Geplaatst op: 02-11-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Mens centraal in Regio Deal Midden-Brabant

Mens centraal in Regio Deal Midden-Brabant

De regio Midden-Brabant gaat 30 miljoen euro in het gebied investeren. In de plannen staat ondernemen, innoveren en experimenteren met de mens centraal. Het project ‘Leisure for a better Society’ maakt ook onderdeel uit van deze Regio Deal.

Op 1 november heeft minister Hugo de Jonge van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het startschot gegeven voor de Regio Deal ‘Ondernemen, innoveren en experimenteren met de mens centraal’ van Midden-Brabant. Deze bestaat uit negen innovatieprojecten die alle gericht zijn op het bevorderen van de brede welvaart in deze regio én ons land. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken hee- hiervoor 12,5 miljoen euro toegekend. Dit bedrag is door diverse partijen verhoogd naar ruim 30 miljoen euro.

(Be)leefbaar houden van Brabant

Met de Regio Deal verbindt Midden-Brabant kennis en praktijk in de vorm van proeftuinen voor veranderopgaven in duurzaamheid en leefbaarheid & welzijn. Eén van die proeftuinen rond leefbaarheid & welzijn is leisure. Het project ‘Leisure for a better Society’ draait om het (be)leefIaar houden van Brabant. In dat project worden in ateliers onderzocht en een biënnale gepresenteerd in hoeverre het gastvrijheidsdomein met de kennis en expertise op het gebied van storytelling en imaginering kan bijdragen aan de grote transities van Brabant.

Een belevenis met betekenis

In de tweejaarlijkse publieksmanifestatie Van Gogh Homeland ervaren bezoekers oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Met de verbeeldingskracht van Nederlands grootste meester Vincent van Gogh, die 150 jaar geleden in het Brabantse landschap zijn inspiratie vond. De essentie van Van Gogh Homeland is volgens Joost Melis, directeur van de stichting Van Gogh Homeland, kort maar krachtig samen te vatten: "Een belevenis met betekenis.”

Match made in heaven

De rol van Van Gogh is volgens projectmanager Lian Duif een ‘match made in heaven’: "We zeggen wel eens met een knipoog tegen elkaar: Van Gogh is eigenlijk de meester van transities avant la lettre. Hij bekommerde zich om zijn homeland. Hij legde dat vast in zijn brieven en schilderijen. Daarnaast stelde hij de menselijke maat aan de kaak. Bovendien maakte hij zich in zijn tijdsgewricht – het begin van de industriële revolutie – druk over wat er op de mensen afkwam en wat dat zou betekenen voor hun homeland. In die zin is de uitdaging te vergelijken met die van onze tijd: hoe kun je het grote publiek meenemen in een grote transitie? Daarin is Van Gogh ons voorgegaan.” De eerste Van Gogh Homeland Biënnale vindt plaats in 2026 in de stad en Oostflank van Tilburg.

Lees ook het interview dat Joost Melis en Lian Duif eerder gaven aan NRIT.

Trefwoorden: beleid, gebiedsontwikkeling, innovatie, Noord-Brabant, attracties

CELTH
 








||| Nieuws |||

30/08/24
Exclusief voor leden
Architect Western Region verlaat touroperator TUI
In oktober en november nemen in attractiepark Toverland angstaanjagende griezels de macht over Toverland tijdens 13 Halloween Nights in 2024.
30/08/24
Toverland voorbereiding op 13 Halloween Nights
In oktober en november nemen in attractiepark Toverland angstaanjagende griezels de macht over Toverland tijdens 13 Halloween Nights in 2024.
30/08/24
AirExplore krijgt goedkeuring voor VS
AirExplore, de luchtvaartmaatschappij van Slowakije, heeft goedkeuring gekregen van het Amerikaanse ministerie van Transport (US DOT) om commerciële vluchten te starten in het Amerikaanse luchtruim.
30/08/24
Schiphol gaat 6 miljard in infrastructuur investeren
Schiphol kondigt het grootste investeringsplan aan in de geschiedenis van de luchthaven om de infrastructuur, arbeidsomstandigheden en dienstverlening aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen te verbeteren. Schiphol gaat de komende vijf jaar 6 miljard euro investeren.
30/08/24
Sterk toeristisch halfjaar voor Tsjechië
Het toerisme in Tsjechië blijft in 2024 sterk groeien, volgens recente cijfers van het Czech Statistical Office. In de eerste helft van 2024 bezochten 4,7 miljoen buitenlandse toeristen het land, een stijging van 12,8% ten opzichte van vorig jaar.
29/08/24
Schoonmaakbedrijf CSU wil ICS overnemen
Uit een melding bij Autoriteit Consument en Markt blijkt dat CSU Groep de ICS Groep wil overnemen. De bedrijven hebben op 23 augustus 2024 de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname.
29/08/24
Exclusief voor leden
Interactieve beleving fort Nigtevecht
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’ van Natuurmonumenten op Fort bij Nigtevecht bij Abcoude.
29/08/24
Vakbond vraagt om wet recht op onbereikbaarheid
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV, pleit voor het invoeren van een wetsvoorstel dat werknemers het ‘recht op onbereikbaarheid’ geeft: ‘Burn-out als gevolg van een te hoge werkdruk is beroepsziekte nummer één in Nederland’.

||| Agenda |||

28/08/24
28/08/24 t/m 01-09-24: HISWA te Water
Eind augustus is de Bataviahaven van Lelystad omgetoverd tot een waar watersport-paradijs. Dan ligge...
03/09/24
03/09/24 t/m 03-09-24: Online Kennissessie Landelijke database logiesaccommodaties
De Landelijke Data Alliantie organiseert op dinsdag 3 september 2024 tussen 11:00 en 12:00 de online...
10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...