Geplaatst op: 02-11-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Campagne voor uniek Dark Sky avontuur op Terschelling

Campagne voor uniek Dark Sky avontuur op Terschelling

TerschellingPartners heeft de campagne Dark Sky Terschelling gelanceerd. Hiermee laat het eiland zien dat je geen astronaut of wereldreiziger hoeft te zijn om de sterrenhemel in zijn volle glorie te bewonderen. TerschellingPartners zet tijdens deze campagne ook boekbare arrangementen in de markt.

Terschelling is één van de donkerste plekken op aarde en is sinds 2015 officieel erkend als Dark Sky Park. Dat is een beschermd natuurgebied, waar de duisternis en stilte centraal staan. Door de instandhouding worden nachtelijk dierenleven en astronomische beleving beschermd. Terschelling is bij uitstek geschikt voor amateur-sterrenkijkers, maar ook voor professionele astronomen.

Een van de beste plekken ter wereld

Het Waddeneiland is één van de beste plekken ter wereld om de sterrenhemel te bewonderen. De herfst en winter zijn de beste jaargetijden voor een Dark Sky-ervaring op Terschelling. Niet alleen bij De Boschplaat maar op het gehele eiland kan de stralende sterrenhemel worden aanschouwd. De in Nederland alom aanwezige lichtvervuiling gaat grotendeels aan Terschelling voorbij. De straatlantaarns in Oosterend en op een deel van het eiland zijn zelfs zo aangepast om de hemel op Terschelling zo helder mogelijk te houden.

De campagne

De campagne Dark Sky Terschelling is ontwikkeld door TerschellingPartners. Dat is een samenwerking namens het Terschellinger Ondernemersfonds met VVV Terschelling, Rederij Doeksen en Staatsbosbeheer Terschelling. De campagne loopt tot half december en is gestart met een awarenessfase van drie weken. De film Dark Sky Terschelling speelt daarin een hoofdrol. Met display, online advertising en de inzet van influencers moet de boodschap dat het sterrenavontuur dichtbij is worden overgebracht. Om bestaande bezoekers op de Terschellingse Dark Sky te attenderen wordt de film ook op de veerboot vertoond.


Boekingen genereren met Dark Sky arrangementen

Daarna volgt een periode van heel toepasselijke stilte waarna vanaf 30 november een traffic campagne ingezet wordt om boekingen te stimuleren. De focus ligt bij de doelgroep avontuurzoekers. Op Terschelling kwamen ze op dat idee na de coronacampagne ‘Terschelling All Inclusive’ waarbij ze zagen dat veel bezoekers de pagina ‘plan je reis’ bekeken en op zoek waren naar boekbare content. De leefstijlgroep avontuurzoekers is heel bewust gekozen. Op Terschelling zien ze die groeien en willen ze deze doelgroep ook in Nederland een groot avontuur aanbieden. 

In deze eiland brede campagne hebben ondernemers een nadrukkelijke rol. Voor hen is een ondernemerskit gemaakt zodat zij ook het verhaal van Dark Sky Terschelling kunnen uitdragen. Voor campagneleider Isabel Mosk is het betrekken van ondernemers bij campagnes de toekomst: "Zij kunnen het verhaal van het eiland het beste vertellen en staan in rechtstreeks contact met de doelgroep."

Sterrenkundigen onder de indruk

Dark Sky Terschelling is niet alleen voor gewone bezoekers interessant maar ook voor nachtfotografen en sterrenkundigen. Sterrenkundige Herbert Koekkoek: "Als je droomt van een plek waar de sterrenhemel in volle glorie zichtbaar is, dan heb je het over Dark Sky Park De Boschplaat op Terschelling. Bij helder weer is de Melkweg het hele jaar door schitterend te zien. Dat zorgt voor een onvergetelijke ervaring! Omdat de zon nu zo actief is kun je ook regelmatig het noorderlicht bewonderen."

Foto Marjolein van Roosmalen

Foto: Marjolein van Roosmalen
Link: https://darkskyterschelling.nl
Trefwoorden: dmo's, vvv's, waddeneilanden, campagnes

CELTH
 


||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...