Geplaatst op: 10-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

3,3 miljoen euro voor projecten erfgoed Zuid-Holland

Subsidies voor het beleefbaar maken van erfgoed

3,3 miljoen euro voor projecten erfgoed Zuid-Holland

In 2024 kunnen binnen het maatregelenpakket van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen 68 projecten een subsidie tegemoet zien. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stellen hiervoor €3,3 miljoen beschikbaar.


Onder de projecten bevinden zich onder meer de organisatie van de historische trekvaartdag, de restauratie van vier bijgebouwen op het terrein van Fort Buitensluis, een educatief project over de koloniale sporen van Park Rusthoff (Sassenheim) en een restauratie en herbestemming van een scheepsloods tot werkplaats voor molenonderhoud van Werelderfgoed Kinderdijk.

Meindert Stolk, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed: "Het is mooi om te zien dat er zoveel initiatiefnemers zich inzetten om de geschiedenis van Zuid-Holland beleefbaar en bereikbaar voor iedereen te houden. Participatie vanuit de samenleving is daarbij van essentieel belang. Helaas kunnen wij niet aan iedereen een subsidie verlenen. Maar gelukkig kunnen we een flink aantal projecten wel ondersteunen.”


Projecten met subsidie 2024

In samenwerking met de 7 erfgoedtafels is bepaald welke projecten het aankomende jaar het meest bijdragen aan het beleefbaar maken van onze erfgoedlijnen. Deze lijst met projecten is als advies aan het provinciebestuur aangeboden. Op 31 oktober 2023 hebben Gedeputeerde Staten besloten voor welke projecten het komende jaar subsidie kan worden aangevraagd binnen de ‘Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland 2020’. Subsidie aanvragen is mogelijk nadat het ‘Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2024’ is gepubliceerd in het Provinciaal Blad.


Erfgoed en erfgoedlijnen

Het is belangrijk dat erfgoed toegankelijk is voor iedereen en dat daarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit van de bezoekers. Bij de projectvoorstellen uit het Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2024 zien we projecten die hieraan bijdragen. Stichting Museum Nieuwpoort zal bijvoorbeeld moderne technologie (virtual reality) inzetten om het museum nog aantrekkelijker te maken voor jeugd en Stichting Liniebreed Ondernemen komt met een praktische handleiding over hoe de partners binnen de Oude Hollandse Waterlinie nieuwe doelgroepen kunnen betrekken. Om ook deze nieuwe doelgroepen kennis te laten maken met ons erfgoed worden laagdrempelige evenementen georganiseerd zoals de Dag van het Kasteel, de Bunkerdag, de regionale Trekvaartdag en een Romeins festival in Limes-park Matilo in Leiden.


Wat zijn de erfgoedlijnen in Zuid-Holland?

De provincie kent 7 erfgoedlijnen: Atlantikwall, Historisch Haringvliet, Landgoederenzone, Neder-Germaanse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en Waterdriehoek. Een erfgoedlijn bestaat uit twee aspecten: een geografische lijn (bijvoorbeeld de kust, rivier of een trekvaart) en een gezamenlijk verhaal. Kastelen, landgoederen, bunkers en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. Samen met ruim 300 externe partners en gesteund door duizenden betrokken en enthousiaste vrijwilligers is het mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, te beleven, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft het erfgoed ook voor de toekomst behouden. Sinds de start van de erfgoedlijnen in 2012 hebben bijna 800 projecten bijgedragen aan de ontwikkeling van de erfgoedlijnen.


Trefwoorden: erfgoed, subsidie, beleid, Zuid-Holland

CELTH
 








||| Nieuws |||

26/07/24
Woest 17 uitgeroepen tot Beste Paviljoen van Nederland 2024
Het Zeeuwse paviljoen Woest 17 is op 25 juli uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van Nederland 2024. Naast de hoofdprijs werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Strandclub Horizon in Renesse werd uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer, Nederzandt in Zuid-Holland won de titel voor het Meest Duurzame Paviljoen en Oranje Buiten in Hoorn werd het Beste Zoetwaterpaviljoen van 2024.
25/07/24
Meer mensen verdrinken
In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.
19/07/24
Recreatiegebied afgesloten vanwege incidenten met wolf
De wolf rukt op in Nederland en dat heeft gevolgen voor recreatie in gebieden waar de wolf voorkomt. Na recente incidenten met een wolf heeft de gemeente Leusden besloten om een kerngebied van Landgoed Den Treek per direct af te sluiten voor recreanten en bezoekers.
19/07/24
80 jaar vrijheid herdacht op 330 kilometer vrijheidspad
Op 10 september 2024 start in Leopoldsburg, België, het Vrijheidspad, een 11-daagse wandelestafette die het begin van 80 jaar vrijheid markeert. De route loopt door de provincies Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland, en volgt de Market Garden Liberation Route.
17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
17/07/24
VVV en Ondernemersvereniging ontwikkelen spannende kinderspeurtocht
VVV Waterland van Friesland en de ondernemersvereniging van Heeg (OVH2000) hebben een spannende kinderspeurtocht ontwikkeld die kinderen op een avontuurlijke manier kennis laat maken met het historische watersportdorp Heeg.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.