Geplaatst op: 10-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

3,3 miljoen euro voor projecten erfgoed Zuid-Holland

Subsidies voor het beleefbaar maken van erfgoed

3,3 miljoen euro voor projecten erfgoed Zuid-Holland

In 2024 kunnen binnen het maatregelenpakket van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen 68 projecten een subsidie tegemoet zien. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stellen hiervoor €3,3 miljoen beschikbaar.


Onder de projecten bevinden zich onder meer de organisatie van de historische trekvaartdag, de restauratie van vier bijgebouwen op het terrein van Fort Buitensluis, een educatief project over de koloniale sporen van Park Rusthoff (Sassenheim) en een restauratie en herbestemming van een scheepsloods tot werkplaats voor molenonderhoud van Werelderfgoed Kinderdijk.

Meindert Stolk, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed: "Het is mooi om te zien dat er zoveel initiatiefnemers zich inzetten om de geschiedenis van Zuid-Holland beleefbaar en bereikbaar voor iedereen te houden. Participatie vanuit de samenleving is daarbij van essentieel belang. Helaas kunnen wij niet aan iedereen een subsidie verlenen. Maar gelukkig kunnen we een flink aantal projecten wel ondersteunen.”


Projecten met subsidie 2024

In samenwerking met de 7 erfgoedtafels is bepaald welke projecten het aankomende jaar het meest bijdragen aan het beleefbaar maken van onze erfgoedlijnen. Deze lijst met projecten is als advies aan het provinciebestuur aangeboden. Op 31 oktober 2023 hebben Gedeputeerde Staten besloten voor welke projecten het komende jaar subsidie kan worden aangevraagd binnen de ‘Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland 2020’. Subsidie aanvragen is mogelijk nadat het ‘Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2024’ is gepubliceerd in het Provinciaal Blad.


Erfgoed en erfgoedlijnen

Het is belangrijk dat erfgoed toegankelijk is voor iedereen en dat daarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit van de bezoekers. Bij de projectvoorstellen uit het Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2024 zien we projecten die hieraan bijdragen. Stichting Museum Nieuwpoort zal bijvoorbeeld moderne technologie (virtual reality) inzetten om het museum nog aantrekkelijker te maken voor jeugd en Stichting Liniebreed Ondernemen komt met een praktische handleiding over hoe de partners binnen de Oude Hollandse Waterlinie nieuwe doelgroepen kunnen betrekken. Om ook deze nieuwe doelgroepen kennis te laten maken met ons erfgoed worden laagdrempelige evenementen georganiseerd zoals de Dag van het Kasteel, de Bunkerdag, de regionale Trekvaartdag en een Romeins festival in Limes-park Matilo in Leiden.


Wat zijn de erfgoedlijnen in Zuid-Holland?

De provincie kent 7 erfgoedlijnen: Atlantikwall, Historisch Haringvliet, Landgoederenzone, Neder-Germaanse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en Waterdriehoek. Een erfgoedlijn bestaat uit twee aspecten: een geografische lijn (bijvoorbeeld de kust, rivier of een trekvaart) en een gezamenlijk verhaal. Kastelen, landgoederen, bunkers en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. Samen met ruim 300 externe partners en gesteund door duizenden betrokken en enthousiaste vrijwilligers is het mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, te beleven, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft het erfgoed ook voor de toekomst behouden. Sinds de start van de erfgoedlijnen in 2012 hebben bijna 800 projecten bijgedragen aan de ontwikkeling van de erfgoedlijnen.


Trefwoorden: erfgoed, subsidie, beleid, Zuid-Holland

CELTH
 


||| Nieuws |||

17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.
17/05/24
Suppers maken Nederlandse wateren schoon in tour
Deze zomer worden Clean up on Tours georganiseerd. Deelname is gratis en voor al het materiaal, inclusief sup en instructeur, wordt gezorgd.
17/05/24
Exclusief voor leden
Eerste doorfietsroute Utrecht is meteen ook aantrekkelijk voor toerisme
Veiliger en prettiger fietsen over een breed fietspad met zoveel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is het idee achter het concept doorfietsroutes. De doorfietsroute F199 tussen Amersfoort en Bunschoten is de eerste in de provincie Utrecht die volledig gerealiseerd is.
16/05/24
Bijzondere mijlpaal: 200 stranden en jachthavens voeren de Blauwe Vlag in 2024
Dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. De afgelopen jaren groeit vooral het aantal Blauwe Vlaggen bij jachthavens
13/05/24
Vlaanderen kiest voor 25 mooiste fietsroutes
In Nederland kennen we de regionale fietsnetwerken die met de knooppunten werken en de landelijke LF-icoon routes. In Vlaanderen hebben ze met 25 Flanders Finest Fietsroutes een tussenvorm gemaakt. Dit zijn thematische routes die in een dag kunnen worden afgelegd
13/05/24
Uitkijktoren over renovatie Binnenhof
In Den Haag wordt gebouwd aan het 'Uitzichtpunt Binnenhof'. De opvallende, nieuwe blikvanger biedt bezoekers vanaf deze zomer een uniek beeld op het Binnenhof en de Haagse Binnenstad. De uitkijktoren zelf is bijzonder en kan een echte attractie worden deze zomer.
13/05/24
Exclusief voor leden
Hilversum openingsstad Open Monumentendag 2024
Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum.
07/05/24
Wandelnet en ANWB willen meer mogelijkheden voor wandelen langs boerenland
ANWB en Wandelnet komen met een slimme aanpak voor het tekort aan recreatieruimte in Nederland: Wandelen door het boerenland, langs de randen van akkers, weilanden en polders. Beide organisaties zetten zich in voor een Nationale Boerenlandpadenregeling. Die gaat boeren financieel ook ondersteunen.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...