Geplaatst op: 20-11-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught

Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught

Dit weekend is in Nationaal Monument Kamp Vught de avondvoorstelling ‘Crossing Time’ in première gegaan. De voorstelling is nu al zo populair dat op elke speelavond extra voorstellingen zijn toegevoegd.  

Crossing Time is één van de projecten van programma ‘Brabant Herinnert’ en een opmars naar het Brabantbrede culturele programma ‘Brabant Brug naar Vrijheid’ in 2024-2025. In dat jaar viert en herdenkt Nederland dat zij 80 jaar geleden bevrijd werd. De voorstelling was al eerder geprogrammeerd maar werd toen door de lockdowns vanwege de pandemie onderbroken.

De dertig minuten durende avondvoorstelling is een 360-graden-beleving op het voormalig kampterrein, waarbij de bezoeker door intense beelden, licht en geluid omringd wordt door silhouetten van een stoet mensen. Jouw schaduw wordt onderdeel van geprojecteerde schaduwen van mensen. In de verte hoor je geluiden. Door van standpunt of perspectief te wisselen bepaal je zelf de rol die je wilt aannemen. Kies je voor een afstandelijke blik of maak je liever deel uit van deze carrousel van licht en beweging

CrossingTime


Paralellen tussen heden en verleden

Het schouwspel is ontworpen door Beeldjutters en Theatermachine en nodigt uit tot nadenken en het trekken van parallellen tussen heden en verleden. De kunstenaars willen bezoekers ervan bewust te maken dat de thema’s die hier 80 jaar geleden speelden bij gevangenen, bewakers en omwonenden, nog steeds actueel zijn. Vincent Vriens van Beeldjutters: "Bezoekers worden tijdens de voorstelling omringd door silhouetten die de mensen van het kamp of bewakers kunnen zijn. Je wordt onderdeel van de carrousel van mensen die om je heen loopt. Het is onze bedoeling dat je gaat voelen wat jouw rol is ten opzichte van die mensen.”

CrossingTime


Van herdenken naar overdenken en nadenken

Isabel Nielen van de Theatermachine: "We zeggen altijd ‘dat nooit meer’ maar wat betekent dat dan? We herdenken maar als je gaat overdenken en nadenken dan ga je ook naar het heden.” Aan de opnames hebben honderd figuranten meegewerkt. Vriens: Zij zijn heel bewust niet in typische kleding voor een bepaald tijdsbeeld gefilmd zodat het een voorstelling van alle tijden is.” De voorstelling gaat voor de makers heel erg over waar we nu mee bezig zijn. "Triest dat deze voorstelling in het decor van de Tweede Wereldoorlog alleen maar actueler is geworden.”

Link: https://brabantherinnert.nl/crossing-time/
Trefwoorden: cultuur, Noord-Brabant, voorstellingen

CELTH
 

||| Nieuws |||

04/03/24
Exclusief voor leden
NS heeft problemen op de lijnen naar Schiphol
NS kampt met problemen op de aanvoerlijnen naar Schiphol. Op het HSL-traject moet langzamer gereden worden. Het spoorbedrijf moet ook langer wachten op nieuwe treinen. De verbinding tussen het Oosten van het land en Schiphol ligt er ook veel te lang uit.
01/03/24
Grote zorgen vanuit recreatie op Nationaal Programma Landelijk Gebied
HISWA-RECRON maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van een visie op recreatie in het (ontwerp) Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin wordt het tekort aan recreatieruimte niet geadresseerd en kunnen recreatiebedrijven in de zogenaamde overgangsgebieden rond Natura 2000 gebieden ernstig in de problemen komen.
01/03/24
Exclusief voor leden
Europees Parlement stemt in met regels voor platforms
Europa gaat het toezicht op verhuurplatforms zoals Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor harmoniseren. Er komt één wettelijk kader waar deze zogenaamde korte termijn verhuurdiensten (STR's) zich aan moeten houden. De regels zijn erop gericht dat lokale autoriteiten passend beleid kunnen ontwikkelen. Het Europese Parlement heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met de nieuwe regels.
28/02/24
Toerisme Vlaanderen zoekt verbinding met andere beleidsterreinen
Toerisme Vlaanderen geeft een vervolg aan haar visie zoals die is verwoord in ‘Reizen naar Morgen’. Het agentschap nam daarin het voortouw in het zoeken naar een evenwicht tussen de meerwaarde van toerisme voor de bewoner, de bezoeker, de ondernemer en de plek.
26/02/24
Kunstraden aan de slag met Nationaal Slavernijmuseum
Staatssecretaris Fleur Gräper - van Koolwijk en Touria Meliani, wethouder van de gemeente Amsterdam, hebben de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad gevraagd om advies te geven over 'Vertel het hele verhaal'.
23/02/24
Booking.com houdt rekening met miljoenenboete uit Spanje
Boekingsplatform voor reizen en accommodaties Booking.com krijgt mogelijk een boete van 490 miljoen euro van de Spaanse mededingingsautoriteit CNMC.
23/02/24
Recreatiesector in adviesorgaan Wijdemeren
Een convenant tussen de recreatiesector en gemeente Wijdemeren zal binnenkort getekend gaan worden. Daarin wordt het gezamenlijk streven van partijen -waaronder HISWA-RECRON- naar een kwalitatief hoogwaardig en toekomstbestendig Wijdemeers Plassengebied.
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...