Geplaatst op: 02-11-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Mens centraal in Regio Deal Midden-Brabant

Mens centraal in Regio Deal Midden-Brabant

De regio Midden-Brabant gaat 30 miljoen euro in het gebied investeren. In de plannen staat ondernemen, innoveren en experimenteren met de mens centraal. Het project ‘Leisure for a better Society’ maakt ook onderdeel uit van deze Regio Deal.

Op 1 november heeft minister Hugo de Jonge van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het startschot gegeven voor de Regio Deal ‘Ondernemen, innoveren en experimenteren met de mens centraal’ van Midden-Brabant. Deze bestaat uit negen innovatieprojecten die alle gericht zijn op het bevorderen van de brede welvaart in deze regio én ons land. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken hee- hiervoor 12,5 miljoen euro toegekend. Dit bedrag is door diverse partijen verhoogd naar ruim 30 miljoen euro.

(Be)leefbaar houden van Brabant

Met de Regio Deal verbindt Midden-Brabant kennis en praktijk in de vorm van proeftuinen voor veranderopgaven in duurzaamheid en leefbaarheid & welzijn. Eén van die proeftuinen rond leefbaarheid & welzijn is leisure. Het project ‘Leisure for a better Society’ draait om het (be)leefIaar houden van Brabant. In dat project worden in ateliers onderzocht en een biënnale gepresenteerd in hoeverre het gastvrijheidsdomein met de kennis en expertise op het gebied van storytelling en imaginering kan bijdragen aan de grote transities van Brabant.

Een belevenis met betekenis

In de tweejaarlijkse publieksmanifestatie Van Gogh Homeland ervaren bezoekers oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Met de verbeeldingskracht van Nederlands grootste meester Vincent van Gogh, die 150 jaar geleden in het Brabantse landschap zijn inspiratie vond. De essentie van Van Gogh Homeland is volgens Joost Melis, directeur van de stichting Van Gogh Homeland, kort maar krachtig samen te vatten: "Een belevenis met betekenis.”

Match made in heaven

De rol van Van Gogh is volgens projectmanager Lian Duif een ‘match made in heaven’: "We zeggen wel eens met een knipoog tegen elkaar: Van Gogh is eigenlijk de meester van transities avant la lettre. Hij bekommerde zich om zijn homeland. Hij legde dat vast in zijn brieven en schilderijen. Daarnaast stelde hij de menselijke maat aan de kaak. Bovendien maakte hij zich in zijn tijdsgewricht – het begin van de industriële revolutie – druk over wat er op de mensen afkwam en wat dat zou betekenen voor hun homeland. In die zin is de uitdaging te vergelijken met die van onze tijd: hoe kun je het grote publiek meenemen in een grote transitie? Daarin is Van Gogh ons voorgegaan.” De eerste Van Gogh Homeland Biënnale vindt plaats in 2026 in de stad en Oostflank van Tilburg.

Lees ook het interview dat Joost Melis en Lian Duif eerder gaven aan NRIT.

Trefwoorden: beleid, gebiedsontwikkeling, innovatie, Noord-Brabant, attracties

CELTH
 








||| Nieuws |||

17/07/24
Exclusief voor leden
Hoe Strava voor beleidsmakers werkt
Nederlanders zijn fervente wandelaars, maar waar wandelen ze precies? Dankzij Strava Metro, een app die fiets-, hardloop- en wandelprestaties bijhoudt, is het nu mogelijk om dit te achterhalen. Wandelnet heeft samen met Track-landscapes en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheden van Strava’s wandel- en hardloopdata onderzocht.
15/07/24
Utrecht zet eigen adviesraad voor leefomgeving op
Nu Gedeputeerde Staten vijf leden hebben benoemd voor de adviesraad, kan deze van start gaan. Op 28 mei 2024 werd Klaas Verschuure al benoemd als voorzitter van de adviesraad. De overige leden zijn: Hugo Hegeman, Thessa Fonds, Els van Grol, Jan van Kuijk en Alexander van der Vooren.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
09/07/24
Rli: Overheid stuur ook op kwaliteit leefomgeving
Burgers meten hun welvaart af aan meer dan hun materiële welzijn. Het gaat hen ook om factoren als gezondheid, veiligheid, de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving of de kwaliteit van het onderwijs, meldt adviesorgaan van de overheid Rli.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.