenken naar overdenken en nadenken

Isabel Nielen van de Theatermachine: "We zeggen altijd ‘dat nooit meer’ maar wat betekent dat dan? We herdenken maar als je gaat overdenken en nadenken dan ga je ook naar het heden.” Aan de opnames hebben honderd figuranten meegewerkt. Vriens: Zij zijn heel bewust niet in typische kleding voor een bepaald tijdsbeeld gefilmd zodat het een voorstelling van alle tijden is.” De voorstelling gaat voor de makers heel erg over waar we nu mee bezig zijn. "Triest dat deze voorstelling in het decor van de Tweede Wereldoorlog alleen maar actueler is geworden.”

Link: https://brabantherinnert.nl/crossing-time/
Trefwoorden: cultuur, Noord-Brabant, voorstellingen

CELTH
 


||| Nieuws |||

06/06/24
Karin Bloemen & Cor Bakker op grote hoogte
Panorama Hanze sluit af met een unieke muzikale ervaring tijdens een concert op het Panoramadak van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.
03/06/24
Unieke attractie: enige Chinook in Europa staat in NMM
Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft een Chinook helikopter verworven. Het is een Chinook type D (D-663) die dankzij de introductie van het nieuwe type F nu door de Koninklijke Luchtmacht aan het NMM is geschonken.
03/06/24
Exclusief voor leden
8.000 meer bezoekers toegestaan voor Paleis Noordeinde en stallen
Van 17 juli tot en met 4 augustus 2024 is Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen open voor publiek. In totaal kunnen 43.000 bezoekers, 8.000 meer dan vorig jaar, deze zomer het werkpaleis van de Koning bezichtigen.
30/05/24
Jonge piloten mogen echt vliegen tijdens Kindervliegdagen bij Aviodrome
Luchtvaartmuseum Aviodrome biedt kinderen van 8 tot en met 12 jaar de kans om in de maand juni mee te vliegen in een Cessna van de SAS.
27/05/24
Exclusief voor leden
Willem-Alexander opent H'ART Museum officieel
Booking.com en Agoda.com, beide onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingsites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is.
21/05/24
Influencers ontdekken Zwolle: dag vol historie, culinaire hotspots en cultuur
Vrijdg 24 mei zullen influencers de Hanzestad vanuit verschillende perspectieven ontdekken: stad en historie, hotsports en culinair, en kunst en cultuur.
17/05/24
Exclusief voor leden
Grote zorgen bij natuur en cultuur over coalitieakkoord
De trein die Nederland, Blegië en Duitsland verbindt, zal vanaf zondag 9 juni officieel gaan rijden voor reizigers conform dienstregeling.
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...